Testad produkt: Bowers & Wilkins PI7
Pris: Cirka 2 898 kronor hos Amazon Sverige

Bowers & Wilkins kan inte gärna ta åt sig äran för att vara först med trådlösa in ear-hörlurar. Väntan (och längtan) efter att den erkänt kompetenta tillverkaren till slut ska få ändan ur vagnen och lansera en eller par modeller i en redan överhettad produktkategori har varit nästintill olidligt lång, men nu är väntans tid över. Sena på bollen, men de kan nu klappa sig själva på axeln för de har gjort ett sjuhelsikes jobb!

Betyg 5 av 5

Omdöme

Prislappen är svettig och appen har emellanåt vissa samarbetsproblem, men i sammanhanget känns det som om vi kan förlåta det mesta. För det är något av en utmaning att hålla tillbaka högljudda glädjeyttringar när vi lyssnar hur Bowers & Wilkins PI7 presterar. Det här utan tvekan de bästa true wireless-hörlurarna med aktiv brusreducering just nu!

Positivt

  • Ljud i världsklass
  • Elegant, exklusiv design
  • Effektiv adaptiv brusreducering

Negativt

  • Buggig app
  • Går ej att justare volymen med touchkontrollerna 
Toppmodellen, som vi precis fått in till redaktionen, lystrar till namnet PI7, och har precis lanserats tillsammans med den något "enklare” och inte fullt så dyra PI5. Förutom att modellerna har en viss del gemensamt tekniskt sett, delar de samma läckra design – en design som utstrålar exklusivitet så det sjunger om det!
Bowers & Wilkins PI7
 

Användarvänlig touchfunktion

Bowers & Wilkins PI7 finns i två olika färgkombinationer med en inre del i antingen svart eller högglansigt vitt, som bryts av med yttre sektion i aluminium. Givetvis levereras hörlurarna tillsammans med en matchande och minst lika tilltalande förvaringsdosa för laddning. Fulladdade mäktar snäckorna med upp till fyra timmars lyssnande plus ytterligare 16 timmar via laddningsetuiet.

Bowers & Wilkins PI7

Hörlurarna yttre del består av touchkontroller för de olika uppspelnings- eller samtalsfunktionerna. Med ett visst antal tryck (oavsett höger eller vänster) aktiveras de olika samtals- och musikfunktionerna; svara/avsluta, spela upp/pausa samt spårbyte framåt eller bakåt. Ett längre tryck på den vänstra snäckan för att slå på/av den aktiva brusreduceringen och motsvarande på den högra för att väcka telefonens röstassistent (Siri/Google Assistent). Dessvärre går det inte att via touchkontrollerna justera volymen.

En (ibland) trilskande app

Bowers & Wilkins app har ett snyggt gränssnitt och är användarvänlig. Förutom aktuell information om batterikapacitet och tillgång till eventuella firmware-uppdateringar går det här att anpassa den aktiva brusreduceringen – antingen i ett konstant läge alternativt i adaptivt autoläge där brusreduceringen hela tiden automatiskt anpassas efter din omgivning. I appen (och enbart här) aktiveras även den anpassningsbara ambientfunktonen, det vill säga att släppa igenom och i olika grad förstärka ljud utifrån.

Bowers & Wilkins PI7

Appen dras dessvärre med en tendens att emellanåt tappa kommunikationen med i hörlurarna. Det påverkar inte uppspelningen i sig, men ibland slutar hörlurarna helt sonika att svara på kommandon från appen. Andra gånger förvrängs ljudbilden radikalt när vi växlar mellan att ha brusreduceringen på eller av. För att åtgärda problemet får vi starta om appen – irriterande men det är förhoppningsvis, tillika troligtvis, något som kommer att åtgärdas med en uppdatering av mjukvaran inom kort.   

Så ska det låta!

Någon equalizer och möjlighet att justera ljudet finns däremot inte, men när det gäller Bowers & Wilkins PI7 spelar det ingen som helst roll. Systemet med dubbla element – varje öronsnäcka är bestyckad med ett 9,2 mm dynamiskt fullregisterelement plus ett balanserat diskantelement, var och ett kopplat till en egen förstärkare – levererar ett nästintill magiskt ljud över hela frekvensområdet och vi får uppleva en nästintill overklig närvarokänsla, oavsett musikgenre eller volyminställning.

Bowers & Wilkins PI7

Bowers & Wilkins PI7 är utrustad med totalt sex inbyggda mikrofoner, varav två är dedikerade för röstsamtal. De övriga fyra används för att registrera omgivningsljudet, så att systemet kan leverera en så optimal aktiva brusreducering som möjligt. Vilket det också gör, rentutav i klass med de bästa alternativen vi tidigare testat.

Det adaptiva autoläget svarar snabbt och ovanligt nog går det även att ha genomlyssningsläget aktiverat i kombination med brusreducering. Det resulterar i spännande kombinationer där vi upplever att ”välkomna” ljud, släpps igenom samtidigt som oönskat brus stängs ute.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: PI7
Testad: maj 2021
Tillverkare: Bowers & Wilkins
Frekvensomfång: 10–20 000 Hz
IP-certifiering: IP54
Batteritid (med ANC): Upp till 4 timmar + upp till 16 timmar med laddningsdosan.
Anslutning: Bluetooth 5.0
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Övrigt: Har stöd för aptX HD, aptX Adaptive, AAC
Vikt (två hörlurar): 16 gram
Vikt laddningsdosa: 50 gram
Rek pris vid test: 4 298 kronor.
Pris: Cirka 2 898 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5