Testad produkt: Garmin Venu 2
Pris: Från 3 185 kronor hos Amazon Sverige
Garmin har länge levererat väldigt bra specialiserade aktivitetsklockor, men har haft svårt att kombinera det med mer generella smartwatch-egenskaper i deras allt-i-ett-modeller som Venu och vissa Forerunner-modeller. Nya Venu 2 är förbättrad på den punkten och är dessutom en utmärkt klocka för mångsidig motion och träning.
Omdöme
Positivt
- Rätt sensorer med hög precision
- Bra och mångsidig funktion för hälsa och träning
- Förbättrat gränssnitt
- Utmärkt batteritid
Negativt
- Fortfarande bristande apputbud
- Opraktisk laddkontakt
- Något dyr

Klockan finns i två storlekar, Venu 2 med 45 millimeters boett och Venu 2S på 40 millimeter. De kallas i en del butiker för herr- respektive damklocka, men Garmin själva ser inte ut att göra den distinktionen. Välj den som är bekvämast på din handled, helt enkelt.
Funktionsmässigt är de likvärdiga, vad som skiljer dem åt är främst storlek, färgval och batteri. Här är det större Venu 2 vi testar. Den är inte överdrivet stor och kan passa de flesta användare. Den har sportigare design än Venu 2S, men har fortfarande diskret stil. Den är elegant utan att skrika efter uppmärksamhet, en kombination vi gillar.
Klockan har en boett i fiberförstärkt plast, med en infattning runt urtavlan i rostfritt stål. Det håller ned vikten utan att det verkar påverka hållbarheten nämnvärt. Armbandet har 22 millimeters standardfattning och är lätt att byta ut. Du kan också välja mellan ett silikonarmband och ett dyrare läderarmband. Vi tycker att silikonarmbandet sitter stadigt och är följsamt, men kan bli något svettigt i längden.

Ljusstark amoled med bra automatik
Skärmen som är täckt av Gorilla Glass 3 är en av klockans bästa egenskaper. Den är knivskarp, färgstark och så pass ljusstark att vi inte lyckas hitta någon situation då skärmen är svår att läsa. Inte ens på den lägsta av tre valbara ljusstyrkor.
Den har en väl dold ljussensor som justerar ljuset precis rätt för inom- och utomhusbruk. En sak som Venu 2 inte har är ett strömsparande alltid på-läge. Du kan ställa skärmen att aldrig slockna, men då är det med full ljusstyrka och pixeltäckning, så det kan dra en hel del ström. Väckning av skärmen när vi lyfter armleder fungerar dock perfekt, så behovet av det är minimalt.
Hårdvarumässigt har Venu 2 fått en ny processor med framförallt snabbare grafik. Det märks då appar och funktioner startar snabbare och menyer är smidigare att navigera i. Garmin avslöjar inte mer än så om den tekniska plattformen, men det rör sig fortfarande om långsammare och mer strömsnål hårdvara än i till exempel en Apple Watch eller Google Wear-klocka.

Mer minne, tror vi
Garmin uppger inte heller hur mycket lagringsminne Venu 2 har, men säger att det ska gå att spara upp till 650 låtar offline med till exempel Spotify eller Deezer. Första Venu, med fyra gigabyte minne, kunde lagra upp till 500 låtar, vi antar att det antingen är sex gigabyte lagring eller att systemet i Venu 2 tar upp mindre utrymme.
Musik liksom systemuppdateringar synkas till telefonen med tillfällig wifi-uppkoppling, annars är det bluetooth-kommunikation med mobilen som gäller. Det problem med frustrerande seg och inkonsekvent synkning som vi hade med första Venu försvann redan med Venu Sq, som vi testade i vintras, och med Venu 2 går det lika bra.
Vi blir dock fortfarande inte vän med den virriga hanteringen av appar och urtavlor från tredje part. Dessa handlas i separata app-butiksappen Connect IQ, där vi också kan designa egna urtavlor. Utbudet av annat än urtavlor är som tidigare skralt och kvaliteten på de appar och ”datafält”, som på olika sätt presenterar befintlig information från sensorer, varierar stort.

