Testad produkt: Huawei Band 6
Pris: Ca 382 kronor hos Amazon Sverige

Att prata om ett aktivitetsbands utseende är lika meningsfullt som att beskriva utseendet på vattenmolekyler: alla ser i princip identiska ut. Huawei skiljer sig inte från mängden. En svart
 rektangulär skärm med ett plastarmband att fästa det vid handleden med. Det ska dock sägas att det går att få bandet i olika färger och att det finns en del tredjepartstillverkare för armband.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Huawei Band 6 gör bra ifrån sig på alla sätt och vis. Några saker, som en skärm som är något svår att tyda i solljus, ett gränssnitt som kunde vara bättre, drar ned betyget en smula. Men på det hela taget ett aktivitetsarmband som tillsammans med en trevlig app peppar dig att röra på dig.

Positivt

  • Mängder av olika urtavlor
  • Dynamisk spårning
  • Priset
  • Batteriet

Negativt

  • Mäter inte alltid rätt
  • Skärmen har svårt för starkt solljus
Installationen av aktivitetsarmbandet följer också ett välbekant mönster. Knäpp på den, bli anmodad att ladda ned en app, tvingas gå igenom ett kontoskapande samt tillåta att aktivitetsarmbandet får tillgång till bluetooth. Att det senare krävs är förståeligt, men varför detta jäkla kontoskapande? Huawei låter dig visserligen skapa ett konto med ditt telefonnummer, så du slipper bli spammad med mejl och två veckor in av testandet har det inte kommit något erbjudande via sms.
Huawei Band 6

Gillar inte ljus

Aktivitetsarmbandet har en trevlig oled-skärm som mäter 1,47 tum. Ett mått som placerar den ungefär mittemellan Redmi Smart Band Pro och Garmin Vivo Smart. Skärmen är alltid av, genom att lyfta armen och vinkla handleden tänds skärmen, en funktion som fungerar helt okej. Den saknar dock ljusstyrka nog för att fylla sin funktion i starkt solljus.

Huawei Band 6
Inomhus respektive utomhus i solljus. Bonuspoäng för att de har ett meme som urtavla!

Gränssnittet styrs genom att du sveper åt olika håll eller duttar på skärmen. Det tar ett tag att lära sig och det blir inte enklare av att input till och från inte registreras omedelbart; ett svep som en telefon registrerar omedelbart har här en viss fördröjning.

M3 rekommenderar

På baksidan av Huawei Band 6 sitter en optisk mätare som kan hålla kolla på det mesta som sker i din kropp. Den mäter syresättningen av blodet dygnet runt, om värdena sjunker för mycket börjar bandet att vibrera. Sensorn kan också övervaka din sömn. Efter en natt med aktivitetsarmbandet får du en liten presentation i klockan eller appen som visar hur de olika sömnfaserna varit under natten. Det är svårt att veta huruvida Band 6 prickar rätt mellan djup- och remsömn, men då undertecknad ofta vaknar under natten gick det i alla fall att se när jag vaknat. Sist men inte minst håller bandet koll på puls och hjärtslag.

Träningen

Huawei Band 6 har en himla massa olika träningsprogram förprogrammerade. Cykling, löpning inomhus och utomhus, stegräknare, cross trainer, rodd och mer. Vad som roligt är att appen kan skapa träningsplaner för dig baserad på ai-teknik. Du knappar in ditt mål, berättar hur mycket du har sprungit den senaste månaden, hur snabbt du avverkar en kilometer löpning och sedan får du ett löpschema som passar dig. Det går givetvis att justera i efterhand om det skulle vara för hårt. Schemat kan du sedan synkronisera med din kalender så du får en notis när det är dags att springa.

Huawei Band 6
Appen är utförlig och detaljerad, nästan för mycket. Om du har en Iphone måste du appen så många olika behörigheter att vi ibland undrar vad som egentligen loggas.

Du kan ställa in den att automatiskt detektera träning. Ibland fungerade det ibland inte. Som när den fått för sig att jag tagit 237 steg under en två kilometer lång promenad. Långa steg blir det.

Vi gillar dynamisk spårning

När du börjat träna får du medaljer när du uppnått vissa mål. Visserligen har de inget värde, men det är motiverande och något vi gillar. Något vi gillar ännu mer är funktionen ”dynamisk spårning”, som innebär att appen ritar upp din träning på en karta som sedan presenteras som animation. Huawei förstår onekligen motionärer uppskattar att se sina resultat på ett övergripande visuellt sätt. Om du vill kan du spara träningen som en video och dela på social medier.

Video: Dynamisk spårning i Huawei Band 6


Appen har sedan hur många olika funktioner som helst där du kan se framsteg, motstånd och olika möjligheter att dela eller synkronisera data, i det här fallet en Iphone, din telefon. Faktum är att det inte är helt enkelt. Det är mycket möjligt, snudd på troligt, att Band 6 lirar bättre ihop med en telefon från Huawei, något vi inte kunnat testat.

Imponerande batteritid

Sist men inte minst har vi batteritiden. Upp till två veckor vid normalt användande. Vad exakt detta är vet vi inte, men vi fick utan problem 10-12 dagar med utan att batteriet var nere på noll.

Huawei Band 6

Det negativa är att bandet, liksom alla övriga, är delvis beroende av din telefons gps för att kunna exakt ange hur långt du har sprungit. Visst, den ge en ungefärlig sträcka genom att mäta antalet steg. Det går inte heller att installera appar eller lägga över musik till den, för att på så vis slippa ta med sig telefonen när du vill ha ett bra soundtrack i öronen under löprundan. Däremot går det att ladda ned mängder av olika urtavlor till den.

Specifikationer

Testad: April 2022
Produkttyp: Aktivitetsarmband
Anslutningar: Bluetooth
Skärm: 194 x 368 pixel, oled
Batteritid: Upp till 14 dagar enligt tillverkaren. Varierar beroende på användning
Funktioner: Accelerometer, gyroskop, SpO2-sensor
Vattentät: Ja, ned till 50 meter
Pris: Ca 382 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5