Testade hörlurar: Sudio Nio
Pris: Från 499 kronor hos Prisjakt

För ett drygt år sedan testade vi true wireless-hörlurarna Sudio Ett och imponerades bland annat av ljudet och den sköna passformen. När det nu är dags för lillasyskonet Sudio Nio är det tyvärr i princip bara den sköna passformen som fortfarande imponerar.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Sudio Nio har en bra och skön passform tack vare de medföljande silikontopparna, men i övrigt är det inte mycket som imponerar. Ljudet är mediokert, touchkontrollerna svårstyrda och de lider bitvis av anslutningsproblem. Dessutom saknar de brusreducering. Satsa på storasyskonet Sudio Ett istället.

Positivt

  • Skön och bra passform
  • Bra batteritid

Negativt

  • Tveksam ljudkvalitet
  • Dåliga touchkontroller
  • Anslutningsproblem
  • Saknar brusreducering

Bra passform

Utseendemässigt påminner Sudio Nio, precis som Urbanears Luma, väldigt mycket om Apples Airpods. Det är med andra ord ett par mycket snygga och stilrena hörlurar som kommer i en likaledes snygg och stilren laddosa.

Sudio Nio har dock en smart liten tvist, då de levereras med ett antal silikontoppar i olika storlekar som kan träs över hörlurarna. Dessa silikontoppar gör att hörlurarna sitter väldigt stadigt och skönt på plats i öronen. Faktum är att Sudio Nio har den bästa passformen av de true wireless-hörlurar undertecknad har testat. Men tyvärr är detta också en av få fördelar.

Till att börja med är touchkontrollerna inte särskilt bra. Inte lika illa som hos Urbanears Luma, men inte långt ifrån. De olika funktionerna styrs genom ett, två eller tre snabba tryck (starta/pausa uppspelningen, hoppa framåt/bakåt, sänk/höj volymen). Men eftersom precisionen är så dålig blir det lätt fel funktion. Exempelvis hoppade vi otaliga gånger under vårt test framåt eller bakåt i uppspelningen när vi försökte sänka eller höja volymen eftersom bara två av tre tryckningar registrerades.

Sudio Nio har heller ingen brusreducering, har otydliga laddningindikatorer och saknar en dedikerad app.

Sudio Nio
Silikontopparna ger Sudio Nio mycket bra passform.

Mediokert ljud

Dessa nackdelar kunde i viss mån förlåtas om Sudio Nio hade imponerat där det gäller som mest, det vill säga ljudmässigt. Men tyvärr är så inte fallet.

Basen är visserligen bra för ett par true wireless-hörlurar i den här prisklassen, men ljudet i stort är alltför grumligt och otydligt. Det låter okej, men inte mer och andra hörlurar i samma prisklass (eller billigare) har bjudit på klart bättre ljud. Detta gäller även vid telefonsamtal, för båda parter.

Än värre är att Sudio Nio under våra tester bitvis hade problem med anslutningen till ljudkällan. Detta trots att avståndet inte var mer än en halvmeter (telefonen i bakfickan på byxorna). Det var inte konstant, men tillräckligt ofta för att vara ett irritationsmoment.
Batteritiden på 20 timmar är helt okej och det är praktiskt att hörlurarna är ipx4-klassade (”striltätt”).

Men i stort sett är Sudio Nio en besvikelse, särskilt med tanke på prislappen. Då är det bättre att lägga på några hundralappar och satsa på storasyskonet Sudio Ett istället.

Specifikationer

Produkt: Sudio Nio
Testad: Juni 2021
Tillverkare/kontakt: Sudio, sudio.se
Anslutningar: Bluetooth 5.0
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Nej
Aktiv brusreducering: Nej
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Nej
Färger: Svart, vit, grön, blå, sand
Vikt (två hörlurar): 8 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 38 gram
Storlek laddosa: 4,6 x 5,0 x 2,5 centimeter
Batteritid totalt: 20 timmar
Batteritid per laddning: 5 timmar
Pris: Från 499 kronor hos Prisjakt

Betyg: 2 av 5