Testad produkt: Xperia 10 III
Pris: Kostar 4 490 kronor hos Webhallen (6/128 GB)

2022-05-17: Testet uppdaterades med ny bedömning utifrån aktuell konkurrens. Betygets justerades till att matcha uppdaterad betygsskala med halvpoäng.

Sony presenterade sina nya toppmobiler, generation III av Xperia 1, Xperia 5 och Xperia 10, redan i början av april 2021. Men först mitt i sommaren fanns den första att köpa, mellanklassmodellen Xperia 10 III. Den släpptres med ett pris på 4 490 kronor, och har inte sjunkit nämnvärt i pris sedan dess. Den går dock ibland att hitta för kampanjpris och kan då bli intressant. 

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Äkta ip-klassat vattenskydd, slimmad form, kamera med telefotozoom och mycket imponerande batteritid är de bästa sakerna med Xperia 10 III. Att det bara är monohögtalare och 60 Hz-skärm i den här prisklassen känns dock mossigt. När den kom tyckte vi den hängde med prestandamässigt, men ett år senare har konkurrenterna blivit bättre.  

Positivt

  • Välbyggd, kompakt och vattentålig
  • Snygg skärm för media
  • Utmärkt ljud för hörlurar
  • Fantastisk batteritid

Negativt

  • 60 Hz och måttlig ljusstyrka
  • Svag mono-högtalare
  • Inte optimal för mörkerfoto

Nya Xperia-modellerna följer i föregångarens fotspår med Sonys egensinniga mobildesign. Xperia 10 III är smalare i greppet än de flesta andra mobiler, men är i gengäld avlång, då Sony konsekvent väljer att ha 21:9-format på skärmen och dessutom några extra millimetrar på kortsidorna, så att selfie-kamera och annan elektronik inte inkräktar på skärmytan.

Telefonen är täckt med Gorilla Glass 6. Ramen som håller ihop det hela är i matt hårdplast, men det förtar inte kvalitetskänslan. Det är bekvämt att greppa, snyggt, och stilrent.

Fingeravtrycksläsare sitter inbyggd i på-knappen och fungerar snabbt och problemfritt. På samma sida sitter också en extraknapp för direkt åtkomst till Google Assistent. Den knappen har i många tidigare Sony-mobiler använts som separat kamerakontroll, men så verkar inte vara fallet i Xperia 10 III. 

Pluspoäng för tåligheten

Ovanligt i prisklassen är också att Xperia 10 III är vattentät, med ip65/ip68-certifiering. Det innebär att den tål vatten ned till 1,5 meter i 30 minuter och kan även spolas av försiktigt under en kran.

Det här är Sonys första billigare mobil med 5g. Japanen släpper inte samma mängd av nya modeller som konkurrenterna. Xperia 10 II missade precis 5g-tåget förra året, då Qualcomm hade få kretsar med 5g-stöd i de lägre prisklasserna. Signalstyrkan verkar stabil och bra och vi får förväntade hastigheter på uppkopplingen.

Xperia 10 III
Fyra färger att välja mellan. Den svarta och blå verkar vanligast just nu i svenska butiker. Alla ska dock gå att få tag på om du letar.

Prestandamässigt levererar Xperia 10 III ungefär vad vi förväntar oss. Xperia 10 har aldrig varit en mobil som ger kraft för pengarna. Ibland har den legat nära gränsen för vad vi tycker är acceptabelt i mellanklass, som förra årets Xperia 10 II.

Rätt lyft i prestanda

Nu har Sony ryckt upp sig och Xperia 10 III har bestyckats med Snapdragon 690, som ger den prestanda precis under vad till exempel Oneplus Nord CE levererar. Inte fantastiskt, med andra ord, men godkänt. Webbsurf, Google Maps, medieuppspelning och multitasking klarar den utan större problem.

Vi märker en del tillfälliga hack i hanteringen när det ska uppdateras appar eller många notifieringar på en gång, men i enskilda appar flyter det hela på bra. Enklare spel går också bra att köra, även om just grafikprestandan är kretsens kanske svagaste kort. Hur bra det går beror också på hur bra enskilda spel klarar av att hantera den avlånga 21:9-skärmen.