Klockan har de flesta viktiga sensorer som förväntas. Högkvalitativ gps, accelerator och gyro för stegmätning, barometer, uppgraderad pulsmätare med ir-sensor för bättre oximeterfunktion och termometer. Är det något vi saknar är det funktionen som fallsensor och elektrokardiografi, som några av de mest avancerade smartklockorna som Apple Watch 6 och Samsung Galaxy Watch 3 har.
Gedigen funktionsuppdatering
Venu har redan en gedigen samling träningsprogram och bra loggningsfunktioner för din hälsa och aktivitet. Inte minst en smart, automatisk aktivitetsmålsfunktion som gradvis trissar upp målen allt eftersom den ser att du fått bättre motionsvanor och som på ett inte alltför irriterande sätt uppmuntrar en alltför stillasittande användare (som undertecknad testare) att röra mer på sig.
Nytt i Venu 2 är bland annat stöd för hiit (högintensiv intervallträning), en handfull sportprofiler för träningspass och en hälso-snapshot-funktion, som efter en två minuters aktivitetscykel, ger dig en analys av hjärtat, blodsyre, andning och stressnivå.
Det här är givetvis bra saker, men samtidigt förväntar vi oss också en utökning av tränings- och hälsofunktionlitet mellan generationen av klockor. Förra Venu var mycket bra på den punkten och Garmin gör med Venu 2 vad som behövs för att hänga med funktionsmässigt i toppen.

Smidigare som smartklocka
Den största nyheten i våra ögon är att gränssnittet fått ett rejält ansiktslyft. Det är mer konsekvent och ger mycket bättre överblick än i tidigare Garmin-smartklockor. Notifikationer är mer lättlästa, laddar snabbare än på tidigare Venu-klockor och har du en Android-telefon kan du snabbsvara på mejl och meddelanden. Det går dock tydligen inte via en Iphone.
Med ett knapptryck når vi utvalda träningsprogram och med ett snabbt svep till hittar vi lika snabbt till fler appar. Ett långtryck på samma knapp landar på en snabbmeny med genväg till telefonkontroller, manuell gps-lokalisering, musikspelare, kontaktlösa betalningar och systemfunktioner som skärmljusstyrka.
Med mer prestanda, fler funktioner, en ljusstark skärm och en nästan bibehållen vikt är det imponerande att Garmin rejält har förbättrat batteritiden, jämfört med Venu. Här uppger Garmin hela 11 dagars batteritid, om du undviker gps och musikspelning. Under 48 timmar gick batteriindikatorn ned 20 procent, så det verkar stämma. En dag med intensiv aktivitetsloggning och offlinemusik skickad till anslutna bluetooth-hörlurar tömmer som förväntat batteriet nästan helt.

Venu 2 har en högre prislapp än Venu hade vid lansering. Visserligen finns flera förbättringar som kan rättfärdiga detta. Men med ett pris på 4 500 kronor konkurrerar den direkt med Apple och Samsung. Det finns absolut en nisch för Venu 2 i den prisklassen, om du redan är övertygad av Garmins träningsfunktioner, men annars kan den få svårt att hävda sig.
Specifikationer
Produktnamn: Garmin Venu 2
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Garmin
Bildskärm: 1,3 tum rund amoled, 416x416 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, gnss, nfc, ant+
Operativsystem: Garmin OS, Connect IQ 4.0
Mått, boett: 45,4 x 45,4 x 12,2 mm.
Vikt, inkl armband: 71 gram.
Systemkrav: Smartphone med IOS, Android.
Batteritid: ca 11 dygn (normalläge), ca 22 tim med gps
Övrig: Vattentät (5 ATM), stöd för Garmin Pay
Rek. pris: 4 499 kronor
Pris: Från 3 185 kronor hos Amazon Sverige
