Testad produkt: Samsung Galaxy FE
Pris: Från 8 190 kronor hos Komplett

Samsungs första FE-mobil, där FE är kort för Fan Edition, kom hösten 2020, med bitvis uppgraderad och bitvis nedbantad hårdvara jämfört med S20-serien, ny variant på designen och avhyvlat pris. Under hösten 2021 väntade vi på att en Galaxy S21 FE eventuellt skulle komma, men det drog ut på tiden. Nu är den till slut här, även om året -21 har hunnit bli -22.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Till skillnad från när Galaxy S20 FE kom så är nyheterna inte tillräckligt många och intressanta denna gång. Det är fortfarande en högklassig mobil, men den hade behövt ytterligare prispress för att verkligen locka till köp. Eller ha kommit för tre månader sedan.

Positivt

  • Utmärkt bild och ljud
  • Stabila prestanda och uppkoppling
  • Först ut med Android 12
  • Lätt och bekväm

Negativt

  • Ingen vidare besparing
  • Något plastig känsla
  • Batteritiden kunde vara bättre

Den nya FE-mobilen finns i två modeller. En med 6 gigabyte ram-minne och 128 gigabyte lagring som kostar 8 190 kronor och en med 8 respektive 256 gigabyte för 8 990 kronor. Visst är det en prisreducering jämfört med förra vårens toppmodeller, i alla fall om vi ser till deras lanseringspris. Men någon enorm besparing är det inte, och har du lite is i magen och är påpasslig med att leta kampanjpriser och erbjudanden kan du hitta en Galaxy S21 Plus i stort sett i samma prisintervall.

Har Galaxy S21 FE egenskaper som trots det kan göra den till det bättre valet? Det är frågan. Och på två punkter är svaret definitivt ja.

För det första får du här en mer kraftfull systemkrets. Samsung har mer och mer gått ifrån sina egna Exynos-kretsar på senare tid till fördel för Qualcomms Snapdragon, vilket vi bland annat såg i höstens Galaxy Z Flip och Fold-modeller. Här sitter liksom i dem Snapdragon 888. Skillnaden på den och Samsungs egna Exynos 9100 är inte på pappret enorm och i flera syntetiska benchmarks drar de jämnt. Men Snapdragon har visat sig prestera påtagligt bättre i verkliga livet.

Snabb nog?

Trots det känns det som en för försiktig, eller för sen, uppgradering. Snapdragon 888 är inte längre herre på täppan, utan har ersatts av Snapdragon 888 Plus. Nya Snapdragon 8 gen 1 på horisonten, och Samsung uppges ha nya Exynos-kretsar på gång. Med sex gigabyte ram-minne i enklaste modellen hamnar den också efter många konkurrenter i samma prisklass.

Galaxy S21 FE
Ett mer diskret kamerahus än i Galaxy S21. Men inte nödvändigtvis ett snyggare.

Det andra som hamnar på pluskontot är kort och gott att den är nyare. Köper du en Android-telefon så får du system- och säkerhetsuppdateringar till den i en begränsad tid. Samsung är bättre på det än många konkurrenter, men även här tar den utlovade uppdateringscykeln slut efter ett tag. Det gör det till en fördel att köpa en nylanserad mobil framför en som är ett år gammal.

Dessutom blir Galaxy S21 FE den första mobilen som levereras med Android 12 från start. Många mobiler får precis nu i januari uppgradering till det, men det innebär att de förbrukat en av sina utlovade uppdateringar. Här börjar du med rätt Android från början.


Det innebär också en ny version av Samsungs gränssnitt One UI, vilket ger oss en första titt på hur årets kommande toppmobiler från Samsung kommer upplevas att använda. Mest uppenbart är en design som anpassat sig till formspråket i Android 12. Funktionsmässigt gillar vi bland annat en ny möjlighet att själv kontrollera delningsmenyn och välja ut favoritappar och kontakter för snabb tillgång när du ska dela data.

Försiktigt färgglad

Galaxy S21 FE är precis som föregångaren Galaxy S20 FE byggd med mindre exklusiva material än toppmodellerna. Bakstycket är i matt plast, och även kamerahuset är inbyggt i samma plaststycke, vilket ger den en enklare och mindre lyxig framtoning än S21-mobilerna. Matt yta i ramen och en planare designad framsida gör att den också skiljer sig från förra årets S21-or.

Trots ett nytt olivgrönt färgval så känns designen mer anonym än den nyskapande stil som S21-serien bjöd på. Även de fanns i utstickande färger, så det känns inte som något direkt unikt. Här är de fyra färgvalen vit, grå, lavender och oliv, alla rätt så pastellbleka i färgen och ingenting som drar blickarna till sig på avstånd.

Galaxy S21 FE
Skärmen är en höjdpunkt. Men vi förväntar oss inte mindre i den här prisklassen.

Annars är det positivt nog inga stora avkall på funktionaliteten. Uppkopplingen går inte att klaga på med både 5g- och wifi 6e-stöd och såvitt vi kan se stabil mottagning på bägge. Det du inte får här som S21-serien annars har är stöd för e-sim, utan det blir till att stoppa in traditionellt sim-kort på en av dess två platser för det.

