Testad produkt: Poco X3 Pro
pris: 2 735 kronor på Cdon

När vi testade Poco X3, eller Poco X3 NFC som är dess fulla namn, övertygade den både med mycket prestanda för sin prisklass och en överraskande bra kamera. Nu är Pro-modellen här. Mycket är sig likt, men prestandan är ytterligare upptrimmad, tack vare en ny Snapdragon-processor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Pro-modellen förbättrar Poco X3 på flera punkter samt lägger i ytterligare en prestandaväxel utan att bli mer än marginellt dyrare. Det blir plus och minus på både skärm- och kamerasidan, men då är vi petiga. Det här är riktigt lyckat för sin prisklass.

Positivt

  • Mycket snabb i sin prisklass
  • Snabb skärm och stereoljud
  • Förbättrat huvudkamera
  • Stort, snabbladdat batteri

Negativt

  • Stora mått
  • Snäva vinklar i skärmen
  • Sämre vidvinkelkamera
M3 rekommenderar

Här sitter en av Qualcomms nya nedbantade systemkretsar i breddade 800-serien. Vi har tidigare sett en sådan, Snapdragon 870, i Motorola Moto G100. Här sitter en annan variant, Snapdragon 860. Den är snäppet långsammare, men fortfarande oförskämt snabb för telefonens prisklass. Sex gigabyte ramminne och snabb ufs 3.1-lagring bidrar också till fartupplevelsen.

Det här är en riktig övre budgetklass-mobil, med ett rekommenderat pris på 3 390 kronor, men flera butiker säljer den under 3 000-kronorsstrecket. Att vi trots det får processor- och grafikkraft för att spela moderna Android-spel, köra alla tunga appar vi kan tänka oss, fotografera och filma, nästan helt utan störande väntetider, är riktigt bra. Telefonen har också andra egenskaper som på pappret osar toppklass, som en stor 120 Hz 1080p-skärm, stereohögtalare, samt ett stort och snabbladdat batteri.

Allt det har den gemensamt med Poco X3 NFC, liksom fingeravtrycksläsare i på-knappen, ip-certifierat stänkskydd, men inte fullt vattentät konstruktion, och sex gigabyte respektive 128 gigabyte lagring i den modell som säljs i Sverige. Det går även att få tag på en modell med åtta gigabyte internminne och 256 gigabyte lagring.

Poco X3 Pro
Poco-loggan skimrar svagt i regnbågsfärger.

Utstickande stil och snabb skärm

Baksidan är bekvämt rundad och tillverkad i plast, men med bra kvalitetskänsla. Och precis som Poco X3 NFC har den en oblyg design med utstickande färg och mönster med en stor skimrande Poco-logga på baksidan. Ett runt kamerahus med avhuggna kanter i mitten gör att telefonen ligger stadigt på plan yta.

Det är en mobil med stor skärm och stora mått, nära åtta centimeter i bredd och nästan centimetertjock. Det kan vara för mycket för en del användare, men vill du ha en stor skärm får du definitivt det här. Tyvärr är den inte lika bra som vi hade hoppats. Färgomfånget är måttligt, ljusstyrkan bara precis vad vi skulle kalla för godkänd och den dras med tydliga kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar.

Det som talar till dess fördel är dess 120 Hz uppdateringsfrekvens, vilket även Poco X3 NFC kunde ståta med. Det är såvitt vi vet unikt i en sådan här billig mobil. Poco X3 Pro sköter detta bättre än Poco X3 NFC, vi får mindre släp i bilden vid scrollning, det som om att tekniken kommer mer till sin rätt här.

Poco X3 Pro
Många funktioner och egen gränssnittsstil i miui.

