I och med att våra hem fylls med allt mer teknik har vi fått helt nya möjligheter, men också blivit mer sårbara för nya störningsmoment och integritetsrelaterade dilemman. I syfte att skapa nya sätt att främja integritet och tillit i det digital hemmet lanserar IKEA i dag, den 26 maj, sitt nya projekt Everyday Experiments tillsammans med forsknings- och designlabbet Space 10.

Här har ett antal design- och teknikstudior fått i uppdrag att utforska teknikens roll i hemmet och hur den kan bidra till att göra vardagen bättre. Med hjälp av AI, maskininlärning, augmented reality och rumslig intelligens har de tagit fram koncept där det finns ett samspel mellan teknik och användare.

– Genom att släppa in teknologi i våra hem har vi velat utforska hur teknik kan vara en del av vår vardag, samtidigt som vi ser till att vi fortfarande känner oss trygga och fria i våra rum hemma, säger Fredrik Axén, digitalchef på Ikea, i ett pressmeddelande.

Ett av experimenten från studion Field.io heter Digital Buddy. Här har man skapat en liten avatar som fungerar som en typ av rådgivare när det kommer till integritetsfrågor. Digital Buddy ska till exempel hjälpa oss bena ut vad vi egentligen går med på när vi accepterar ”Terms and Conditions” på nätet.

Everyday Experiments
Digital Buddy är en liten AR-kompis som ska hjälpa oss hålla koll på integriteten på nätet.

Ett annat experiment står japanska konstnären Yuri Suzuki för. I takt med att vi fyller våra hem med allt fler prylar som pockar på vår uppmärksamhet kan det vara dags för lösningar som låter oss skärma av från allt brus. I Sound Bubbles kan användare sätta upp tysta zoner i sitt eget hem genom att använda rumsligt ljud.

Everydayexperiments.com kan du spana in alla experiment som ingår i projektet att spana in de här experimenten och många fler.