Du får både vattentät konstruktion med IP86-klassning, möjlighet till 15 watts trådlös laddning och dugligt snabb laddning även trådat, upp till 25 Watt. Varken trådad eller trådlös laddare medföljer dock, utan det får köpas separat om du inte har en liggande.

Utmärkt mediamobil

Ljud och bildkvalitet är som alltid i en Samsung-mobil av hög klass. Det är inbyggda stereohögtalare med hög detaljåtergivning och god fyllighet i bas och mellanregister. Du får stöd för Dolby Atmos, inklusive speciellt Atmos-läge för spel, utmärkt manuell equalizer och en smart guide som kan anpassa ljudet för dina öron om du kör med hörlurar.

Skärmen är en 1080p amoled-panel med mer än nog ljusstyrka för både utomhusanvändning och hdr-video. Skärmen skyddas av Gorilla Glass Victus, har bra hdr-stöd och utmärkt lyster i färgerna. Du kan välja mellan 60 eller 120 Hz bildfrekvens, som uppges vara dynamisk. Med den på får vi en utmärkt jämn och direkt upplevelse, bland annat tack vare snabb pekavläsningsfrekvens, och den verkar välja rätt bildfrekvens för rätt tillfälle.

Kameran än en av de saker som har blivit nerbantade i FE-modellen. Det är fortfarande en trippelkamera i stil med de i Galaxy S21 och S21 Plus, med en huvudkamera och en vidvinkel med extra brett synfält på tolv megapixlar vardera, samt en 3x optisk zoom. Största skillnaden är att Galaxy S21 FE inte har en extra högupplöst sensor bakom telezoomlinsen utan bara en sensor på åtta megapixlar, så du har inte samma möjlighet till kombinerad digital och analog superzoom.

One UI 4
Det är inte revolutionerande nyheter i One UI 4. Mestadels handlar det om justerat designspråk och att nya Android 12-funktioner för säkerhet implementerats.

Finputs av fotoupplevelsen

Kameran försöker fortfarande – du kan i kamera-appen pressa upp digitalzoom ända till 30x, men det ser inget vidare ut. Upp till 10x övertygar den, men sedan blir det mest tillagt brus och digitala artefakter istället för mer detalj.

De andra två kamerorna levererar pålitlig kvalitet, men gör inget speciellt. Färger kan upplevas som något överdrivna i mättnad, men vitbalansen är utmärkt och det rödstick som en del Samsung-kameror dragits med i inomhusfoto ser vi inte röken av här. Den är snabb och pålitlig att fokusera med och dynamiken går inte att klaga på.

Det är inte riktig elitklass, Samsung reserverar bästa sensorerna endast för sin Ultra-modell, och de som sitter här har hängt med i några år med små finjusteringar. Men det är bra lägstanivå för de allra flesta användare.

Batteritiden går bakåt

Telefonen kommer med ett 4 500 mAh-batteri. Det hade varit enormt för några år sedan men är i dagsläget halvstort, där många konkurrenter numera har 5 000 mAh. Batteritiden är tyvärr inte så bra som vi hoppats på. Föregångaren Galaxy S20 FE räcker till exempel betydligt längre trots lika stort batteri. Det kan ha med skärmen, processorn eller kanske det nya operativsystemet att göra, men oavsett vilket är det ett steg i fel riktning.

Det är fortfarande godkänt. Vi kan strömma Youtube-video över wifi i 13 timmar, och vid mer varierad användning under en dag räcker batteriet utan problem från tidig morgon till sen kväll, eller ett och ett halvt till två dygn vid sporadisk användning. Men det är inte utan att vi blir besvikna, när vi utan problem fick ut 20 till 30 procent mer ur både förra FE och Galaxy S21 Plus.

S21 FE är fortfarande en frisk fläkt med egensinnig design, fokus på andra egenskaper jämfört med Samsungs vanliga topptelefoner, och ett något avhyvlat pris. Men den lyckas inte charma på samma sätt som S20 FE gjorde. Med tanke på att Galaxy S22-serien inte är långt borta är nya FE-modellen inte lika intressant som den som kom hösten 2022. Nu skulle vi nog rekommendera att du avvaktar och kollar in dem först. 

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy S21 FE SM-G990B
Testad: Januari 2022
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 6/8 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,4 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel, 8 megapixel telezoom med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med One UI 4
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (IP68), trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 500 mAh, 13 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 16 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120 Hz), ca 28 tim samtal
Storlek: 15,6 x 7,45 x 0,8 cm
Vikt: 177 gram
Rek. pris: 8 190 kr (6/128 GB), 8 990 kr (8/256 GB)
Aktuellt pris: Från 8 190 kr hos Komplett

Prestanda

Antutu Benchmark: 735 569 poäng
Geekbench 5: 3 053 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 072 poäng
3dmark Wild Life: 5 530 poäng
Lagring, läsning: 1 712,5 MB/s
Lagring, skrivning: 764,3 MB/s

Betyg 3,5 av 5