Samsungs smartklockor har länge hört till de absolut bästa på marknaden. De har också varit något av Android-användarens främsta alternativ till Apple Watch, trots att Galaxy Watch-klockorna inte ens drivits av Googles egna Wear OS.

Samsung-klockorna har i stället drivits av egna Tizen, något som kommer att ändras redan nu under 2021. Den koreanska tillverkaren har nämligen inlett ett samarbete med Google för att ta fram det optimala operativsystemet för smartklockor. Beskedet kom under utvecklarkonferensen Google I/O och kan innebära stora förändringar för Galaxy Watch 4 och de nästföljande smartklockorna från Samsung. 

När släpps Galaxy Watch 4?

Samsung Galaxy Watch och Galaxy Watch 3 släpptes båda under augusti månad. Det är ingen vågad gissning att Samsung vill lansera de nya klockorna nu i sommar, inte minst med tanke på att Google-samarbetet offentliggjordes i nu maj. Samsung vill nog inte vänta för länge med att visa något konkret!

Den kände läckaren Ice Universe skrev redan i mars "Q2" som lanseringsperiod, vilket i så fall skulle innebära någon gång mellan april och juni. Det låter ovanligt tidigt, och mer intressant är att även Galaxy Watch Active 4 omnämns. Samsung har tidigare lanserat Galaxy- och Active-modellerna med gott mellanrum, men kanske blir det alltså ändring på det i år. Om detta rykte stämmer hoppar Samsung över siffran 3 i sin Active-serie, och sifferhopp har tillverkaren inte varit främmande för tidigare.

Sammobile påstår å andra sidan att det är "Q3" som gäller. Det möjliggör fortfarande en sommarlansering, men öppnar upp för att det kan ske framåt augusti-september. Vi på M3 drar till med "någon gång i sommar" som säkraste kort, åtminstone innan vi sett skymten av någon Unpacked-inbjudan från Samsung.

Väntade nyheter i Galaxy Watch 4

Redan nämnde Ice Universe var redan i februari ute och hävdade att nästa Galaxy Watch skulle byta operativsystem. Detta visade sig alltså stämma tre månader senare, och klart är att kommande Galaxy Watch-klockor drivs av Wear. Det är en hopslagning av Googles Wear OS och Samsungs Tizen, vilket väntas medföra stora förändringar. 

Google I/O
Foto: GoogleGoogle och Samsung, nu bästa klock-kompisar

Samsung-klockorna har exempelvis saknat tillgång till viktiga Googleappar- och funktioner. I stället har Galaxy Watch fått förlita sig på en proprietär appbutik, och även saknat tillgång till Google Assistent, Maps och andra "självklara" tjänster. Däremot har Samsungs smartklockor ofta överglänst Wear OS-alternativen avseende batteritid, navigation och ren snabbhet. 

Galaxy Watch 4 och Watch Active 4 väntas framför allt komplettera mjukvaruutbudet med Googles appar och tjänster. Att exempelvis Google Fit kommer gå att installera på de nya klockorna är ingen högoddsare. En annan nyhet som det viskas om är en ny 5-nanometerprocessor som sägs vara betydligt snabbare än den nuvarande på 10 nanometer som driver Galaxy Watch 3.

Avseende hälsofunktioner är det mer sparsmakat med rykten. Koreanska ET News antydde tidigare att Samsungs kommande smartklockor skulle utrustas med glukosmätare, men det ryktet ska enligt Sammobile nu ha skjutits ned.

Läckor kring specifikt Watch Active 4 nämner en mer slimmad design, tunnare skärmkanter och en övergång från 2.5d-glas (lätt utbuktande från kanterna) till helt plant sådant. Roland Quandt, en annan läckare, uppger att designvalen handlar om aluminium och stål. Enligt Max Weinbach på Android Police släpps både Galaxy Watch 4 och Watch Active 4 i en 41- respektive 45-millimetersversion.

Vad kommer Galaxy Watch 4 att kosta? 

Galaxy Watch 3 (45 mm, lte) kostade strax över 5 000 kronor när den släpptes. Galaxy Watch Active 2 kostade strax under detta. Det är dyra premium-smartklockor och ingenting tyder på att de kommande modellerna kommer att avvika från Samsungs prissättning.

För tidigare lanseringar har Samsung, irriterande nog för prismedvetna, primärt fokuserat på sälja de dyra e-sim-modellerna i Sverige. Det ska bli intressant att se om man med nästa generations klockor väljer att satsa även på de mer överkomliga bluetooth-varianterna – vi hoppas i alla fall det.