Testad produkt: Xiaomi Mi 11 Ultra
Pris: 12 990 på Netonnet

Xiaomi Mi 11 Ultra presenterades tillsammans med två andra Xiaomi-modeller, Mi 11i och Mi 11 Lite, i slutet av mars. Men till skillnad från dem började inte Ultra säljas direkt och hade till en början inte ens svenskt pris. Nu har den i alla fall fykt upp i svenska webbutiker och det har blivit dags för ett test. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Hårdvaran imponerar och alla vanliga smartphone-egenskaper är i världsklass. Frågan är om Mi 11 Ultra går ett steg för långt med nyheterna. Den är opraktiskt stor samtidigt som den mäktiga kameran och lovande miniskärmen inte har mjukvara som utnyttjar dem på bästa sätt. Det finns enorm potential, men Xiaomi behöver presentera det hela bättre.

Positivt

  • Höga prestanda
  • Utmärkt skärm
  • Stort, snabbladdat batteri
  • Grym kamerahårdvara och intressant extraskärm

Negativt

  • Omständligt att få till bästa foto
  • Den extra skärmen kunde utnyttjats till mer
  • Stor, tung och otymplig
  • Kan bli varm

Det kan dock gälla att vara påpasslig. Xiaomi säger att telefonen endast kommer att finnas i en begränsad upplaga. Och exakt när telefonerna tänkta för Sverige levereras är inte helt klart. Men nu i sommar ska det i alla fall bli av. Vill du ha en snabbare finns det också enstaka svenska butiker som levererar den till överpris, över 18 000 kronor.

Mi 11 Ultra är en premiummobil i ordets rätta bemärkelse. Ett lyxigt bygge med böjd yta fram- och baksida, blank metallram och spegelglänsande ytor överallt. På framsidan är det Gorilla Glass Victus medan bakstycket är keramiskt och finns i antingen blankt svart eller vitt. Det är en stor telefon, skärmen är hela 6,81 tum och vikten över 230 gram. Med tunna skärmkanter på sidorna och dess avrundade glas, är den ändå hanterbar att greppa.

Telefonen är givetvis utrustad med det bästa som en Android-telefon just nu kan ha, Snapdragon 888 som systemkrets, snabba ramminnen och snabb ufs 3.1-lagring. Den har vattentät konstruktion med ip68-klassning, stöd för wifi 6e för bästa möjliga wifi, 5g-uppkoppling och snabb 4g som bägge ger oss stark signal och utmärkta hastigheter.

Xiaomi Mi 11 Ultra kamerapanel
Kamerapanelen är Xiaomi Mi 11 Ultras mest irriterande egenhet, men också hela anledningen till att du kanske ändå vill ha en.

Snabb och varm

Prestanda är givetvis riktigt höga och vi noterar de näst bästa benchmarkresultaten för en ”vanlig” icke gaming-mobil, strax efter Asus Zenfone 8 Flip. Det stora chassit och vad som verkar vara bra värmeavledning är en bidragande orsak…på gott och ont. Delar av telefonen blir obekvämt varm att hålla i under ett stresstest med benchmarkprogram eller när vi spelar prestandakrävande spel. Du får med ett transparent silikonskal som både skyddar telefonen och dina händer. Vi rekommenderar att det används.

Telefonen har 12 gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte lagring. Det finns inga möjligheter att utöka lagringsminnet med sd-kort.

Skärmen håller toppkvalitet med sin stora yta, 1440p-upplösning, ljusstyrka upp till 900 cd/m2 för normal drift och, enligt Xiaomi, så mycket som 1 700 cd/m2 i punktljusstyrka för hdr. Vi kan inte säga exakt hur sant det är, men det är bra stuns i ljuset när vi spelar upp hdr-film.

Utmärkt skärm för film

Färgerna är precis som i de flesta toppmobiler med amoled-skärm numera lysande, med minimala färgavvikelser och bra matchning mot dci-p3-standarden. Mi 11 Ultras skärm stödjer både hdr10+ och Dolby Vision, hdr-film från Youtube, Netflix och Prime Video ser således riktigt bra ut.

Skärmen har 120 Hz bildfrekvens. Av någon anledning är den inställd på 60 Hz, men Mi 11 Ultra, liksom resten av årets Xiaomi-mobiler, har bra rutiner för att skala upp bildfrekvens. Det är också höga 480 Hz på avläsning för pek, vilket gör responsen direkt.

Xiaomi Mi 11 Ultra skärm
Skärmen är ljusstark nog för användnnig i starkt utomhusljus.

