Testad mobil: Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Pris: 3 690 kronor på Netonnet

Xiaomi gör alldeles för många mobilmodeller. Förutom tre till fyra högpresterande premium-modeller i Mi-serien finns Mi Lite, Mi Note, Mi Note Pro, Mi Note Lite, Mi Mi T, Mi T Pro, Redmi, Redmi Note Pro, Redmi Note T och Redmi Note S. Samtliga är i mellan- och budgetklass. Och då har vi säkert glömt bort ett helt gäng. Det gör att de är väldigt lätta att förväxla med varandra, vilket är synd, då det kan vara lätt att missa guldkornen. Som nya Redmi Note 10 Pro.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Här får du en snygg och lyxigt mobil med stabila prestanda, en bra kamera, batteri, skärm och högtalare som spelar i den högsta divisionen. Till ett pris som gör att vi lätt kan förlåta enstaka misstag.

Positivt

  • Snygg och lyxig
  • Utmärkt skärm och ljud
  • Bra batteritid och snabb laddning
  • Stabilt bra huvudkamera

Negativt

  • Ingen 5g
  • Medelmåttiga extrakameror
  • MIUI kan rensas ännu mer
M3 rekommenderar

Det här är en mobil i lägre mellanprisklass som kostar 3 690 kronor. För det får vi förvånansvärt många kvaliteter och en lyxig premiumkänsla vi absolut inte förväntar oss. Det är bara en sak som på allvar förpassar den till budget-högen och det är att den varken har stöd för 5g-mobildata eller wifi 6.

Det är det å andra sidan inte alla som har tillgång till eller är intresserade av att skaffa förrän senare. Då är det här en utmärkt mobil att ha tills dess. Uppkopplingen på 4g och wifi 5 är anmärkningsfritt snabb och stabil. Så länge du inte har problem med det idag lär du inte märka någon skillnad.

Istället har Xiaomi satsat slantarna på lyxig design, med böjt Gorilla Glass på baksidan och en ram i plastkomposit, som är så lik aluminium att det inte gör någon skillnad. Den har läckert avfasade kortsidor, som lika gärna hade kunnat vara borstad metall. Det enda som känns billigt är plastiga volymknappar och att fingeravtrycksläsaren sitter inbyggd i på-knappen istället för i skärmen.

Skärm i toppklass

Just skärmen är en av telefonens starkaste kort, en 1080p amoled av samma höga kvalitet som du finner hos många toppmobiler, med stort färgomfång, hög färgkorrekthet, maxljusstyrka på hela 1 200 cd/m2 och hdr 10-stöd.

Redmi Note 10 Pro
I automatiskt läge anpassar sig skärmen bra till ljusförhållanden.

Den har också hela 120 Hz bildfrekvens och snabb pekavläsning för extra rapp respons. Som standard är den ställd i 60 Hz-läge, men det ändrar vi snabbt. Tillsammans med bra vibrationsmotor och det uppdaterade gränssnittet Miui 12.5 är det en väldigt behaglig telefon att använda.

Om det är för att spara batteri som den står i 60 Hz-läge, då tycker vi Xiaomi inte ska vara så försiktiga. Ett batteri på drygt 5 000 milliampere räcker långt, även med 120 Hz aktiverat. Det är givetvis inte maxfrekvens hela tiden, det hade bara de första generationerna av högfrekventa skärmar, utan den växlar dynamisk ned till 60 Hz i appar som inte kräver mer.

Vi kan strömma video på en ljusstark skärm i över 20 timmar, och surfa, köra sociala appar utan avbrott i över 15. Och med medföljande laddaren på 33 watt fyller vi snabbt på med extra energi.

Rätt prestanda för pengarna

Enstaka appar och tillämpningar drar givetvis mer ström, särskilt om kameran ska involveras, men då det inte är en extremt kraftfull mobil slukar den inte lika mycket energi när det ska spelas eller köras prestandakrävande appar. I gengäld går dessa givetvis segare. Det är en halvbillig mobil trots allt, någonstans måste det kompromissas.

Med det sagt är Redmi Note 10 Pro fortfarande allt annat än långsam. Här sitter systemkretsen Snapdragon 732G, som ger den likvärdiga prestanda som flera andra nya mellanmobiler, även en del dyrare modeller som Oneplus Nord CE och Sony Xperia 10 III. Den har faktiskt tillräckligt med grafikprestanda så att du utan problem kan köra många Android-spel, om än inte de allra mest krävande.

Redmi Note 10 Pro färger
Redmi Note 10 Pro finns i tre färger; brons, isblå och mörkt grå. Alla tre går att köpa i Sverige.

Sex gigabyte ramminne och 128 gigabyte lagring är väl godkänt, även om lagringen är relativt långsam. Du får också plats att utöka med mikro sd-kort, som sitter på separat plats, så att du både kan ha det och ett extra sim-kort instoppat.

Förutom bra bild har Redmi Note 10 Pro också utmärkt ljud. Här sitter kraftfulla stereohögtalare med rent, detaljerat ljud och fyllig ton i såväl mellanregister som bas. Ljudet har Dolby Atmos-stöd och utmärkt manuell equalizer. Det är många konkurrerande tillverkare av mellanklass- och budgetmobiler som borde snegla på vad Xiaomi gör här – och skämmas. Den som möjligen saknas är de bästa bluetoothprofilerna för ljud, men med aptx hd-stöd tycker vi att även det är godkänt.

