Testat spel: Battlefield 2042 (Pc)
Pris: Från 445 kronor på Prisjakt.se

Efter en liten försening finns nu svenska Dice Battlefield 2042 till försäljning för alla och envar. Vi har tillbringat en dryg vecka med att utvärdera spelet i Early Access, som varit öppet för Gold och Ultimate-förhandsbokare tillsammans med EA Play-medlemmar. Vi har alltså inte stridit med och mot botar eller andra speljournalister, utan livs levande förhandsbokare. Och nu är vi redo att ge vårt omdöme. 

Betyg 3 av 5

Omdöme

Battlefield 2042 är enormt. I sina bästa stunder enormt kul, men lika ofta enormt frustrerande, stressigt och svåröverskådligt. Alla reglage är på max i det här spelet, vilket är ett tydligt avstamp från de tidigare spelen i serien. Huruvida du kommer gilla det eller inte är omöjligt att svara på. 

Positivt

  • Snyggt att kolla på, vackra kartor och vädereffekter
  • Portal-läget lovar riktigt gott
  • Fullt med galna "only in Battlefield"-ögonblick

Negativt

  • Inte tekniskt fulländat
  • Överdrivet fokus på fordon
  • Kaotiskt och ibland svårgreppbart

Battlefield 2042 är ett speciellt spel i sin franchise. Ett spel som absolut inte kommer att tillfredsställa alla trogna fans och som tar ganska stora kliv bort från kärninnehållet av vad som brukar definiera ett Battlefield-spel. Det är modigt och i vissa fall ganska dumdristigt, har vi kommit fram till, för det finns en del nyheter och förändringar som inte alls är till det bättre. Gillar du single player kan du sluta läsa nu, för spelet saknar helt en kampanj för ensamvargar.

Större än någonsin...

Ända sedan spelserien såg dagens ljus har essensen bestått i storskaliga slagfält där karaktärer med olika specialistroller kämpat om herraväldet över olika kontrollzoner. Spelen har ägt rum i alla möjliga tidsepoker och 2042 utspelar sig föga förvånande 21 år in i framtiden. Karaktärsklasserna har kastats överbord till förmån för ett dussin "Specialists" som har olika unika egenskaper som varierar kraftigt i användbarhet. Vissa är alldeles för bra medan andra har svårt att hitta en vettig nisch att fylla. 

Battlefield 2042

Vi fastnar för Boris, som kan montera upp automatiserade skjuttorn, och Sundance som har en slags vingdräkt som trotsar allt vad fysikens lagar heter för att hon ska kunna röra sig horisontellt över långa distanser. Stunt-faktorn som präglar en del specialister känns lite ovan att se i Battlefield-sammanhang, och den vanligen så dystert krigstyngda tonaliteten har bytts ut mot något mer i stil med Overwatch. Som exempel drar specialisterna skämt och apar sig efter varje match när priser ska delas ut.

För första gången är vi 64 mot 64 soldater (pc och next gen) i de traditionella spellägena, något som fansen efterlyst länge men som visar sig vara otroligt svårt att omsätta till högre spelbarhet. Kartorna är rätt och slätt enorma, och även fast alldeles för mäktiga stridsfordon dominerar nästan alla skärmytslingar med sin närvaro blir vi ofta utan sittplats och får springa långa sträckor.

...och balanserar på gränsen till kaos

Som vanligt tilldelas vi en liten skvadron med spelare som förväntas jobba extra tätt för att uppnå taktisk överlägsenhet, men givet det fullständiga kaos som råder i spellägena Conquest och Breakthrough är det inte speciellt enkelt att dra åt samma håll.

Videon ovan: Drygt 20 minuter oredigerad gameplay från pc-versionen av Battlefield 2042. Fps-räknaren i övre högra hörnet visar ovanligt lågt värde – vi är osäkra på varför.

"Kaos" är ordet som hela tiden ligger i bakhuvudet när vi ska försöka beskriva hur det känns att spela Battlefield 2042. Det är militärt ultravåld i högre hastighet än någonsin tidigare, ett tempo som inte alls stämmer särskilt väl in på det som kan anses vara den traditionella Battlefield-formulan.

Det bäddar för fler spektakulära händelser och genuint underhållande ögonblick än tidigare, men gör också spelet till en taktisk mardröm där vi lever och verkar i en konstant spärreld från krypskyttar, robothundar, maskingevärsbestyckade svävare, attackhelikoptrar, stridsvagnar och fan och hans moster. Det är bara... för mycket. 

Battlefield 2042
I Battlefield 2042:s Portal-läge kan du bland annat återuppleva hyllade Bad Company 2 på kartan Arica Harbor.

Ja, vi saknar mer behärskade alster som Bad Company 2 och det eminenta Battlefield 3, men inser samtidigt att vissa kanske lockas av det sanslösa tempo som präglar 2042. Skillnaden blir än mer påtaglig i och med det nya "spelläget" Portal, där vi kan ta del av några av franchisens bästa stunder med klassiska kartor, karaktärsklasser och sådant som präglat tidigare spel. Det går också att skapa helt egna spellägen, regler och förutsättningar och sätta upp en server med dessa, vilket gör att Portal definitivt känns som att det har stor potential framöver.

