Testad produkt: Symfonisk Tavelram
Pris: Kostar 1 795 kronor på Ikea

För cirka två år sedan inleddes ett samarbete mellan Sonos och Ikea och strax därefter lanserades två wifi-anslutna högtalare i form av en mindre bokhyllemodell samt en bordslampa. Nu släpps ytterligare en familjemedlem i produktserien – Symfonisk tavelram.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi gillar Ikeas och Sonos senaste skapelse. En smidig och snygg lösning (även om det går att ha synpunkter på själva standardmotivet) med busenkelt handhavandet. Med tanke på den modesta prislappen, 1 795 kronor, ett relativt brett användningsområde samt ett riktigt bra ljud rekommenderar vi utan några som helst eftertänksamheter Symfonisk tavelram.  

Positivt

  • Spännande format, bra ljud
  • Smidigt handhavande
  • Kompatibel med övriga Sonos-högtalare

Negativt

  • Saknar Bluetooth samt Cromecast
  • Fläckkänslig front
  • Standardmotivet tilltalar inte alla
Tavelramen kommer i antingen svart eller vitt och som komplement finns även alternativa fronter med olika konstmotiv som kostar mellan 200 och 400 kronor. Exakt vad standardmotivet föreställer är svårt att avgöra och huruvida det är snyggt eller inte överlåter vi till dig som betraktare att avgöra.
IKEA Symfonisk tavelram
Två tavelramar - här i sällskap med Sonos Move.

Känslig för smuts

Vi har fått in två vita exemplar för test och även om mönstret på dessa två är detsamma har den ena märkligt nog ett mörkare tryck än den andra. Har du tänkt att införskaffa två enheter kan det med andra ord vara läge att redan i butik säkerställa att de verkligen är identiska. Värt att nämna är vi upplever att ytskiktet är väldigt känsligt för smuts och fläckar, så hantera fronten varsamt.

Högtalaren mäter 57 centimeter på höjden och 41 centimeter på bredden. På djupen mäter den endast 6 centimeter vilket är en förutsättning för att den ska kunna passera som just en tavelram. Den kan monteras ståendes eller liggandes och utöver möjligheten att hänga upp den kan den även lutas mot en vägg och givetvis ingår alla nödvändiga tillbehör för de olika alternativen.

IKEA Symfonisk tavelram

Enkel installation

Installationen är busenkel och så snart strömmen är inkopplad och högtalarens inbyggda wifi aktiverats dyker högtalaren upp i Sonos-appen. Därefter är det bara att följa anvisningarna, eventuellt namnge enheten och välja i vilket av hemmets rum den ska placeras. Har du Sonos-högtalare sedan tidigare kommer den nya högtalaren automatiskt implementeras i ditt redan befintliga hemmaljudsystem.

Symfonisk tavelram klarar sig givetvis på egen hand men önskar du äkta stereoljud krävs två enheter. En smart lösning i sammanhanget är att högtalarna för elförsörjning kan seriekopplas – du behöver med andra ord bara göra anspråk på ett eluttag för att driva två enheter. Bra är även att längden på den medföljande elkabeln är väl tilltagen, hela 3,5 meter.

IKEA Symfonisk tavelram
På baksidan finns tre funktionsknappar för volym, play/pause samt för att byta spår.
IKEA Symfonisk tavelram
Alternativa fronter


Låter riktigt bra

Högtalaren är kompatibel med Airplay 2 liksom med Spotify Connect, vilket innebär att du enkelt och smidigt kan strömma musik direkt till högtalaren från din mobil. Saknas gör emellertid bluetooth liksom inbyggd Chromecast.

Hur presterar då Symfonisk tavelram ljudmässigt? Riktigt bra och med tanke på hur tunn den är basåtergivningen minst sagt imponerande. Tillverkarens bokhyllemodell får här agera referens och vi konstaterar snabbt en markant skillnad. Tavelramen har en klart bättre spridning, låter renare och förmedlar en mer detaljerad ljudbild.   
M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: juni 2021
Modell: Symfonisk tavelram
Tillverkare: IKEA/Sonos
Typ: Wifi-högtalare
Aktiv röststyrningsassistent: Nej
Vikt: 5,16 kilo
Storlek H x D x B: 570 x 60 x 410 mm 
Rek. pris vid test: 1 795 kronor 

Betyg: 4 av 5