Att grilla med kol eller gasol är det absolut vanligaste, som har sina för- och nackdelar. Det senaste trenden från andra sidan Atlanten stavas dock pellets. Genom att kontrollera matningen av pellets i takt med att din grill når precis den där temperaturen du vill ha öppnas det för nya möjligheter. Framför allt när grillen har inbyggda köttermometrar, wifi-uppkoppling och möjligheten att i en app sköta tillagningen just efter dina preferenser.

Testade pelletsgrillar

Här hittar du test av gasolgrillar

Den här typen av grillar kopplas in till eluttaget, sedan tänds de med en glödtändare som ser till att förbränningen av pellets börjar. Eftersom grillarna har ett rejält magasin för pellets finns här också en pelletsmatningsanordning som ser till att de matas på din glödbädd i lagom takt. Det här gör att det tar en stund innan det blir varmt, jämfört med din gasolgrill som nästan direkt är redo för grillning. Med en pelletsgrill får du räkna med en stund innan du når tillräckliga temperaturer, men å andra sidan kan den sedan reglera pelletsmatningen i lagom takt för att hålla dig vid rätt temperatur. 

Den stora fördelen är helt klart flexibiliteten. Genom att du kan välja att tillaga mat i låga temperaturer under väldigt kontrollerade former, samt välja pellets med rökig smak, kan du alltså även varmröka mat. Detta går givetvis även på andra grillar, men det är inte lika lätt.

Nackdelar då? Jo, den här typen av grillar kräver en fläkt – och dessa låter. Räkna inte med samma lugna och harmoniska upplevelse som en kol- eller gasolgrill ger. Å andra sidan är den här typen av grillar ingenting du behöver stå och passa på samma sätt. Vi skulle dock aldrig våga oss på att helt lämna dem utan uppsikt, under ett test i vintras tappade en Webergrill kontrollen och det slutade med att vi fick ta fram brandsläckaren.

Här listar vi de pelletsgrillar vi testat, för tillfället är det två jämförbara modeller från Weber och Broil King, men räkna med att listan löpande kommer att fyllas på.

Broil King Crown Pellet 500: Kunglig kvalitetsgrill fixar biffen

En uppkopplad pelletsgrill som ger riktigt bra resultat.

Broil King Crown Pellet 500

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt gedigen kvalitetsgrill som klarar biffen galant. Visst finns här detaljer som kan förbättras, framför allt den tillhörande appen. Men om du är ue efter en flexibel kvalitetsgrill är Broil King Crown Pellet 500 ett klart bra val!

Positivt

 • Gedigen konstruktion
 • Gjutjärnsgaller är standard
 • Displayen
 • Rotesserie finns som tillval

Negativt

 • Appen
 • Tar tid på sig att nå rätt temperatur
Tillverkare: Broil King
Testad: Juni 2021
Bränsletyp: Träpellets
Grilltemperatur: 107-315 grader
Pris: Kostar 14 442 kronor hos Bagaren och Kocken

 Läs hela testet av Crown Pellet 500 


Weber Smokefire EX4 gen2: Pelletsgrill med bra appstyrning

Den nya versionen av Webers Smokefire gör oss inte besvikna.

Weber Smokefire EX4 gen2
Betyg 4 av 5

Omdöme

Webers grill levererar fortfarande enastående resultat och appen fungerar riktigt bra. Även om förtroendet fick sig en törn i och med problemen med föregångaren, men den andra generationens grill fungerar bra. Det som sänker helhetsintrycket är fläktljudet samt den svaga displayen.

Positivt

 • Gedigen
 • Flexibiliteten
 • Appen

Negativt

 • Fläkten låter för mycket.
 • Kontrollenheten och vredet.
Tillverkare: Weber
Testad: Juni 2021
Bränsletyp: Träpellets
Grilltemperatur: 95-315 grader
Pris: Från 13 990 kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Weber Smokefire EX4