Testad produkt: Aero 800-1
Pris: 23 700 kr (exklusive installation)

Svenska företaget IVT har sålt värmepumpar i många år och den här tiden på året är trycket högt på luft/luft-värmepumpar. När vi fick nys om den här nya modellen, med ny läcker design, inbyggt wifi-stöd och appstyrning, var vi inte sena på bollen. Det här är annars en produktkategori vi förknippar med fula tråkgrå eller vita klumpar och långt ifrån alla går att styra smidigt på distans utan tredjepartslösningar.

Betyg 5 av 5

Omdöme

IVT:s nya Aero 800-1 kyler och värmer bra riktigt utan att göra mycket väsen av sig. Just den här modellen sticker dessutom ut med läcker design och vi gillar verkligen den nya appstyrningen.

Positivt

  • Snygg och smidig innerdel
  • Låg ljudnivå
  • Bra effekt både för kyla och väme!
  • Appen

Negativt

  • Tappar ibland kontakt med nätverket
  • Minns inte alla inställningar från appen

Inget du får installera själv

Vem som helst får inte montera (eller ta bort) en luftvärmepump då de innehåller gas, här är det en certifierad kyltekniker som gäller. Det är också bra att räkna in i totalpriset då det är en hel del arbete med installationen, beroende på hur dina möjligheter ser ut. Ena halvan av paketet monteras utomhus så det krävs håltagning, framdragning av el med mera. Och givetvis en placering som möjliggör bra spridning av värme/kyla och utan att hela fasaden vibrerar när ute-enheten startar.

Test IVT Aero 800-1

I det hus vi testar nya Aero 800-1 är planlösningen relativt öppen och innerdelen kan placeras rakt ovanför ytterdörren. Det slår oss hur nätt innerdelen är i formatet jämfört med ett par andra större (och fulare) modeller vi testat det senaste året med motsvarande effekt. Aero 800-1 är riktigt snygg och trots begränsat utrymme ovanför dörren ryms den utan problem. En lokal installatör behövde en förmiddag på sig, sedan var enheten på plats och igång.


Enkel nätverksanslutning

Att koppla upp IVT:s luftvärmepump mot det lokala wifi-nätverket är superenkelt. Du ansluter till modellens egna nätverk, tillåter att den plockar info om din routers nätverk och sedan är du igång på tio minuter. Först behöver du skapa ett konto, sedan lägger du till enheten med hjälp av en qr-kod på luftvärmepumpen. Strax därefter är vi igång och utforskar appen Anywhere II.

I appen kan du styra i stort sett allt viktigt som du kommer åt via den medföljande fjärrkontrollen. Att styra maskinen på distans var aldrig några problem under testet, däremot kom vi inte alltid åt enheten hemifrån när både mobil och Aero 800-1 var direktansutna till samma nätverk. Gissningsvis har det med nätverksinställningarna att göra, då luftvärmepumpen hittades så fort vi växlade till 4g-anslutning istället i mobilen.

Test IVT Aero 800-1

Aero 800-1 kyler fantastiskt bra när temperaturen ute är 26 grader och solen skiner in i vardagsrumsfönstrena i söderläge. Ljudmässigt är det i princip bara luftblåset som låter, vi störs inte av något fläktsurr alls. Och det blåser på riktigt bra! När vi använder fjärrkontrollen minns luftvärmepumpen alla inställningar separat i kyl/värmeläget, går vi via appen tappar vi inställningarna för horisontell riktning (går tillbaka till auto). Men här finns goda möjligheter att styra vart du vill ha luften och spridningen är riktigt bra.


Mycket kylning för pengarna

Att koppla på värmefunktionen i juni var inte lika kul. Inte för att Aero 800-1 på något sätt verkar göra ett mindre bra jobb än med kyla, utan för att det helt enkelt snabbt blev olidligt varmt inne. Men när vi testar enheten en kylig vecka i september får vi en bättre bild över värmeprestandan.

Maximal värme-effekt är specificerad till 6,5 kW och scop-värdet (effektivitet) ligger på 5,1, vilket är bra. IVT-pumpen levererar riktigt bra med värme när termometern visar några få plusgrader på morgonen, och den sprider värmen riktigt bra.

Som mest drar den här maskinen 1,75 kW i värmeläge och 1,1 kW i kylläge. Väl värda pengar för riktigt bra AC under sommaren helt enkelt, och under höst/vinter kommer den här luftvärmepumpen betala sig snabbt om du idag har elradiatorer eller vattenburen värme med elpanna.

Test IVT luftvarmepump
Appen är smidig att använda men ibland får vi inte kontakt med luftvärmepumpen när vi är hemma och kör på samma wifi-nät.

En annan positiv detalj värd att nämna är att den inbyggda temperatursensorn fungerar riktigt bra, trots placering tämligen tätt mot taket. En del modeller har problem med detta, vilket gör det svårt att justera rätt temperatur i hemmet.

Om du vill spara 1 900 kronor på enheten och inte bryr dig så mycket om design kan du köpa den mer traditionella Aero 800-modellen. På pappret ska de båda enheterna vara i stort sett identiska när det gäller effekt och energiklassning. Vi tycker dock att det är ett stort lyft med den nya designen och att det är värt den extra kostnaden.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Tillverkare: IVT
Testad: Juni 2021
Pris: 23 700 kr (exklusive installation)
Energiklass: A+++ (väre & kyla)
SCOP: 5,1
Värmeeffekt min/max: 0,9/6,5 kW
Kyleffekt min/max: 0,9/4,2 kW
Köldmedie: R32
Kompressortyp: Rotary, likström och inverterstyrd
Avsäkring: 1,75 kW/10A
Ljudnivå innerdel: 23-46 dB
Mått inomhusdel: 879 x 229 x 289 mm

Betyg: 5 av 5