Testad produkt: Asus Zenfone 8 Flip
Pris: Från 8 490 kronor på Prisjakt

Årets utgåvor av Asus Zenfone förvirrar. Den består av den kompakta Zenfone 8 som vi testade förra veckan och Zenfone 8 Flip, som vi testar här. Den följer i spåren upptrampade av senaste årens Zenfone-mobiler, som haft stora mått, stora batterier och den unika flippbara kameran, som gör att du även får full kamerauppsättning för selfies.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En prestandauppgradering, bättre ljud och färskare mjukvara är de stora skillnaderna mellan Zenfone 8 Flip och den mycket snarlika föregångaren Zenfone 7 Pro. Det är en udda telefon som lever på sin unika kameralösning, men den dras med en del andra kompromisser.

Positivt

  • Höga prestanda
  • Snygg skärm och uppgraderat ljud
  • Flipp-kamerans unika möjligheter
  • Mycket bra batteritid

Negativt

  • Ej vattentålig
  • Ingen trådlös laddning
  • Stor och tung
  • Ingen ois för kameror

Den kostar mer än Zenfone 8, men det är inte uppenbart att Asus Zenfone 8 Flip är Asus topptelefon. På en handfull punkter är det en enklare modell. Den finns enbart med åtta gigabyte ramminne, där Zenfone 8 går att få med upp till 16 gigabyte. Den har också en skärm med 90 Hz bildfrekvens mot 120 Hz i Zenfone 8, skärmen är inte heller lika ljusstark, även om ljusstyrka upp till 1 000 cd/m2 räcker och blir över.

Den har inte lika tålig skärmyta. Här är det Gorilla Glass 6 istället för Gorilla Glass Victus. Och slutligen har den inte heller begåvats med en vattentålig konstruktion, något som kort och gott är för svårt att göra med det rörliga kamerahuset. På plussidan får du en extra kameralins på baksidan, en telefoto-zoom med 3x förstoring. Asus Zenfone 8 Flip har mer plats för batteri, här får du 5 000 milliamperetimmar istället för 4 000.

Zenfone 8 Flip kommer i en ljusgrå och en mörkgrå version, med jämn blank glasyta med böjda kanter på baksidan och en stadig, matt aluminiumram runtom.

Enda färginslaget är en på-knapp som går i metalliskt blått, av någon anledning. Den har inte heller fingeravtrycksläsare som Zenfone 7 Pro, utan sensorn har flyttat in i skärmen och fungerar snabbt och problemfritt när vi testar den. Det är bra det, eftersom du inte kan få ansiktsupplåsning med selfiekameran.

Zenfone 8 Flip kameran
Flippkamera med många möjligheter.

Hög prestanda, halvsnabb skärm

Designen är snygg, men också småtråkig. Precis som Zenfone 8 med andra ord. Vore det inte för den spektakulära kameran och faktumet att lösningen gör skärmen helt flärp- och hålfri, hade Zenfone 8 Flip varit väldigt anonym.

Den är givetvis utrustad med Snapdragon 888, så det mesta vi gör på den går som en oljad blixt. I våra tester klarar den sig faktiskt klart bättre än sitt kompakta syskon, särskilt i grafikprestanda. Det är uppenbart att större Zenfone 8 Flip har mer telefon att göra av grafikkretsens överskottsvärme i. Det gör att den varken blir lika obekvämt varm eller tappar prestanda lika snabbt. Det hade därför varit kul med ett maxat konfigurationsalternativ med 16 gigabyte minne.

Upplevelsen är dock inte lika kvick som hos Zenfone 8, vilket beror på skärmens 90 Hz bildfrekvens. Det är inte dåligt, men skillnaden märks, speciellt i gränssnittsnavigering och animeringar. Skärmen håller annars precis den höga klass som de senaste generationerna amoled-paneler. Den har p3-färgomfång med god marginal, hög färgkorrekthet, stöd för hdr10+, hög ljusstyrka och klockren kontrast.