Ljudet är på pappret riktigt bra. Mi 11 Ultra har utåtriktade högtalarelement i ovan- och underkant för stereospridning i liggande läge och hög kvalitet på både högtalare och dac. Ljudet är kristallklart och detaljerat, särskilt i ett Harman Kardon-signerat pro-läge aktiverat, som till och med verkar ”tvätta” komprimerat ljud för en mer lossless-känsla. Ljudbilden är dock inte så kraftfull som vi hade hoppats på, bas och låga mellanregistertoner saknar den fyllighet som en del konkurrenter kan skryta med.

Extra snabbladdad, även trådlöst

Batteriet är på 5 000 milliamperetimmar och ger oss under blandad användning strax under 20 timmar driftstid. I aktiviteter som filmuppspelning drar den mindre än vid allmän app-användning, eftersom den är effektiv på att hålla ned bildfrekvensen. Du kan också spara genom att manuellt ställa upplösningen till 1080p. I 1440p kan du dock köra ett automatläge som växlar upplösning precis som bildfrekvens.

Att ladda batteriet går blixtsnabbt med den biffiga medföljande usb-laddaren, som har hela 67 Watts effekt. Den ska också stödja lika kraftfull trådlös laddning, men vi har inte haft tillfälle att testa Xiaomis laddare för detta. Däremot kunde vi testa dess 10 watts omvända trådlösa laddning, som fungerar snabbt och pålitligt. Men du kan behöva ta av skalet för att det ska fungera.

Det som gör Mi 11 Ultra unik är givetvis den enorma kamerapanelen på baksidan. Den täcker hela telefonens bredd och sticker ut mer än tre millimeter. Och då är det redan en relativt tjock telefon med sina nio millimeter. Det här är verkligen inget som passar alla användare.

Xiaomi Mi 11 Ultra baksida
Keramiska baksida, polerade metallram, till och med kamerahuset håller hög byggkvalitet.

Mi 11 Ultra är både tung att bära, kantig och opraktisk att stoppa i en ficka och tack vare den kantiga designen på kameradelen obekväm att greppa på ena sidan. Med lodrätt enhandsgrepp går det bra, då håller vi längre ned. Men ska det spelas spel, tittas på film, fotas och filmas liggande, blir den snabbt irriterande att hantera.

Bästa kamerahårdvaran hittills

Ska du ha en Mi 11 Ultra är det för att du är extremt säker på att den här extra ryggsäcken rymmer rätt egenskaper för dig. Det har främst med kameran att göra. Och det är den mest utrymmeskrävande kameran i en mobil någonsin.

Eller ja, det beror lite på vad du räknar som en mobil. Vi har sett kameror med inbyggd mobiltelefon förut, som Samsung Galaxy Camera, Galaxy K Zoom, Panasonic Lumix LC1 och gränsfallet Nokia 808 PureView från gamla Lumia-eran. Dit går tankarna nu. Men sedan de kom har digitalkamerateknikens utveckling gått framåt och här sitter nu det hårvarumässigt mest avancerade kamerasystemet någonsin i en mobil.

Huvudsensorn av de tre i Mi 11 Ultra är den största i en ”vanlig” telefon sedan just Nokias och mäter 1/1.12 tum. Den har en upplösning på 50 megapixel i så kallad quad bayer-design, så att du i normalläget får ut 12,5-megapixelbilder med extra mycket ljus per pixel.

Den tar, kort och gott, riktigt lysande bilder i olika nivåer av dagsljus. Detaljnivån är utmärkt, brus nästan obefintligt, även vid mörkare ljudförhållanden, och dynamiken ger fina nyanser både i mörka och ljusa partier, utan att det tummas på kontrasten. Färger är välbalanserade och livfulla, utan att bli överdrivna.

Xiaomi Mi 11 Ultra foto
Xiaomi Mi 11 Ultra har svårt att tygla färgmättnaden när ljusnivån sjunker. Men dynamik och detaljåtergivning är i absoluta toppklass.

Stor potential, svårt att träffa rätt

Men samtidigt är alla bilder vi tar i kamerans vanliga auto-läge aningen dunkla. Vi hade gärna sett ett snäpp längre exponering eller högre iso-läge. Experimenterar vi med detta i kamerans detaljerade pro-läge får vi bättre resultat, men det kräver arbete och grundläggande kamerakunskaper.

