Testad produkt: Weber Smokefire EX4 gen 2
Pris: Från 13 990 kr hos Prisjakt
Testad: juni 2021

Pelletsgrillar är en amerikansk trend som börjar få fäste även i Europa och Sverige. Vi testade Webers Smokefire EX4 för ett år sedan och imponerades då av konceptet. Samtidigt upplevde vi en del problem senare under året. Är generation två den ultimata pelletsgrillen?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Webers grill levererar fortfarande enastående resultat och appen fungerar riktigt bra. Även om förtroendet fick sig en törn i och med problemen med föregångaren, men den andra generationens grill fungerar bra. Det som sänker helhetsintrycket är fläktljudet samt den svaga displayen.

Positivt

  • Gedigen
  • Flexibiliteten
  • Appen

Negativt

  • Fläkten låter för mycket.
  • Kontrollenheten och vredet.
Efter att vi publicerat testet av Webers Smokefire förra året fick vi en del problem med den. När vi testade att grilla under vintern ville inte grillen tända, utan vi fick bara ett felmeddelande. Detta hände trots upprepade försök.

Men när vi sedan skulle göra ett nytt försök under försommaren, när det började bli dags att uppdatera vårt stora grilltest, då tände grillen plötsligt. Men nu fungerade inte den inbyggda temperatursensorn, trots att grillen matade på med massor av pellets visade displayen inget gradantal. Det blev varmare och varmare och till slut trodde vi att hela altanen skulle brinna upp.

Det slutade med att vi fick tömma en pulversläckare i grillen, då det inte hjälpte att stänga av den. Det brann med rejäl öppen låga i botten och vi befarade att det skulle sprida sig upp i pelletsbehållaren.

Weber tog in grillen för undersökning och deras teori handlade om en kombination av mjukvarufel och att det fastnad pellets i kvanten på grund av eventuell fukt. Grillen vi fått in den här gången har fått uppdaterad mjukvara och en del andra förbättringar när det gäller pelletsmatningen.

Test Weber Smokefire ex4 gen 2
Pelletsbranden vi fick med föregångsmodellen sitter kvar i minnet och gör att vi inte törs lämna grillen utan uppsikt.

EX4 räcker för de flesta

Webers grill säljs i två versioner, vi testar den "lilla" EX4-modellen. Installationen tar strax under en timme och det är en rejäl och gedigen pjäs vi ställer upp en varm junidag. På baksidan av grillen sitter behållaren som fylls med pellets. Här finns ordentligt med plats, men ska du köra en längre session då går de åt snabbt.

I botten finns en sensor som varnar när nivån börjar bli låg. Du har också en lucka i botten för att tömma apparaten på pellets när du inte ska använda den på ett tag eller om du vill byta sort. Weber erbjuder ett§ antal olika varianter med olika smak.

Smokefire EX4 har fyra anslutningar för köttermometrar och en medföljer i paketet. Weber skickar även med två extra glödstift, vilket vi uppskattar. Grillen blir snabbt varm när vi startar den, men vi reagerar direkt på hur högljudd fläkten är. När vi mäter upp temperaturen i grillen visar det sig också snabbt att temperaturen inte stämmer med termostaten, något som gäller de flesta grillar vi har testat. Men det blir helt klart varmt nog för att grilla med den där fina ytan vi vill ha.

Grillen kopplar upp sig via bluetooth till telefonen, vilket gör att det tar en rejäl stund att uppdatera grillen. Därefter kan vi aktivera wifi och har du bara bra täckning på uteplatsen fungerar uppkopplingen sedan snabbt och stabilt. Appen är riktigt bra, med den kan du antingen välja att ställa in temperaturvärden manuellt eller följa en guide utifrån lämpligt recept. Då får du instruktioner för när det är dags att vända köttet med mera. Riktigt bra! Lite synd bara att viltkött inte finns med.

Test Weber Smokefire EX4
Den tillhörande appen är enkel och skickar notiser när maten är klar. Du kan även ställa in temperatur på distans eller slå av grillen.

Håll koll i appen

Vi testade grillen med kött, fisk och grönsaker samt utforskade flera olika guider och grillprogram. Weber Smokefire EX4 gör jobbet riktigt bra och under testet får vi njuta av massor av god mat. Men du lär inte vilja sitta i närheten av grillen under de 15 minuter avstängningsprogrammet pågår, detta på grund av fläkten som då varvar upp och ned. Bra då att tajma med att låta maten vila i folie innan du går tillbaka till uteplatsen för att njuta av måltiden.

Test Weber Smokefire EX4
Det lilla vredet på kontrollpanelen låter dig ställa in önskad temperatur, med gränssnittet och kvaliteten på skärmen känns inte helt klockrent.

Fettet från maten rinner ned på så kallade flavorizer bars och det fett som inte förångas hamnar därefter i en behållare som du kommer åt via en utdragbar låda på framsidan. Här hamnar även askan separerat. Smidigt att rengöra helt enkelt!

Lite synd att inte gjutjärnsgaller är standard, men det finns som tillbehör. Liksom en extra avlastningsyta framtill. Till skillnad från Broil Kings Crown Pellet 500 som vi testade samtidigt saknar Webers modell hylla under grillen för avlastning.

Test Weber Smokefire EX4
Om du vill ha galler av gjutjärn får du köpa till det i efterhand som tillval.

Konceptet med pelletsgrill är riktigt bra, framför allt när vi vill varmröka mat eller bara ha bättre koll. Visst går det mesta att göra även med en gasolgrill, men det är inte lika enkelt. Webers nya Smokefire EX4 gör jobbet bra och under testperioden fungerade grillen klockrent.

Här finns en del detaljer att förbättra, som en mer tystgående fläkt och skarpare display som syns även när solen ligger på. Men om Weber lyckats med det viktigaste – att säkra upp pelletsmataren och fixa buggar i mjukvaran – ja, då är vi ändå nöjda. Vi blir än mer nöjda efter en perfekt grillad kotlettrad, rostade grönsaker och en iskall öl till.

Fakta Weber Smokefire EX4 gen 2

Tillverkare: Weber
Testad: Juni 2021
Pris: Från 13 990 kr hos Prisjakt
Bränsletyp: Träpellets
Grilltemperatur: 95-315 grader
Antal temperaturgivare: 4 (en medföljer)
Mått: 119 x 109 x 84 cm (stängt lock)
Vikt: 70 kg
Mått grillyta: 46 x 61 cm

Betyg: 4 av 5