En sak som förbättrats avsevärt är ljudet. Det är renare, mer detaljerat, lättare att kontrollera och anpassa med smart mjukvara från svenska Dirac. Det är dock inte så kraftfullt som vi hoppats på. Telefonen ska ha utrustats med samma typ av dubbla förstärkare, en för vardera högtalare, som Asus ROG Phone 5, men den når inte alls den telefonens fyllighet, djup och kraft. Även lilla Zenfone 8 har mer tryck. Det är dock fortfarande ett lyft från Zenfone 7 Pro.

Zenfone 8 Flip framsida
Hel skärm utan hål och flärpar.

Kvalitet men inte toppklass

Kamerorna är givetvis dragplåstret nummer ett. De är tre till antalet, en 64-megapixel som huvudkamera, en vidvinkel på 12 megapixel och en 3x zoom på 8 megapixel. Alla tre gör ett utmärkt jobb i dagsljus. Speciellt huvudkameran som levererar utmärkt skärpa, detaljåtergivning och fin dynamik. Det är mycket lyster i färgerna utan att det känns onaturligt.

För nattfoto och dämpat inomhusljus drar ett långexponerande läge igång. Det har en tendens att smeta ut detaljer, men levererar bra ljus och färger. Slår vi av det blir bilderna brusiga.

Vidvinkelkameran tappar i ljusstyrka och ger av någon anledning dunklare bilder med högre kontrast, men ser annars mycket bra ut. Zoomen ger skarp bild, så länge vi håller oss till den optiska inzoomningen. Ingen av kamerorna har optisk bildstabilisering, i vissa lägen, särskilt vid filmning och inzoomning, kan det bli skakigt.

Zenfone 8 Flip
Du får med ett skal med en smart funktion, en spärr som låser fast kameran och skyddar den mot vibrationer. Telefonen detekterar det och systemet säger till att låsa upp skalet om du försöker ta selfies.

Smart för film

I selfie-läge får du precis samma sak, kamerans alla linser, led-blixt samt manuellt proffsläge för både video och foto. Roligt är också att den motoriserade axeln för kamerahuset går att styra. Du kan till exempel vinkla den 90 grader och ställa upp den på ett bord för perfekt stabilitet utan att behöva ett stativ.

Är det här anledning nog att välja Zenfone 8 Flip över andra bra smartphones i samma prestandaklass och till ungefär samma pris? Kanske, om du tar videoinspelning på allvar. Den är inte felfri som vlogg-kamera, optisk bildstabilisering hade varit ett stort plus, men mer praktisk för det än någon annan mobil.

Den har också ett extra trumfkort. Den enklare skärmen, jättebatteriet ochströmspararfunktionerna i Asus Androidgränssnitt ZenUI ger den en av de bästa batteritiderna bland mobiler på senare tid. Men konkurrensen i den här prisklassen har hårdnat, och det finns många intressanta alternativ. Det vill till att Asus särskilda egenskaper tilltalar just dig.

ZenUI
ZenUI är ett snyggt och lättanvänt Android-gränssnitt med flera smarta funktioner. Bland annat ett enhandsläge som tillfälligt krymper skärmen till hälften, så du når allt med en tumme. 

Specifikationer  

Produktnamn: Zenfone 8 Flip
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 90 Hz
Kameror: 64 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 8 megapixel telefoto (3x) med led bak
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med ZenUI 8
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, flippbart kamerahus
Batteri: 5 000 mAh, 20h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 34h samtal
Storlek: x x cm
Vikt: 230 gram
Rek. pris: 8 499 kronor
Aktuellt pris: Från 8 490 kronor på Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 812 853 poäng
Geekbench 5: 3 661 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 125 poäng
3dmark Wild Life: 5 832 poäng
Läshastighet, lagring: 1 959,4 MB/s
Läshastighet, skrivning: 795,4 MB/s

Betyg: 4 av 5