Nya miui tar steg åt rätt håll

Kanske har det med nya grafikkretsen att göra, kanske med det faktum att telefonen fått nya versionen av gränssnittet miui, som Poco har gemensamt med moderbolaget Xiaomi. Den levereras utan miui, men ber oss direkt att göra en systemuppdatering. Version 12.5 har en handfull välkomna gränssnittsuppdateringar som filar bort en del tidigare irritationsmoment. Det ska också innehålla förbättrat integritetsskydd och minneshantering.

Överlag är det smidigt att använda, men som vanligt med miui är det väl överambitiöst med egna appar och tredjepartsappar förinstallerade. En nyhet i 12.5 är att det ska gå att avinstallera vissa systemappar. Men det verkar bara gälla enstaka appar, till exempel miui:s egna webbläsare.

En sak som utmäkter Poco X3-mobilerna är stereohögtalare, vilket inte är givet i den här prisklassen. De har välbalanserad klang och bra maxvolym utan att det blir skränigt, men saknar en del ljuddetaljer. Du kan även plugga i hörlurar i en vanlig 3,5 millimeters headset-port. Ljudet i örat vid samtal är behagligt, men har något låg maxvolym.

Pålitliga kameror, men inget exceptionellt

Kameran ser på pappret ut att vara ett steg bakåt till kameran i Poco X3 NFC, med 48 megapixel i huvudkameran och åtta i vidvinkelkameran istället för 64 och 12. Men faktum är att huvudkameran fotar bättre, då nya systemkretsen har bättre signalprocessor samt att telefonens kameramjukvara gör ett bättre jobb med efterbehandling.

Poco X3 Pro kameror
Fyra kameror och blixt monterade på tvären. Fjärde kameran är enbart stödkamera för djupseende till huvudkameran.

I de flesta situationer är det hugget som stucket. De fotar bägge skarpt och snyggt i dagsljus, med bra färgbalans och fin dynamik. Pro-modellen levererar dock bättre detaljer på pixelnivå, trots färre pixlar, och mer krävande lägen som långexponerande nattfoton ser mer naturliga ut.

Vidvinkelkameran är en annan historia, Den är påtagligt sämre i Poco X3 Pro än i Poco X3 NFC, med överdriven artificiell skärpa och färgnyanser som går i varandra. Här hjälper inte bättre bildbehandling.

En stor ips-skärm brukar inte vara bra för batteritiden, men Poco kompenserar det med ett tillika stort batteri. 5 160 milliamperetimmar räcker här längre än vad det gör med Poco X3 NFC. Det får vi tacka antingen nya processorn eller nya miui-versionen för. Oklart vilket. Men det uppskattas. Du får också med samma typ 33 Watts snabbladdare som fyller batteriet på en timme.

Visst är det fortfarande en budgettelefon, men det är ändå förvånande hur mycket Poco kan leverera. Inte bara i prestanda utan också i funktioner som stereoljud och snabbladdning av ett långlivat batteri. Kan du vänja dig vid gränssnittet och inte behöver elitklass på skärm och kameran, är detta tre väl spenderade tusenlappar.

Poco X3 Pro i handen
Poco X3 Pro, inte direkt den minsta mobilen du kan köpa.

Specifikationer  

Produktnamn: Poco X3 Pro
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Poco/Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 860
Processor: Kryo 485 2,96 GHz + 3st Kryo 485 2,42 GHz + 4st Kryo 485 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,67 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 120 Hz
Kameror: 48 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, Galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänkskydd (IP53)
Batteri: 5 160 mAh, 13h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 36h samtal
Storlek: 16,5 x 7,7 x 0,94-1,2 cm
Vikt: 215 gram
Rek. pris: 3 390 kr
Aktuellt pris: 2 735 kronor på Cdon

Prestanda

Antutu Benchmark: 568 381 poäng
Geekbench 5: 2 672 poäng
Geekbench 5 en kärna: 743 poäng
3dmark Wild Life: 3 473 poäng
Läshastighet, lagring: 1 499,4 MB/s
Läshastighet, skrivning: 553,2 MB/s

Betyg: 4 av 5