Testad produkt: Epos B20
Pris: Kostar 1 999 kronor hos Elgiganten

Danska Epos har främst gjort sig kända för sina gamingheadset på senare tid. Nyligen med ett par nytänkande true wireless-proppar som fungerar utmärkt för spelande på språng – men den allra färskaste produkten är mikrofonen B20. Streamare är den något snäva (men växande) målgruppen som vill serva sina tittare med okomplicerat men högkvalitativt ljud samtidigt som hen exempelvis spelar någonting. 

Betyg 3 av 5

Omdöme

Epos B20 är en flexibel usb-mikrofon med bra ljud och en snygg design – men som inte heller överlevererar någonstans. Epos lyckas inte riktigt göra någonting bättre än främsta konkurrenten Blue. Ett bra första försök på marknaden för en produkt som kan bli alldeles lysande om någon generation.

Positivt

  • Snygg
  • Flexibel
  • Bra ljud

Negativt

  • Inga synbara nivåer på mikrofonen
  • Mjukvaran övertygar inte
  • Relativt dyr

Epos B20 är en utmanande handske som kastas rätt i nyllet på Blue Microphones och deras Yeti-utbud av usb-mickar. Med bra kvalitet (24-bitar, 48 kHz) på ljudet, fyra upptagningslägen och möjlighet att finjustera återgivningen med mjukvaran Epos Gaming Suite är erbjudandet nästintill identiskt. Prislappen på drygt 2 000 kronor likaså.

Det är en svart och snyggt avskalad skapelse som avtäcks vid uppackningen. På både fram- och baksida finns reglage för volym, mute, förstärkningsjustering (gain) och inspelningsläge. Mikrofonen väger inte mycket, strax över ett halvt kilo, vilket gör att den saknar samma förtroendeingivande tyngd som Blue Yeti X (med stativ) och gör det lättare att råka flytta på den. Många seriösa streamare kommer säkert att sätta mikrofonen på en bom oavsett, men den låga vikten ger för oss ett aningen fragilt intryck.

Epos B20
Det kan vara svårt att se vad förstärkningsjusteringen ligger på.

Foten är en halo där sladdar för 3,5-millimetershörlurar och själva usb-anslutningen smidigt kan dras igenom. En sak vi reagerar på i designväg är att det saknas indikatorer för de vred vi redan berättat om. För att veta vad förstärkningsjusteringen ligger på måste vi samtidigt ha mjukvaran öppen i datorn, vilket skapar ett onödigt extrasteg vid injustering. Det går stick i stäv med Epos filosofi om att B20 ska vara plug and play och inte nödvändigtvis vara beroende av mjukvarujusteringar.

Utan något pill i mjukvaran Epos Gaming Suite är ljudkvaliteten på det vi spelar in tillfredsställande – varken mer eller mindre. Det är krispigt och detaljrikt, men saknar i stället viss värme och mjukhet i jämförelse med dyrare utrustning ämnad för proffs. Du som strömmar inför publik, eller kanske spelar in podcast på distans, kommer sannolikt mest att använda kardioidläget med riktat ljud, men möjligheter finns även att ställa in stereo- dubbel- och rundriktningsljud.

Vi uppfattar att mikrofonen tar in förhållandevis mycket bakgrundsljud som fläktar, trafik på gatan utanför och annat som kan störa. Det är bara att ge sig in i Epos Gaming Suite igen för att fixa gain, där det också går att ställa in Noise Gate för att försöka identifiera och utestänga en viss typ av missljud. Inställningsmöjligheterna är inte lika goda som Blue-ditot i Logitechs mjukvara, men vi känner samtidigt inte att någonting saknas, direkt.

Epos B20
Klicka på bilden för större version!

En sak stör rätt rejält, och det är att vi måste ange Epos B20 som standardenhet även för ut-ljudet för att alls ha möjlighet att komma in i företagets mjukvara och göra justeringar. Visst finns ett 3,5-millimetersuttag i mikrofonen, men detta problem gör det svårt att ha på sig trådlösa hörlurar samtidigt som man gör justeringar i mjukvaran. 

Det är roligt och välbehövt med ny konkurrens på marknaden för usb-mikrofoner. Epos gör en klart godkänd första satsning utan att för den sakens skull slå knock på några rivaler eller blåsa oss av stolen med nytänk eller fenomenalt ljud. För 2 000 kronor är det främst flexibiliteten vi uppskattar – att micken kan användas till lite vad vi har lust med – men ett par irritationsmoment med mjukvaran och designen drar ned helhetsintrycket något. 

Specifikationer

Produkt: Epos B20
Testad: Juni 2021
Tillvekare: Epos
Anslutning: Usb-c
Mikrofonteknik: Kondensator
Samplingsfrekvens: 48 kHz
Bitdjup: 24 bit
Frekvensomfång: 50 Hz - 20 000 kHz
Mikrofonlägen: Kardioid, dubbel, rundriktat, stereo
Systemkrav: Pc, Mac, Playstation 4
Storlek: 11,2 x 11,2 x 23,9 cm
Vikt: 530 gram
Rek. pris: 2 200 kronor
Pris: 1 999 kr hos Elgiganten

Betyg: 3 av 5