Testad grill: Broil King Crown Pellet 500
Pris: Från 13 999 kronor på Prisjakt

Crown Pellet 500 är en ny pelletsgrill från kanadensiska Broil King. Vi testar den parallellt med Webers nya Smokefire EX4 gen 2. Bägge modellerna spelar i ungefär samma storleksklass. Broil King-modellen vinner visserligen i bredd medan Webers modell är högre och rymligare att jobba i, om du vill nyttja det övre gallret.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt gedigen kvalitetsgrill som klarar biffen galant. Visst finns här detaljer som kan förbättras, framför allt den tillhörande appen. Men om du är ue efter en flexibel kvalitetsgrill är Broil King Crown Pellet 500 ett klart bra val!

Positivt

  • Gedigen konstruktion
  • Gjutjärnsgaller är standard
  • Displayen
  • Rotesserie finns som tillval

Negativt

  • Appen
  • Tar tid på sig att nå rätt temperatur
Broil King-grillen tog en knapp timme att montera. Bruksanvisningen som medföljer är tydlig och bra. Men vissa moment kräver två personer, då grillen väger bly.
Test Broil King crown pellet 500

Gedigen och tät

Konstruktionen skiljer sig från Webers lösning. Bottendelen i grillen är helt tät, bortsett från öppningen där fett kan rinna av. Sedan medföljer rejäla gjutjärnsgaller, som på ena sidan har smal och spetsig yta för snygga grillränder, medan den andra sidan är skårad, om du vill behålla maximal köttsaft under grillbitarna när du exempelvis tillagar kyckling. Bra! En annan positiv detalj är att du har en hylla under grillhuven där du kan ställa saker. För att inte tala om den inbyggda kapsylöpnaren som varje seriös grill borde ha.

Test Broil King crown pellet 500

På höger sida om grillhuven sitter pelletsbehållaren vars lock även är avlastningsyta. Pelletsmatningen fungerar bra när vi startar grillen och ställer in den enligt instruktionerna på 260 graders värme. Vid en display på grillen sitter knappar för på/av, temperaturjustering och snabbknappar för tre grill-lägen; smoke, grill och roast. Smokeläget är förinställt på 107 grader.


Bra display men dålig app

Broil King-grillen tar längre tid på sig att bli varm än Webers Smokefire, den har även svårare att växla mellan olika lägen och att snabbt gå ned i temperatur. Du kan även sköta grillen från en tillhörande app, den är enkelt att installera och kopplar upp grillen via bluetooth och wifi. Appen är dock ologisk.  Det är väldigt lätt att av misstag ändra grill-läge eller temperatur. Ibland när vi först ställer in grillen på displayen och sedan bara vill gå in i appen för att se hur varm grillen är (eller kötttemperaturen), då byter grillen läge utan att vi trycker på något. Efter ett antal grillkvällar slutar det med att vi lämnar appen helt och istället förlitar oss på grilldisplayen, som för övrigt är riktigt tydlig och ljusstark.

Test Broil King Crown pellet 500
Appen är rörig och flera gånger ställer vi till det i grillinställningarna bara vi öppnar appen.

Vi mäter upp temperaturen och jämför med vad Broil Kings egna mätare visar och det skiljer en del. När vi maxar Broil King Crown Pellet 500 och termometern i locket visar drygt 350 grader visar vår ir-termomometer 280 grader. Grillen blir absolut varm nog för att få den där fina ytan på köttbitarna, men det hade varit önskvärt med en bättre termometer som visade mer korrekt temperatur.

Test Broil King crown pellet 500
Grillens termometer maxar men i verkligheten är det inte riktigt så varmt under huven.

Enastående resultat

Resultatet när vi lagar mat blir dock riktigt bra. Trots att vi inte får samma hjälp som Webers app med när vi ska vända på köttbitarna eller justera temperaturen, är ändå innertemperaturen och grillytan viktigast. Två grill-probes medföljer för att mäta köttemperatur, vilket är bra. Sedan finns även rotisserie som tillbehör för dig som vill få till den perfekta kycklingen.

Test Broil King crown pellet 500
Ett rejält vändbart gjutjärnsgaller är plus i kanten för Broil King-grillen.

Vi får avnjuta flera riktigt goda måltider efter långa sessioner med Broil Kings pelletsgrill. En viktig sak som uppskattas är att fläkten inte är alls lika störande som hos Webers Smokefire EX4. Varken under grillning eller efteråt när maskinen ska kylas ned.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Tillverkare: Broil King
Testad: Juni 2021
Pris: Från 13 999 kronor på Prisjakt
Bränsletyp: Träpellets
Grilltemperatur: 107-315 grader
Antal temperaturgivare: 2 (två medföljer)
Mått: 115 x 125 x 65 cm (stängt lock)
Vikt: 73 kg
Mått grillyta: 44 x 81 cm

Betyg: 4 av 5