Skärmen är en oled på 1080p, vilket är skarpt på den kompakta ytan. Den bockar av de flesta viktiga egenskaper, som hdr-stöd och stort färgomfång, nära dci p3-standard, eller korrekt srgb-matchning om du väljer att köra skärmen i det läget. Tyvärr får du bara 60 Hz i bildfrekvens. Det är något som de flesta tillverkare numera gått ifrån om det inte är en budgettelefon, så det är en klar besvikelse att Sony inte är med och levererar skönt flyt i bilden, något vi har blivit bortskämda med på senare tid.

Xperia 10 III
Skärmen är riktigt snygg att titta på, men vi saknar högre frekvens.

Ljusstyrkan är inte lika hög som hos konkurrenters skärmar, men vi har inget problem att använda den i starkt solsken. Det vi inte riktigt blir kloka på är Sonys färghantering. Färger har ett påtagligt blåstick i standardläget och går vi till skärminställningar ser vi mycket riktigt att den har en kall vitbalansprofil förvald. Ändrar vi den till Medelhög blir färger omedelbart mer behagligt neutrala. Du kan också justera vitbalansen manuellt, vilket är ett plus i kanten.

Virrig videooptimering

Det finns också en funktion kallad Videobildsoptimering. Den ska öka kontraster och färgtoner i videoappar, men när den är på slår den automatiskt om till kall bild igen i Youtube. Den ser ut att göra ett bra jobb med hdr-film, som får behärskade färger, men på bekostnad av bra balans i sdr-film. Till slut blir det så bökigt att hantera att vi stänger av det. Strömmad video ser tillräckligt bra ut i färgneutralt standardläge.

Ljudmässigt hade vi hoppats på stereohögtalare, det känns som precis en sådan sak som Sonys mobildesign är perfekt för, att ge utrymme ovanför skärmen för en extra högtalare. Men nej, här är det en monohögtalare i nederkant som gäller. Den har visserligen snyggt och detaljerat ljud, men väldigt tunn, knappt hörbar bas.

Ansluter vi hörlurar hör vi dock att Xperia 10 III håller den höga kvalitet vi förväntar oss från Sony. Den har Hi Res Audio-stöd, ldac och High Resolution Wireless för toppkvalitet över bluetooth. Sonys utmärkta dsee ultimate-funktion, som skalar upp komprimerad audio och ger den nära en hi res och lossless upplevelse, är också riktigt imponerande.

Xperia 10 III kameror
Även i gränssnittet går Sony sin egna väg. Du får mängder av extra appar från både Sony och tredje part, men de flesta, inklusive många från Google, kan du välja bort under första konfigurationen. En annan sak vi gillar med Xperia-gränssnittet är dess utmärkta hantering av delad skärm.

Fotar snyggt trots liten sensor

Kamerorna på baksidan av Xperia 10 III är tre till antalet. Du får både vidvinkel och 2x optisk zoom, vilket är allt annat än vanligt i den här prisklassen, där vi för det mesta istället ser sådant som makro-kameror och stödsensorer för djupseende. Sony håller tillbaka både upplösning och sensorstorlek, tolv megapixlar i huvudsensorn och åtta i de andra två.

Med relativt små sensorytor blir optiken kompakt. Det gör att linser och kamerahus knappt sticker ut på baksidan. Sonys val av mindre och lägre upplöst sensor än de 48- och 64-megapixlare, ofta också tillverkade av Sony, som sitter i många konkurrerande mobiler, har de motiverat med att den ska vara mycket snabbare att hantera, för enkel och problemfri vardagsfotograferande.

Just det tycker vi inte att Xperia 10 III lever upp till, då autofokusen hoppar och kan behöva en extra sekund för att hitta rätt. Särskilt vid kvälls- och inomhusfoto där ljuset är dunklare. Bildkvaliteten kan vi dock inte klaga på. Vi saknar dock inte den högre upplösningen. Foton i normala ljusförhållanden blir både skarpa, har fin dynamik, låg brusnivå och behagligt naturliga färger.

