Vi har nog alla någon gång sprungit omkring och letat efter nyckelknippan när vi ska ge oss i väg hemifrån. Eller blivit kallsvettiga när vi står där i butiken och inte hittar plånboken. Var är den? Under en soffkudde, mellan sätena i bilen eller kvar på jobbet? Det är problemet som en prylhittar-bricka ska lösa åt oss.

Testade tracker-brickor

De första som lyckades på bred front var Tile, som nu är inne på sin tredje generations produkter. De har sålt hyggligt i Sverige, vilket är viktigt för funktionaliteten. På nära håll kan du nämligen hitta din bricka genom Bluetooth-uppkoppling mot mobilen. Så länge de har kontakt vet du ungefär hur långt bort brickan är och kan be mobilen att spela upp en signal, så att du hör var brickan befinner sig. Så funkar alla fyra.
 

Video: Airtag vs Smarttag vs Tile

Jonas Ekelund går igenom skillnaderna mellan Airtag, Galaxy Smarttag och Tile.

Men om brickan är borttappad utanför Bluetooth-räckvidden på ca 100 meter (utomhus) är du beroende av att någon annan med samma lösning befinner sig inom räckhåll. När det gäller Tile är det en mobil med Tile-appen, för Samsung är det en mobil med Smartthings-appen och för Apple är det vilken nyare Iphone som helst. Där har alltså Apple ett övertag eftersom de som hjälper dig hitta brickan inte behöver ha installerat en app för ändamålet.

Hitta prylar med Ultra wideband

När det gäller att på nära håll hitta brickan har Apple ytterligare en fördel. De använder, förutom bluetooth, även ultra wideband. Det gör det möjligt för Hitta-appen att tala om för dig i vilken riktning brickan finns, exakt hur långt bort den är och rent praktiskt guida dig till exakt rätt ställe. Där är Apple Airtag bäst i dagsläget.

Samsung har även en Plus-modell av Galaxy Smarttag som använder sig av ultra wideband. Den dök tyvärr inte upp i tid till testet, men vi hoppas kunna återkomma snart med ett uppdaterat test. Även Tile sägs ha nya modeller på gång med ultra wideband. När den dyker upp gör vi en ny jämförelse mellan brickorna.

Läs också: Bästa bärbara datorn under 8000 kronor

Tile har dock den fördelen mot Airtag att den har en knapp på brickan. Trycker du på den är det istället mobilen som ger ljud ifrån sig, vilket är praktiskt om det är telefonen som saknas. Samsung har tagit det ännu längre genom att du både kan trycka och hålla ned knappen, då kan knappen styra lite vad som helst i det smarta hemmet. Varför inte öppna garageporten genom att trycka på bilnyckelns bricka? Eller tända lamporna med hemnyckelns bricka.
 

Vilken bricka ska du välja?

Även om Tile och Samsung har en praktisk knapp är det Airtag som sammantaget vinner. Detta för att du med mycket större precision kan hitta din bricka, samt om den tappats bort utomhus kan alla med en Iphone (den vanligaste mobilen) passivt hjälpa dig att hitta den.

Du med Iphone som bara vill ett gäng brickor på familjens nyckelknippor kan spara en slant genom att välja Chipolo One Spot istället. Den har liknande funktioner som Airtag men har färdigt hål för nyckelringen.

Har du däremot en en Samsung-mobil är Galaxy Smarttag bättre, men då ska du se till att skaffa Plus-modellen.

För alla andra är det faktiskt bara Tile som funkar, men då rekommenderar vi att vänta på uwb-modellen det ryktas om.

Nedan samlar vi våra tester av de olika prylhittarbrickorna.