Ett annat nytt spelläge är Hazard Zone, där du ingår i en liten grupp soldater som ställs emot andra smågrupper av såväl mänskliga som datorstyrda sådana. Målet är primärt att extrahera information från dataenheter som är utspridda lite här och var på kartan, samtidigt som det gäller att hålla sig vid liv länge nog för att kunna ta en helikopter därifrån vid en viss tidpunkt.

Battlefield 2042
Plusmeny på det? Systemet för vapenmodifikationer i Battlefield 2042 är genialt!

Hazard Zone är en riktigt välkommen tempoändring gentemot Conquest och Breakthrough, men präglas av ett progressionssystem som känns lite svårsmält i och med att de bästa spelarna också springer runt med bäst utrustning. Vi saknar också en metod för att på riktigt kunna kommunicera med skvadronsmedlemmarna, men tror att det kan bli ett riktigt populärt läge hos kompisgänget på Discord.

Vackert och lite buggigt

Battlefield 2042 blandar och ger även på ett tekniskt plan. Eftersom spelet varit ute en vecka i Early Access har vi inte kunnat undgå de klagomål om kass optimering som spelarna haft. Vi har ingenting att anmärka på just där utan har haft en helt okej upplevelse hårdvarumässigt. I vissa matcher halkar bilduppdateringen ned under den magiska 60 fps-gränsen vilket känns en smula oroväckande.

Battlefield 2042
Enorm Kaleidoscope är en av kartorna i Battlefield 2042.

Däremot har serverna till och från plågats av svåra fördröjningar som skapat mycket frustration. Ett annat problem rör den bristfälliga träffregistreringen som mycket väl kan tänkas ha åtminstone delvis med lagget att göra. Inte heller det är något vi själva drabbats av, men mängder av gapande Youtubers kan ju knappst ha fel, va?

Grafiken, med allt på Ultra, är majestätisk. Battlefield 2042 är ett mycket snyggt spel att titta på, och landskapen är väldigt detaljerade med sina trovärdiga, dynamiska vädereffekter. Ljudmässigt brukar Dice spel tillhöra den absoluta toppklassen, men i detta fall svajar det lite.

Miljöljuden klagar vi inte på, inte heller musiken, men vi upplever det som väldigt svårt att lokalisera de springande fotsteg som avslöjar att fiendesoldater finns nära. Det är något med rundtagningen som inte alls fungerar. Vidare låter vapnen lite väl mjäkiga för vår smak, men passerar ändå med ett godkänt betyg.

Battlefield 2042
Fordon spelar en stor roll och kan verkligen tippa en skärmytsling åt endera håll.

Någonting nytt – men spelarna rasar

Det är svårt att summera intrycken av Battlefield 2042, för de är många och inte nödvändigtvis huggna i sten. I skrivande stund överöses spelet av kritik som kanske inte alltid känns helt berättigad. Hantverksmässigt hittar vi inte så mycket att störa oss på i det här spelet, även om vi naturligtvis inte förnekar att det varit en ganska buggig testvecka.

Mer tveksamma är vi avseende den riktning som Dice valt att ta med Battlefield 2042. Det är få av nyheterna som gör spelet bättre gentemot sina föregångare – mest känns det bara annorlunda. Mer arkadigt, glättigt och energidrycksrusigt än tidigare, på något sätt, och mycket av spelets taktiska charm går förlorad när utvecklarna brer på med så mycket oöverskådligt pang-pang att det står oss lite upp i halsen. Det är i grunden ett bra spel som vi haft mycket roligt med under den gångna veckan, men som, när vi tänker efter, orsakat nästan lika stora delar frustration.

Battlefield 2042

Eftersom vi är ganska sena med vår recension har vi redan noterat att Battlefield 2042 "bombas" med dåliga recensioner av spelarna, nu när det finns brett tillgängligt. En del kritik rör Dice nya riktning med spelet, annan handlar om tekniska problem eller avsaknad av visst innehåll många förknippar med Battlefield. Spelet snittar horribla 2.3 på Metacritic, vilket vi absolut inte anser är berättigat sett till spelets produktions- och underhållningsvärde.

Visst hade 2042 möjligen mått bra av att skjutas upp en eller två månader för optimering, balanserande av fordonen och en intensiv tids buggjagande. Men vi tolkar snarare den brutala bombmattan med 0:or i betyg som ett tecken på att spelarna tröttnat på högprofilerade releaser som inte känns riktigt färdiga. När ett spel systematiskt dras i smutsen på det här sättet kan det vara på sin plats att påminna om det.

Battlefield 2042

Genre: Multiplayer-fps
Utvecklare: Dice
Utgivare: EA
Plattformar: Pc, Playstation, Xbox
Testad plattform: Pc
Pris: Från 445 kronor hos Prisjakt

Betyg: 3 av 5