Testat spel: Miitopia
Pris: 448 kronor hos Spelbutiken

Om du tänker tillbaka till Nintendos Wii-period är chansen rätt stor att du även minns Mii-avaterna. De var simpla, men gav du skapandeprocessen tid var det möjligt att skapa riktigt avancerade och uttrycksfulla små filurer. Och det är dessa figurer som efter många år i bakgrunden nu har huvudrollen i Miitopia, ett turbaserat rollspel där du bestämmer över rollbesättningen.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Miitopias är ett kul och unikt koncept som inte kommer att falla alla i smaken. Själva Mii-verktyget är briljant och får oss att önska att Nintendo använde det ännu mer. Mii-karaktärernas samspel är också riktigt underhållande att beskåda och leder till många skratt. Men som renodlat rollspel är det väl simpelt. 

Positivt

  • Avancerad Mii-editor
  • Många komiska scenarion

Negativt

  • Något automatiserad gameplay
  • Blir monotont efter ett tag

Den mest avancerade Mii-skaparen hittills

Själva bakrundsberättelsen är en banal historia om gott mot ont och inte mycket att skylta med. Vad som däremot är nämnvärt är att varenda karaktär i spelet är en Mii, som du själv designar eller importerar in från din Switch. Och som om det inte vore nog finns det även ett nytt verktyg som låter oss fortsätta bygga på karaktärerna med ännu fler detaljer. Här går det att sitta i timmar och bara låta fantasin flöda.

Miitopia creator
Har du en befintlig Mii sedan tidigare är det nu möjligt att smycka ut den med ännu fler detaljer.

Om du däremot saknar all typ av fantasi, eller bara inte har tid, finns det även ett enkelt sätt att mata in andra spelares skapelser. På nätet florerar nämligen användarkoder som ger dig tillgång till allt från välgjorda kopior av spelkaraktärer och serietidningshjältar, till renodlade meme-figurer. Potentialen är enorm och funderar du på någon särskild karaktär ett ha med i ditt alldeles eget äventyr är chansen rätt stor att någon redan har designat den.

Miitopia team
Vilket annat spel låter oss att sätta ihop ett team som består av Bowser, Majoras Mask och Marvin från Looney Tunes?

Under vår genomspelning inkluderade vi Spider-Mans antagonist Venom i rollen som prinsessa. Minecraft-creepypastan Herobrine spelade den glupske kungen, som har ständigt följe av vakterna Iron Man och Waluigi. I vårt eget lag samsades Sonic, Batman och Snurre Sprätt-memen Big Chungus för att nämna några. Kort sagt bådar den avancerade Mii-funktionaliteten för många skratt – särskilt när karaktärerna utför eller säger helt icke-karakteristiska saker.

Ett rollspel med ovanliga inslag

Rent spelmässigt har vi att göra med en variant på de klassiska, japanska rollspelens upplägg. Vårt omaka gäng spatserar runt förtrollade skogar, stekheta öknar och mörka grottor. Däremellan besöker vi även städer och löser bybornas problem. Som i hundra procent av fallen har att göra med att spelets badguy (i vår omgång spelad av en gråtande Isaac från The Binding of Isaac) och hans hejdukar berövat dem deras Mii-ansikten.

Miitopia
Som om det inte räcker med Spawn och Big Chungus får vi även sällskap av en häst med alldeles egna attacker.

För att återfå dessa måste vi delta i turbaserade strider där var och en av våra lagkamrater innehar vissa roller. En del helar, andra har magiska förmågor. Klyschigt? Ja, men även här finns en del nytänkande. Istället för att ge oss de jobben som är så typiska för genren kan våra hjältar agera bokstavliga pansarvagnar, popstjärnor eller blommor. Ett faktum som leder till ännu fler skrattanfall, beroende på vilka Mii-karaktärer som finns i just ditt lag.

Socialt automatiserat samspel

Det finns däremot andra inslag som inte kommer att flyga hos en del spelare. Navigationen, exempelvis. Rent krasst kan vi nog påstå att byarna är de enda platserna som ens låter oss styra själva rörligheten hos vår protagonist (utöver menyerna under striderna). Resterande interaktioner sker på ett sätt som närmast kan beskrivas som Tomodachi Life på steroider. Vi blir då simpla betraktare av Mii-karaktärernas sociala samspel, och i Miitopia är inslaget vitalt för hur väl vi presterar under strider.

Miitopia
Hur biografer kan existera i en annars medeltida värld förtäljer inte historien.

Slutmålet är att få karaktärer att gilla varandra, och därmed utveckla hjälpsamma förmågor inför striderna. Detta görs enklast genom att para två karaktärer, sedan är det upp till dig vad de gör och inte gör. Du kan skicka dina Mii till närmaste biograf, på fisketur eller bara låta de avnjuta en latte på närmaste café. Dessa sekvenser saknar interaktivitet och kan stundtals bli påfrestande, trots att de i grunden innehåller komiska situationer och dialoger.

Miitopia
Batman och Sonic bondar i ett växthus.

Kul nog kan vissa handlingar också ge motsatt effekt. Tidigare nämnda pansarvagnsjobb ger exempelvis tillgång till en attack där tillhörande Mii avlossar missiler över hela skärmen. De allra flesta träffar fienderna, men ibland även vårt lag. Här överraskades vi rejält när en av våra Mii:s helt plötsligt fick nog och började agera på eget bevåg, bland annat genom att kringgå attackordningen och stirra elakt på protagonisten.

Underhållande i små doser

Med andra ord lär du inte få ut mycket om det är ett traditionellt, japanskt rollspel du är ute efter. Striderna är förvisso en stor del av spelet, men dess enkelhet gör att fokus ändå faller på den sociala aspekten. Här kan vi göra en jämförelse med andra livssimulatorspel som Tomodachi Life eller för all del The Sims.

CD i Ganon Miitopia
Pluspoäng om du känner igen denna Zelda-meme.

Finner du inget nöje med att betrakta hur Mii:s agerar till följd av dina val lär du tröttna innan du ens når första aktens slut. Om du däremot är införstådd i vad du faktiskt får för pengarna och har en gnutta meme-humor, då kan Miitopia vara ett kul tidsfördriv mellan andra storspel.


Miitopia

Testat: Juni 2021
Genre: Rollspel/livssimulator
Utvecklare: Nintendo
Utgivare: Nintendo
Plattform: Switch, 3DS
Testat på: Switch Lite
Pris: 448 kronor hos Spelbutiken

Betyg: 3 av 5