Hänger sämre med i mörker

Huvudkameran tappar i kvalitet vid kvällsljus och dämpad belysning inomhus. Bilder blir underexponerade och detaljskärpan blir lidande, även om vi fortfarande imponeras av den jämna färgbalansen. Här har mobilerna med större sensoryta på kameran ett klart övertag.

Xperia kamera
Kameraappen ger enkel kontroll över det grundläggande. Den har varken mängder av avancerade funktioner eller detaljerat manuellt läge. Det finns ett, men med begränsade funktioner.

Det finns ett långexponerande läge som lyfter dynamiken i nattfoton, men det kräver en stadig hand för att använda för att det inte ska bli problem med detaljskärpan. Vidvinkelkameran matchar huvudkameran bra i såväl färg som dynamik och kan ta riktigt snygga landskapsbilder i dagsljus. Den hänger dock inte med vid dunkelt ljus.

Zoomen ger skarpa bilder i 2x, men all digital zoom efter det blir suddigare. Den sensorn har också en annan färgbalans än de andra två, med kallare toner. I alla fall vid dagsljus utomhus. I varmt ljus inomhus är det snarare vidvinkelkamerans färgpalett som blir svår att kontrollera.

Bäst batteritid just nu

Det verkliga esset i rockärmen för Xperia 10 III är batteritiden. Sony har haft både höjdpunkter och klavertramp på den punkten genom åren. Det här hör definitivt till en av höjdarna. Det beror delvis på den försiktiga ljusstyrkan och 60 Hz-frekvensen i skärmen, men vi kan också tacka smart energihantering i Android 11 och Sonys egna gränssnitt.

Sony har också lyckats få in ett större batteri jämfört med föregångaren, utan att behöva gå upp nämnvärt i vikt eller mått. Xperia 10 III slår det mesta i driftstid, med över ett dygns videoströmning och nästan lika lång tid för blandad mindre krävande användning och webbsurf. 

Xperia 10 III

Det enda negativa med batteriet är att det tar tid att ladda. Inte egentligen, då det stödjer snabbladdning med upp till 30 watts effekt. Någon sådan laddare får du dock inte med, utan bara en fjuttig 7,5 watts reseladdare, med vilken det tar över tre timmar att ladda batteriet. Vi testade med en kraftfull adaptiv laddare och kunde hyvla av en timme på tiden. Om det går ännu snabbare med Sonys egna 30 Watts laddare vet vi inte, då vi inte haft tillfälle att testa den.

Det är många saker att gilla med Xperia 10 III och en del saker vi inte gillar. Den snygga filmupplevelsen i skärmen vägs upp av dämpas ljusstyrka och 60 Hz frekvens. Vilket i sin tur hjälper till att bidra till en av branschens bästa batteritider. Ljudkvalitet är lysande… Om du pluggar in hörlurar. Den inbyggda högtalaren är istället ovanligt svag. Fler sådana detaljer, i design, kamera och mjukvara, gör den svår att jämföra med konkurrenterna. Det kan vara den perfekta mobilen för vissa användare, men helt fel om du har andra prioriteter.

Specifikationer  

Produktnamn: Xperia 10 III XQ-BT52
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 690 5G
Processor: 2 st Kryo 560 Gold 2 GHz + 6st Kryo 560 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 619L
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6 tum amoled, 1080 x 2540 bildpunkter (21:9)
Kameror: 12 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 8 megapixel telefoto med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med Xperia UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip68)
Batteri: 4 500 mAh, 25h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 21h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35h samtal
Storlek: 15,4 x 6,8 x 0,8-0,9 cm
Vikt: 169 gram
Rek. pris: 4 490 kr
Pris: Kostar 4 490 kronor hos Webhallen (6/128 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 347 442 poäng
Geekbench 5: 1 725 poäng
Geekbench 5 en kärna: 590 poäng
3dmark Wild Life: 824 poäng
Läshastighet, lagring: 963,5 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 425 MB/s

Betyg 3,5 av 5