Testad produkt: JBL Xtreme 3
Pris: 2 990 kronor hos Amazon Sverige

Tredje generationens Xtreme-högtalare kan mycket väl vara den optimala högtalaren för den som vill ha med sig en större och mer potent högtalare, oavsett om det är till poolområdet, stranden eller till sammankomsten i parken. Matchvikten ligger på knappt två kilo och den är kompakt nog för att för att kunna kvala in som en portabel resehögtalare (även om det är på håret).

Betyg 4 av 5

Omdöme

JBL Xtreme är otroligt kompetent portabel högtalare som levererar grymt bra ljud och som dessutom har muskler nog att spela riktigt högt utan att det brister i ljudkvaliteten. Den är därtill helt vatten- och dammtät, vilket gör högtalaren ypperlig för både stranden eller poolområdet. 

Positivt

  • Spelar både högt och bra
  • IP67-klassad
  • Flera kompatibla enheter kan sammankopplas (Partyboost)

Negativt

  • Relativt otymplig som resehögtalare
  • Trist app utan några som helst inställningsmöjligheter
  • Inte bakåtkompatibel med äldre JBL-modeller (med Connect eller Connect+)
Den nya Xtreme-högtalaren finns i tre olika färger; svart, blå eller camouflagefärgad och då högtalaren saknar ett integrerat handtag levereras den tillsammans med en reglerbar bärrem som kan hakas fast i ovansidan, om du föredrar att hänga den över axeln i stället för att transportera den i en väska eller liknande. En kul detalj är att själva spännet på remmen även kan användas som kapsylöppnare.
JBL Xtreme 3

Formspråket är detsamma som hos flertalet övriga portabla bluetooth-högtalare från JBL, det väl säga att den är cylinderformad och med de utmärkande passiva basreflektorerna blottade på sidorna. Jämfört med föregångarna är de visuella skillnaderna kanske inte de mest uppenbara – precis som de två tidigare versionerna är den nya modellen klädd i ett grovt skyddande tyg medan knappsatsen på enhetens ovansida är i stort sett desamma – men Xtreme 3 har lagt på sig lite över midjan, vilket ger den en något mer knubbig form.

JBL Xtreme 3

Tuffare än tidigare generationer

Dessutom har JBL adderat ett gäng kraftiga kantskydd i gummi på sidorna som får den att se än mer tuffare och tåligare ut. För tålig är den, förutom att den kan stå pall för en och annan kantstötning är Xtreme 3 ip67-klassad, vilket betyder helt vatten- och dammtät. Föregångaren Xtreme 2 har som bekant enbart skydd mot vatten.

JBL Xtreme 3
Nära till hands. En kapsylöppnare i spännet är aldrig fel.

På högtalarens ovansida hittar vi knappsatsen och på vardera sida om de centralt placerade strömbrytaren och bluetooth-reglagen finns tydligt markerade knappar för volym, spårbyte samt funktionen ”Partyboost”, som används om du vill sammankoppla Xtreme 3 med ytterligare kompatibla högtalare.

JBL Xtreme 3
Varför endast spårbyte framåt? Ja, det undrar vi också.

Inga konstigheter, men vi ställer oss undrande till varför JBL envisas men att endast erbjuda spårbyte framåt, vilket sker genom att du snabbt trycker två gånger på play/pause-knappen, på sina bärbara högtalare? Vad sägs om bakåt genom att trycka tre gånger på samma knapp?

Bakom fasaden hittar vi totalt fyra element, två 70 millimeters bashögtalare samt dubbla 20 millimeters diskanter. Uteffekten har i nya Xtreme 3 utökats en aning jämfört med föregångaren och ligger nu på 2 x 25W rms (tidigare 2 x 20 W rms). Effektökningen är emellertid inte något som vi märker av praktiken, när vi ställer dem sida vid sina och drar på för fullt upplever vi ingen som helst skillnad i ljudprestanda – vare sig i volymkapacitet eller karaktär. Förstå oss rätt, båda låter fantastiskt bra, men vi hade förväntat oss ett kännbart mer tryck från nya Xtreme 3.

JBL Xtreme 3

Trist app med få inställningsmöjligheter

Appen (JBL Portabel) är densamma som används till flertalet av tillverkarens övriga högtalare och är, som vi tidigare konstaterat, en riktigt enkel historia som förutom att vara behjälplig vid eventuella mjukvaruuppdateringar endast är användbar om du har ytterligare en eller flera Partyboost-kompatibla högtalare. Med appen kan du då med två högtalare skapa ett stereopar eller spela upp ljudet unisont i samtliga högtalare.

Har du redan en Extreme 2, finns det då något incitament för att komplettera denna med nya Extreme 3? Nej, knappast. Med tanke på, som vi upplever det, en knappt noterbar skillnad i prestanda (inklusive batteritid ) finns det inget egentligt skäl. Än värre är att de inte är kompatibla med varandra då Xtreme 2 har den äldre versionen av JBL:s funktion för att koppla ihop en eller flera enheter (Connect+ vs Partyboost).

JBL Xtreme 3
Inbyggd powerbank för laddning av externa enheter.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Testad: Maj 2022
Modell: Xtreme 3
Tillverkare: JBL
Typ: portabel bluetooth-högtalare
Uteffekt: 2x25W
Anslutning: Bluetooth 5.1
Batteritid: upp till 15 timmar
Laddningstid: 2,5 timmar
Frekvensåtergivning: 55,3 –20 000 Hz
IP-klass: IP67
Aktiv röststyrningsassistent: Nej
Vikt: 1,968 kilo
Mått (B x H x D): 298.5 x 136 x 134 mm
Rek. pris vid test: 3 300 kronor                      
Pris: 2 990 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5