Apple Airtag

Apple Airtag
Foto: Jonas Ekelund

Betyg 4 av 5

Omdöme

Airtag är fenomenal på att hitta bortslarvade prylar i hemmet och kan hjälpa dig hitta förlorade ägodelar ute på stan, men det är inte ett stöldskydd och behöver en omgivning full av Apple-prylar för att fungera fullt ut. (AL)

Positivt

  • Billig, inte bara för att vara Apple
  • Smidig att hantera
  • Lätt att hitta i närheten

Negativt

  • Kan bara hittas om någon med en Apple-pryl är i närheten
  • Ljudsignalen är aningen svag
  • Bäst om du har Iphone 11 eller senare
Testad: Maj 2021
Testad av: Anders Lundberg
Systemkrav: IOS 14.5 eller Ipad OS 14.5 för parkoppling.
Anslutning: Bluetooth, använder ultra wideband för att hittas nära.
Räckvidd: Globalt (med Hitta-nätverket), upp till 100 meter med bluetooth (utomhus under optimala förhållanden), 5–10 meter med U1 inomhus.
Pris: Cirka 349 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela vårt test av Airtag 


Chipolo One Spot utmanar Apple Airtag

Lika smidig att använda med Apples Hitta-funktion och den har faktiskt ett par praktiska fördelar.

Chipolo One Spot
Foto: Jonas Ekelund
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vill du sätta prylhittar-brickan på konstiga ställen som kräver tillbehör, eller absolut vill ha precisionsspårning, då vinner Airtag. Men ska du bara sätta ett par brickor på familjens nyckelknippor så kan du mycket väl använda Chipolo One Spot och spara ett par hundralappar. Den har dessutom en betydligt högre volym som gör den lättare att höra utomhus.

Positivt

  • Färdigt hål – kräver inte tillbehör
  • Betydligt högre volym än Airtag
  • Repas inte lika lätt

Negativt

  • Har inte precisionsspårning med ultra-wideband
  • Inte lika vattentålig som Airtag
  • Finns inga tillbehör
Testad: September 2021
Tillverkare: Chipolo
Testad av: Jonas Ekelund
Systemkrav: Iphone eller Ipad
Anslutning: Bluetooth
Räckvidd: 60 meter
Pris: 299 kronor hos Iphonebutiken

 Läs hela testet av Chipolo One Spot 


Samsung Galaxy Smarttag

Samsung Galaxy Smarttag
Foto: Jonas Ekelund
Betyg 4 av 5

Omdöme

Har du en Galaxy-mobil är det Smarttag som gäller, men då ska du se till att få tag på Plus-modellen. Precisionen är inte bättre än Tile, men då fler potentiellt har Smartthings-appen än Tile-appen är det större chans att hitta brickan utanför hemmet. Den har även den bästa funktionen för knappen på brickan.

Positivt

  • Kan styra Smartthings-prylar i det smarta hemmet
  • Behöver inga tillbehör för att fästas på nyckelknippan
  • Hög volym på högtalaren

Negativt

  • Dålig precision då denna modell saknar uwb
  • Fungerar bara med Galaxy-mobiler
  • Andra måste ha Smartthings-appen
Testad: Maj 2021
Testad av: Jonas Ekelund
Systemkrav: Samsung Galaxy-mobil.
Anslutning: Bluetooth LE 5.0
Räckvidd: 120 meter
Pris: Från 240 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Galaxy Smarttag 


Tile Pro

Tile Pro
Foto: Jonas Ekelund
Betyg 4 av 5

Omdöme

Tile-produkterna blir bättre ju fler som köper dem. När du aktiverat dina brickor ingår de nämligen i ett enormt nätverk för borttappade prylar – och när du anmäler en bricka som saknad kan andras enheter "pinga" den när de befinner sig i närheten. Du behöver alltså inte enbart förlita dig på den begränsade räckvidd och ljudsignal som avges när du själv är i närheten av en borttappad bricka.

Positivt

  • Ännu bättre räckvidd
  • Utbytbara batterier

Negativt

  • Ej vattentät
Testad: Oktober 2019
Testad av: Billy Ekblom
Systemkrav: Smartphone med Android / IOS
Anslutning: Bluetooth
Räckvidd: 122 meter
Pris: Från 279 kronor via Prisjakt

 Läs våra test av Tile-brickorna