Testad produkt: WF-1000XM4
Pris: Cirka 1 990 kronor hos Amazon Sverige

En av de kanske mest erkända modellerna inom segmentet ”trådlösa in ear-hörlurar med aktiv brusreducering”, Sony WF-1000XM3, har sedan de lanserades drygt tre år sedan och fram till dags dato rankats som ett av de allra bästa alternativen. Modellen har helt enkelt sopat mattan med flertalet av konkurrenterna, även om ett fåtal på senare tid både kommit i kapp och förbi – exempelvis PI7 från Bowers & Wilkins.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Stabil anslutning, förpackad i en smidigare och tåligare kostym gör WF-1000XM4 till en förbättrad version av sin föregångare. De är komfortabla att bära och appen erbjuder en mängd inställningsmöjligheter. Den adaptiva brusreduceringen är av absolut världsklass och ljudmässigt finns det inte mycket att anmärka på.

Positivt

  • Grymt bra brusreducering
  • Komfortabla
  • Ipx4-klassade
  • Omfattande inställningsmöjligheter

Negativt

  • Reaktionstiden (ibland) från den adaptiva brusreduceringen
  • Relativt stora öronproppar

Ny modell och visst har det hänt en hel del

Bättre batteritid, med brusreduceringen aktiverad klarar WF-1000XM4 upp till åtta timmars oavbruten uppspelning, vilket är två timmar mer än föregångaren. I fodralet kan hörlurarna laddas två gånger vilket ger totalt 24 timmars batteritid. Krisar det kan de snabbladdas i fem minuter för en timmes uppspelning. Fodralet stöder för övrigt trådlös qi-laddning.

SONY WF-1000XM4

Sett till det yttre är designen rejält omarbetat. Den tidigare avlånga formen har ersatts av en mer traditionell rund sådan och finns i färgerna svart eller silver (läs "ljusgrå"). Enligt Sony är snäckorna 10 procent mindre jämfört med föregående generation, men det är likväl fortfarande ett par rejäla klumpar som ska passas in i öronen.

Bra passform för alla?

Örontopparna, som ska vara utvecklade för en ännu mer effektiv brusreducering, är tillverkade i något som kan liknas vid minnesskum och finns i tre olika storlekar. Samtliga är emellertid relativt stora, om du vet med dig att du har ”trängre” örongångar kan det bli problematiskt med att få hörlurarna att sitta perfekt.

SONY WF-1000XM4
Föregångaren och efterträdaren sida vid sida

Här hade Sony gott kunnat skicka med några nättare alternativ i silikon, trots en eventuell försämrad isolering. Med det sagt, väl på plats sitter de riktigt bra och är bekväma att bära även under längre perioder. Hörlurarnas laddningsfordral är även det betydligt mindre än hos föregångaren och har stöd för trådlös laddning.

Båda hörlurarnas utsida består av en pekkänslig funktionsknapp som kan anpassas (eller inaktiveras helt) och tilldelas olika funktioner i appen (volymkontroll, brusreducering/omgivningsljud eller för att styra musikuppspelningen).   

Övertygande brusreducering

Är det en effektiv brusreducering som prioriteras inför ett eventuellt köp av nya hörlurar, då är Sony WF-1000XM4 en given kandidat att titta närmare på. Föregångaren var något av en pionjär inom adaptiv brusreducering. Det går självklart att manuellt slå på eller av brusreduceringen eller välja att släppa igenom omgivningsljud. Du kan även låta appen detektera dina aktiviteter (och var du befinner dig) och som därefter anpassar ljudet och hörlurarnas inställning efter situationen du befinner dig i.

Även föregångaren hade denna funktion, men vi upplever att den har förbättrats och oftare har rätt, men precis som tidigare noterar vi emellanåt en viss fördröjning innan systemet reagerar. Är du ute i snålblåst går det även att aktivera en funktion för automatisk vindbrusreducering, något som utförs med bravur, men som samtidigt förkortar batteritiden något.      

SONY WF-1000XM4

Appen är användarvänligt och inställningsmöjligheterna är minst sagt omfattande. Förutom alla valmöjligheter för brusreduceringen och omgivningsljud finns här bland annat en fembands-equalizer med ett gäng förinställda ljudprofiler, plus ett par du kan anpassa själv och spara. I appen väljer du även vilken röstassistent som ska vara aktiv (Google Assistent, Amazon Alexa alternativt telefonens inbyggda) liksom om uppkoppling eller ljudkvalitet ska prioriteras.

När vi slutligen kommer till ljudupplevelsen blir vi inte besvikna. Sexmillimeters-elementen i WF-1000XM4 levererar i grunden ett dynamiskt och detaljerat ljud över hela frekvensomfånget. Vi får inte samma intensiva och engagerande närvarokänsla som när vi lyssnar till Bowers & Wilkins PI7, men i gengäld erbjuder Sony bättre möjlighet att med hjälp av appens equalizer justera ljudbilden.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: WF-1000XM4
Testad: juni 2021
Tillverkare: Sony
Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
IP-certifiering: IPX4
Batteritid (med anc): Upp till 8 timmar + upp till 16 timmar med laddningsdosan.
Anslutning: Bluetooth 5.2
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Övrigt: Har stöd för SBC, AAC, LDAC
Vikt (två hörlurar): 14 gram
Vikt laddningsdosa: 40 gram
Rek pris vid test: 2 800 kronor.
Pris: Cirka 1 990 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5