Testad produkt: Harman Kardon Onyx Studio 7
Pris: Från 1 390 kronor via Prisjakt

Det finns ett par grundläggande kriterier som bör uppfyllas för att en högtalare ska kunna benämnas som portabel: Trådlös överföring via bluetooth, inbyggd strömkälla, relativt låg vikt och att den till formatet är kompakt nog för att kunna tas med på resan, till stranden eller liknande tillställningar.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Onyx Studio 7 från Harman/Kardon är en välljudande skapelse som sett enbart till form och design skapar ett visst habegär. Vore det enbart för dess yttre attribut och för hur högtalaren presterar ljudmässigt kammar den utan tvekan hem högsta betyg. Med wifi-anslutning hade den kunnat utmana vilken multiroom-högtalare som helst. I egenskap som portabel bluetooth-högtalare blir det däremot knepigare.   

Positivt

  • Snygg design
  • Ljudet!
  • Två högtalare kan kopplas ihop för äkta stereoljud

Negativt

  • Pris
  • Saknar IP-certifiering
  • Ingen tillhörhörande app med inställningsmöjligheter
  • Skrymmande och relativt tung
Ett visst skydd mot väder och vind är att föredra och är det en helt ny modell bör man även kunna ställa krav på stöd för de senaste ljudfilsformaten. Onyx Studio 7 uppfyller vissa av kriterierna, men faller platt när det gäller andra.

Vi inleder med det vi gillar – design och ljud.

Harman Kardon Onyx Studio 7

Om den senast lanserade högtalaren i Onyx-serien, Studio 6, förde tankarna till något som närmast kan beskrivas som en designerväska har tillverkaren med nya Studio 7 ändrat kursen något. Formen är förvisso alltfort rund och enheten är fortfarande insvept i ett elegant grovmönstrat tyg (blått, svart eller ljusgrått) men det tidigare integrerade handtaget har här ersatts med en båge i anodiserat aluminium, som med några graders lutning omsluter hela högtalaren. Bågen är inte bara en snygg detalj utan fungerar givetvis även som bärhandtag.

På frontens ovansida sitter funktionsknapparna för volym, spela/pausa (inklusive spårbyte, dessvärre enbart framåt) samt aktivering av ihopparnings-läge via bluetooth. Sett till form och design är Onyx Studio 7 onekligen en riktigt läcker skapelse som passar in i vilken exklusiv miljö som helst.

Harman Kardon Onyx Studio 7

Makalöst bra ljud

När det gäller ljudprestanda är det ett område Onyx Studio 7 verkligen briljerar inom. Faktiskt till den grad att vi dristar oss till att påstå att det här kan vara en av de bästa ljudupplevelser vi varit med om inom segmentet bärbara bluetooth-högtalare. Bestyckningen, bestående av dubbla diskantelement (25 mm) samt ett 120 millimeters baselement, levererar ett klart, luftigt och detaljerat ljud. Den djupgående och välbalanserade basåtergivningen måste ses som en ren och skär kärleksförklaring till oss musikälskare.

Det går att dra på rejält med volym utan någon som helst tendens till distorsion. Den inbyggda digitala signalprocessorn utför konstant ett mindre mirakelarbete och förhindrar alla eventuella förvrängningar som annars kan uppstå när man provocerar en högtalare volymmässigt till bristningsgränsen.

Att vi är imponerade av hur Onyx Studio 7 presterar är med andra ord en underdrift, inte minst med tanke på att högtalaren endast är kompatibel med den något föråldrade Bluetooth-versionen 4.2 samt att den saknar stöd för ljudkodekarna aac och aptx. Däremot finns en tillhörande app med equalizer för att kunna justera ljudet.  

Harman Kardon Onyx Studio 7
Harman Kardon Onyx Studio 7 arbetar bra i par

Och det slutar inte där. Har du ekonomiska resurser att införskaffa ytterligare en Onyx Studio 7-högtalare går det att trådlöst sammankoppla dessa för en ännu intensivare ljudupplevelse. Det finns då möjlighet till två olika lyssningslägen – spela upp ljudet unisont i bägge högtalarna eller i äkta stereokonfiguration med separerade vänster- och högerljudkanaler. Och tro oss, det låter fantastiskt, framför allt med det sistnämna alternativet.   

Svagheter svåra att bortse från

Om en högtalare kan benämnas som portabel eller inte är givetvis en subjektiv bedömning, men med måtten 268 x 302,5 x 159,5 millimeter och en vikt på dryga tre kilo lämpar sig Onyx Studio 7 snarare för att flyttas mellan hemmets olika rum, ute på altanen eller till landstället än för att ta packas ned i resväskan. Att högtalaren dessutom inte är skyddad mot vare sig damm eller vatten innebär det en viss risktagning om du vill ta med den ned till stranden – märkligt med tanke på att föregångaren Onyx Studio 6 stoltserar med en ipx7-klassifiering och således är helt vattentät.

Harman Kardon Onyx Studio 7

När vi sedan kommer fram till pris och vad man kan förvänta sig av en högtalare som går lös på runt
4 000 kronor går det inte att blunda för att Onyx Studio 7 tekniskt och funktionsmässigt känns något förlegad. Med tanke på att modellen är relativt otymplig och tung, liksom att den helt saknar skydd mot väta lämpar den sig bäst för användning i hemmet eller i dess närhet. Att då inte komplettera högtalaren med wifi-anslutning känns både snålt och ogenomtänkt.   

Bluetooth i all ära (i det här fallet dessutom en föråldrad version) men bortser vi från när andra uppkopplinsalternativ saknas är tekniken inte den mest praktiska, framför allt inte om högtalaren nästintill uteslutande kommer att användas i hemmet. Utöver den begränsade räckvidden bör notiser i mobilen inaktiveras för att inte störa, dessutom avbryter inkommande samtal uppspelningen.

Vidare saknar vi en tillhörande app för eventuella firmware-uppdateringar, liksom möjligheten att via mobilen kunna sammankoppla eventuella flera med varandra kompatibla högtalare. Ljudmässigt presterar Onyx Studio förvisso fantastiskt, men givetvis bör användaren ges möjligheten att enkelt kunna justera ljudbilden efter tycke och smak. 

Harman Kardon Onyx Studio 7
Snygga och välljudande, men det räcker inte hela vägen.

Specifikationer

Testad: maj 2021
Modell: Onyx Studio 7
Tillverkare: Harman Kardon
Typ: portabel bluetooth-högtalare
Uteffekt: 50 W RMS
Anslutning: Bluetooth 4.2
Batteritid: upp till 8 timmar
Frekvensåtergivning: 50 Hz – 20 kHz
IP-klass: Saknas
Aktiv röststyrningsassistent: Nej
Vikt: 3 295 gram
Storlek H x D x B: 268 x 159,5 x 302,5 mm 
Rek. pris vid test: 4 000 kronor                       
Pris: Från 1 390 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5