I mörka miljöer imponerar sensorn med den bästa ljusupptagningen någonsin för en mobilkamera. Kvällsfoto utomhus kan ske med kort exponering och hög detaljåtergivning, utan att bilden blir brusig. Här får vi dock återigen problem med helautomatiken. Bilder får överdriven färgmättnad, både med och utan Xiaomis ai-bildbehandling och en del ljusa ytor blir så utfrätta att de tappar detaljer.

I inställningarna slår vi också av ett nattläge som är på från start och ger långexponeringar, något en så här stor sensor verkligen inte behöver. Det hjälper mot färgmättnaden och gör sådant som en natthimmel mer naturlig i ton och färg.

Mörkerfoto inomhus blir överdrivet ljus med automatiken. Visst är det tekniskt imponerande att sensorn registrerar så mycket ljus att ett dunkelt rum kan återges som om det var fullt dagsljus, men realistiskt är det inte. Även här går det att finjustera med manuellt läge. Men det är synd att det ska behövas.

Högupplöst i alla lägen

Förutom den nya huvudsensorn sitter det en stor vidvinkelkamera och en periskopzoom med 5x optisk inzoomning på baksidan. De har bägge utmärkta, men kompaktare, 48-megapixel-sensorer. Hög upplösning ger oss riktigt snygga och detaljerade landskapsbilder från vidvinkelkameran. Den har ungefär samma färgegenskaper som huvudsensorn, bra färgbalans i dagsljus, överdriven färg i kvällsljus, men bra fokus och detaljer i alla lägen. Du kan också köra vidvinkelkameran i ett särskilt makroläge för närbilder.

För zoomens del innebär 5x optisk zoom och högupplöst sensor att du kan få en kombinerad zoom upp till hela 120x. Det är dock som alltid mest en gimmick för så här kompakta kameror. Zoom ser bra ut upptill ungefär 20x, men sedan blir det mest bara suddigt och det är nästan omöjligt att hålla kameran stadig.

Slutligen har kamerapanelen en extra funktion. Orsaken till att den är så bred är inte att den är fylld med fotosensorer och optik, utan att det vid sidan sitter en lite oled-skärm i tumnagelstorlek. Den kan aktiveras för att visa klocka, status och notifieringsikoner, som ett batterisparande alternativ till alltid-på-funktion för huvudskärmen.

MIUI
Gränssnittet MIUI är uppe i version 12.5, som ger mer egen kontroll på både appar och navigering. En del av dess modernare egenskaper, som svepgestnavigering och en IOS-inspirerad kontrollpanel, är avstängda från början, men går att aktivera i inställningarna.

Bonusskärm som ger mersmak

Framförallt kan den bli en mini-display när du fotar, så att den tar en bild på vad du ser i sökaren. Det aktiveras inifrån kamera-appen och du kan då använda huvudkameran för att till exempel ta en extra snygg selfie, precis som med en Asus Zenfone 8 Flip.

Tyvärr är funktionen väldigt begränsad. Du kan inte göra några inställningar, får förlita dig på helautomatik och det går inte att filma på detta sätt. Här hoppas vi Xiaomi kommer mer fler lösningar och sätt att utnyttja skärmen. Nu är den bara en rolig bagatell, men skulle kunna utnyttjas till så mycket mer.

Är då Xiaomi Mi 11 Ultra en mobil att ta på allvar eller mest ett tekniskt skrytbygge? För de allra flesta är den det senare. Visst är det imponerande med en sensor och optik i kompaktkamera-klass, men hela poängen med att ha rubbet i en telefon är just att det ska vara hanterbart och i fick-format. Här börjar de gå ifrån det allt för mycket. Xiaomi behöver också ta ett par extra omgångar med sin mjukvara, för att den utmärkta hårdvaran ska kunna utnyttjas på bästa och enklaste sätt.

Specifikationer  

Produktnamn: Xiaomi Mi 11 Ultra
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660 840MHz
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,81 tum amoled, 1440 x 3200 bildpunkter (20:9), 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 48 megapixel vidvinkel + 48 megapixel telefoto med led bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, gps, Galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip68), snabb trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 5 000 mAh, 20h 20min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35h samtal
Storlek: 16,43 x 7,46 x 0,9-1,25 cm
Vikt: 234 gram
Rek. pris: 12 990 kr
Aktuellt pris: 12 990 på Netonnet

Prestanda

Antutu Benchmark: 800 941 poäng
Geekbench 5: 3 467 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 118 poäng
3dmark Wild Life: 5 658 poäng
Läshastighet, lagring: 1 937,3 MB/s
Läshastighet, skrivning: 743,2 MB/s

Betyg: 4 av 5