Kamera i stort format

Kamerorna på baksidan är fyra till antalet. Kamerahuset i det övre vänstra hörnet sticker ut i två nivåer, som mest nästan tre millimeter. Det gör att telefonen ligger och vickar om du har den med skärmen upp på ett bord. En bra idé är att trä på det medföljande transparenta skalet. Det ger skydd för glasytorna och stabilitet.

Främsta orsaken till att kamerorna sticker ut är den stora huvudkameran på 108 megapixlar med en relativt stor sensor. Det här är ett irritationsmoment i alla kameror med den här typen av större sensor. Xiaomi har inte direkt en diskret designlösning för det. Men den har en snygg inramning som drar blickarna till sig på ett iögonfallande sätt. Den drar också damm till sig, så beundra den inte på för nära håll, då är den inte lika snygg.

Redmi Note 10 Pro kameror
Mycket kamera som sticker ut mycket.

Huvudkameran med sin 9-i-1 pixelbinning producerar skarpa 12-megapixelfoton med bra färgbalans och godkänd dynamik. Du kan också fota i full 108-megapixelupplösning, men det går långsamt och ger inte mycket mer detaljer. Xiaomis kameror har ett ai-läge som slås på manuellt. Med det igång förbättras dynamiken och detaljer i mörker lyfts fram, men foton får också överdriven färgmättnad.

I dunklare ljus gör kameran bra ifrån sig tack vare sin stora yta. Vi kan slå av ett automatiskt långexponeringsläge som är på som standard och fortfarande ta tydliga bilder i dämpat inomhusljus. Det kan dock kräva en stadig hand att fota på kvällen, då den saknar optisk bildstabilisering. Det påverkar också stabiliteten när du filmar. 1080p-video kan den hålla stabil, men 4k-video blir desto skakigare.

Mer mellanklass på resten

Bland övriga kameror hittar vi en vidvinkel på åtta megapixel. Den mer i klass med vad vi förväntar oss av en billig mobil. Förutom anständig kvalitet i fullt dagsljus, inklusive bra linskorrigering för att undvika fiskögaeffekt, gör den inget väsen av sig. På kvällen tappar den snabbt bort detaljer och bilden blir brusig.

Tredje linsen är samma typ av telemakro som sitter i Xiaomi Mi 11. Den har en fem megapixel sensor och istället för att gå extremt nära ditt motiv har den längre brännvidd, så att du zoomar in på det du vill fota. Det fungerar faktiskt riktigt bra för närbilder, men kameran producerar av någon anledning bilder med överdrivet hård kontrast.

Redmi Note 10 Pro makro
Zoom-makron producerar bra närbilder, men fokus kräver tålamod.  

Fjärde och sista linsen är, som i så många andra mellanmobiler, en liten stödkamera som ger huvudsensorn bättre djupseende. Det är en funktion som fylls av telefotozoomen i dyrare kameror, så det är egentligen inte något positivt att de har en. Det innebär bara att du inte har optisk zoom. 

Uppdaterat gränssnitt

Den här och alla andra Xiaomi-mobiler som vi testat senaste månaderna har levererats med gränssnittet Miui 12, men är direkt uppgraderingsbar till Miui 12.5, som ger en hel del förbättringar, smartare hantering av den nedsvepbara kontrollpanelen, mer egen kontroll över hur du vill navigera, vilka appar du använder samt nya integritetsinställningar.

Det är dock fortfarande ett gränssnitt som dels kan ta tid att vänja sig vid, dels skulle behöva stramas upp ytterligare. Det dras fortfarande med allt för många tredjepartsappar, virriga widgets som föreslår ännu fler appar att ladda hem och egna appar som vi ignorerar och istället använder Googles.

Har du tålamod är det dock ett snyggt och intuitivt gränssnitt, och ingenting som ska avskräcka dig från att skaffa denna mobil. Här får du mycket kvalitet till ett bra pris, att ett par dagars inkörning för att komma över gränssnittströskeln är väl värt det.

Specifikationer  

Produktnamn: Redmi Note 10 Pro
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 732G
Processor: 2st Kryo 470 Gold 2,3 GHz + 6st Kryo 470 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 120 Hz
Kameror: 108 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro, djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, Galileo, nfc
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12.5
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänkskydd (ip53)
Batteri: 5 020 mAh, 21h onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 16h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 37h samtal
Storlek: 16,4 x 7,65 x 0,8 – 1,1 cm
Vikt: 193 gram
Rek. pris: 3 690 kr
Aktuellt pris: 3 690 kr på Netonnet

Prestanda

Antutu Benchmark: 354 227 poäng
Geekbench 5: 1 803 poäng
Geekbench 5 en kärna: 567 poäng
3dmark Wild Life: 1 121 poäng
Läshastighet, lagring: 517,2 MB/s
Läshastighet, skrivning: 273,9 MB/s

Betyg: 5 av 5