Testad produkt: Sudio Femtio
Pris: 899 kronor hos Proshop

Vår första reaktion när vi packar upp högtalaren Sudio Femtio är ”Wow, coolt med en cylindrisk högtalare med en laddstation”. Att bara kunna placera högtalaren direkt på dockningsstation för att ladda trådlöst är ju jättesmidigt!

Betyg 3 av 5

Omdöme

Sudio Femtio låter helt okej, har funktionerna du kan önska och får plus både för batteritiden och att den är spolsäker. Betyget dras dock ned av den märkliga designen och en något tveksam kvalitetskänsla.

Positivt

  • Spoltät
  • Bra batteritid
  • Kan parkopplas

Negativt

  • Märklig design
  • Ingen app
  • Tveksam kvalitetskänsla
Tyvärr visar det sig att vi är lite för snabba med våra antaganden. För Sudio Femtio är inte alls utrustad med en laddstation. Istället är den rektangulära klumpen under högtalaren stadigt fastskruvad. Ett, måste vi säga, mycket märkligt designbeslut.

Visserligen är det inte särskilt vanligt att bärbara högtalare har laddstationer, Men Sudio 50 hade mått så mycket bättre av att slippa klumpen under sig och ha en kontakt direkt in i cylindern. Då hade den mer liknat den tidigare testvinnaren JBL Charge.

Känns stor och klumpig

Sudio Femtio har måtten (19,0 x 9,6 x 8,2 centimeter) och väger 675 gram, men den märkliga designen gör att den känns större och klumpigare än vad den egentligen är. Visst är den bärbar, men den ser mer ut som något att placera ovanför spisen hemma.

Kvalitetskänslan är heller inte den bästa, där framförallt de silvriga plastdetaljerna känns billiga. Och frågan är hur fräsch den grå textilytan kommer att kännas efter ett antal utflykter till skog och strand?

Knapparna på ovansidan är i alla fall tydliga och lättåtkomliga. Funktionsmässigt gör Sudio Femtio vad som kan förväntas av den. Det går med knapparna att höja och sänka volymen, starta och pausa uppspelningen, hoppa framåt och bakåt i spellistan och förstås att slå på och av högtalaren. Det går dessutom att ta emot telefonsamtal och högtalaren har stöd för röststyrning (Siri och Google Assistant).

Klart godkänt får också batteritiden (14 timmar) och det faktum att Sudio Femtio har en ipX6-klassning (spoltät) vilket är tillräckligt bra på utflykten, så länge du inte tappar ned den i vattnet.

Sudio Femtio
Foto: Jan SandbladhKnapparna på ovansidan är tydliga och lättåtkomliga.

Godkänt ljud

Även ljudet får godkänt med tanke på Sudio Femtios storlek. Vi har visserligen hört bättre, men samtidigt också sämre ljud från högtalare i samma storleksklass. Framförallt är basen djup och tung, men diskant och mellanregister lämnar en del att önska.

Det går dock att parkoppla Sudio Femtio med ytterligare en Sudio Femtio, vilket får ljudet att lyfta ytterligare ett snäpp.

Tyvärr finns ingen app för att justera ljudet för Sudio Femtio, vilket hade varit önskvärt.
Sammantaget är Sudio Femtio en godkänd högtalare, men med en något märklig design.

Specifikationer

Produkt: Sudio Femtio
Testad: Juni 2021
Tillverkare/kontakt: Sudio, sudio.com
Anslutningar: Bluetooth, 3,5 mm aux
Storlek: 19,0 x 9,6 x 8,2 centimeter
Vikt: 675 gram
Batteritid: Upp till 14 timmar
Equalizer: Nej
Vattentålig: IPX6 - spoltät
Parkoppling: Ja
Röststyrning: Ja (Siri och Google Assistant)
Färg: Mörkgrå eller ljusgrå
Pris: 899 kronor hos Proshop

Betyg: 3 av 5