Ett nytt spel i Battlefield-serien är på väg, och den här gången är det varken M1-karbiner eller skyttegravar som gäller. Vem som helst kan så klart gissa vilken tid Battlefield 2042 utspelar sig i, och i denna ”nära framtid”-premiss göms intressanta förutsättningar för det avgjort största och kanske mest nyskapande spelet i serien på många år. Och den här gången är det bara multiplayer som gäller.

Ovan: Battlefield 2042 gameplay trailer som släpptes under E3-mässan.

Om dryga tjugo år har Jorden gått käpprätt åt skogen. Miljö- och naturkatastroferna har avlöst varandra och skapat massiv oro, fattigdom och annat elände över hela klotet. Det är flyktingkriser, svält och bråkande supermakter som formar världsalltet nu, samt de specialsoldater utan hemvist som tagit värvning hos antingen USA:s eller Rysslands militär.

Dessa militära experter slåss för sig själva, sin familj och andra rättslösa snarare än för en ledare eller statsmakt, vilket bara det är ett avstamp från den klassiska Battlefield-formulan.

Enorma och dynamiska slagfält väntar

Stora strider över hela världen får vi dock fortfarande, med den lilla detaljen att maxantalet spelare nu är hela 128 stycken (64 mot 64). Dubbelt så många som tidigare, med andra ord, vilket också öppnar för spektakulärt stora kartor där sammandrabbningarna äger rum. Dessa är uppdelade i sektorer som i sitt klassiska Conquest-läge ska erövras av respektive sida. Just det sektorbaserade tänket ska hjälpa till att hålla all viktig action koncentrerad med viktiga delmål- och moment.

Battlefield 2042
Jepp, den där raketen skjuts upp under pågående batalj. 

Under en pressgenomgång demonstrerade Dice en hel drös med imponerande stridsskådeplatser. Allt från storstadsmiljöer i Sydkorea (med skyskrapors interiör som en integrerad del) och enorma hamnområden i Singapore till industrikomplex på Antarktis och tropiska djungler i Franska Guiana.

Genomgången visade hur distinkt olika varandra kartorna är, med stora ”event”, alltså händelser, som påverkar striderna. Här ingår olika typer av naturkatastrofer (vi såg tornados och sandstormar) som drar fram över spelkartan och hotar all existens i sin väg. Dessa kan också användas som taktisk fördel av den riktigt sluge kombattanten.

Battlefield 2042
En av de nya specialisterna, vars specialegenskap är att han kan montera upp skjuttorn.

I stället för ett halvdussin fördefinierade soldattyper kan du i Battlefield 2042 välja mellan någon av ett okänt antal namngivna specialister, som alla har en egen färdighet. Dessa återspeglar däremot mycket av vad vi brukar hitta i serien eller spelgenren med drönarförare, läkare, försvarsspecialister som monterar skjuttorn och så vidare.

Oavsett känns det som ett fräscht initiativ för att göra de spelbara karaktärerna mer relaterbara. Alla har en specifik roll, men Dice var också noga med att betona att alla specialister kan använda alla vapen som finns tillgängliga. Inga tvång här inte! På tal om vapen så kan dessa modifieras och meckas med för hjärtans lust - även under själva striderna. 

Battlefield 2042

De stora kartorna färdas du snabbare över i den stora mängd olika stridsfordon som av tradition finns representerade även här. Enligt Dice har särskilt flerbemannade farkoster fått ett lyft, bland annat genom att ge varje ”plats” i fordonet en uttalad roll. Det finns med andra ord inga risker för att du sitter sysslolös i helikoptern eller stridsvagnen. Andra, mer originella fortskaffningsmedel inkluderar bland annat wingsuits och ziplines.

Hopp i sandlådan

Dice beskriver Battlefield 2042 som ”det ultimata sandlådespelet”. Moderniteter som battlepasses kommer att finnas i spelet, men enbart belöningar av kosmetisk karaktär står att finna i betalversionen (det kommer finnas en gratisvariant också).

Hittills har vi främst pratat om det klassiska Conquest-läget, men faktum är att Battlefield 2042 kommer gå att spela på en mängd andra sätt. Breakthrough är mer strider av anfall/försvar-karaktär och sedan har vi nya Hazard Zones, ett truppbetonat spelläge vi inte vet speciellt mycket alls om. ”Det är inte battle royale!” sade man vid flera tillfällen under genomgången, kanske med tanke på de associationer som spellägets namn får en att dra. Ytterligare ett hel-hemligt spelläge avslöjas senare i sommar.

Battlefield 2042

Det var fortfarande för tidigt för att vi skulle få prova Battlefield 2042, men av det vi fått ta del av hittills känns det kommande krigsspelet som en fräsch nysatsning av Dice. Striderna är månne snabbare och mer actionbetonade överlag, men också de övriga nyheter vi beskrivit i texten ovan tycks fylla ett klockrent syfte i jakten på ”det perfekta sandlådespelet”. Vi kan knappt bärga oss tills vi får chansen att prova det själva! Battlefield 2042 släpps den 22 oktober, och då för både den nya och gamla generationens spelkonsoler plus Windows-pc så klart.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att Dice begränsat spelarantalet för Playstation 4 och Xbox One-konsolerna till 64, vilket i sig säkerligen också medför ytterligare begränsningar i spelets skala. Dice är måna om att även äldre maskiner ska kunna njuta av en buggfri och stabil spelupplevelse, helt enkelt, något vi inte kan argumentera emot över huvud taget.