Testad produkt: Weber Genesis II EX-335 GBS
Pris: Från 15 990 kronor hos Prisjakt

Uppdaterad 2022-04-21 med aktuellt pris.

Weber är fortsatt en av de mest populära tillverkarna i världen när det gäller grillar av olika slag. I år erbjuder tillverkaren flera intressanta nyheter. Förutom den andra generarationen av pelletsgrillen Smokefire (som lanserades så sent som i slutet av 2019) och den spännande och finurligt portabla Weber Traveler har även Genesis II-serien (liksom Spirit-serien) kompletterats med ett par nya varianter.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Bortsett från ett par saker, som att endast en köttermometer ingår i priset eller att vi saknar en bakre brännare (som är att fördra vid rotisseri) är Genesis II EX-335 en riktigt trevlig bekantskap. Värmefördelningen är jämn över hela grillytan och Sear Station-brännaren pepprar på bra när vi vill ha extra hetta. Den är snygg som få och relativt enkelt att rengöra. Uppkopplingen och tillhörande app fungerar klockrent – om du är villig att betala för dem. En motsvarande grill utan den specifika funktionen kostar drygt 3 000 kronor mindre. För den summan kan du köpa ett par köttermometrar från Meater, som dessutom är trådlösa.  

Positivt

  • Bra hetta med Sear Station-brännaren
  • Uppkoppling via wifi och bluetooth
  • Användbar app
  • Snygg design, hög kvalitetskänsla rakt igenom hela konstruktionen

Negativt

  • Endast en köttermometer ingår – snålt!
  • Saknar bakre brännare (för rotisseri)
  • Vanlig, istället för, infraröd sidobrännare

Genesis II förtjänar sin popularitet

De omåttligt populära gasolgrillarna i Genesis II-serien testade vi redan 2017, strax efter generationsskiftet, och den då busfärska modellen Genesis II E-410 GBS, med öppen planlösning, fyra brännare och kompatibilitet med Igrill 3 imponerade stort på oss. En hög kvalitetskänsla och, jämfört med föregångaren, en klart snyggare och mer tidsenlig design. 

Weber Genesis II är, oavsett version, genomgående en riktigt bra gasolgrill, men ska vi välja ut en favorit blir det 300-serien och då främst för dess storlek. De har tillräckligt stor grillyta för att kunna tillgodose hela familjen med grillade anrättningar, men är även kompakt nog för att få plats på den mindre uteplatsen.

Weber Genesis II EX-335 GBS
Smidig integrerad lösning för att koppla ihop grillen med en smartphone

Uppkopplad via bluetooth och wifi

Årets nyheter, Genesis II EX-335 GBS samt EX-315 GBS har tillägget ”Smart Grill” i modellnamnet, vilket innebär att de båda kommer med tillverkarens teknik för uppkoppling, Weber Connect, som standard. Weber Connect är i sig ingen nyhet, men till andra Weber-grillar är det snarare ett tillbehör, även om vissa av modellerna är mer eller mindre kompatibla.

I dessa två modeller är systemet integrerat med den tillhörande displayförsedda kontrollpanelen, infälld i det vänstra sidobordet. Termometern, som på övriga modeller är placerad i locket, är borta och givaren är i stället monterad i kistans bakstycke. Skillnaderna mellan testmodellen EX-335 och den några tusenlappar billigare EX-315 är att den förstnämnda även har en sidobrännare samt en ”Sear Zone”, med en extra brännare placerad mellan två av standardbrännarna.

Weber Genesis II EX-335 GBS

Snyggt skrytbygge som övertygar kvalitetsmässigt

Att montera en fullstor gasolgrill är alltid något av en utmaning, en mängd delar ska passas in korrekt. Det gäller att läsa manual noggrant och följa anvisningarna lugnt och metodiskt. Det går, som i detta fall, att montera grillen ensam, vilket tog cirka tre timmar, men vi rekommenderar starkt att ni är minst två personer som hjälps åt.

Färdigmonterad kan vi konstatera att Genesis II EX-335 GBS är en riktigt snygg gasolgrill. Utrymmet under grillen döljs av två magnetförsedda dörrar och är uppdelat i en övre del för fettuppsamlaren samt en undre del för förvaring. Gasoltuben ska placeras på grillens högra utsida och döljs snyggt av två plåtar. Kvalitetskänslan är påtaglig, inget skrammel eller delar som inte passar ihop perfekt. Grillen rullar lätt och hjulen är låsbara. Det porslinemaljerade locket har den rätta tyngden. På sidobordet finns tre krokar för att hänga upp grilltillbehör.

Weber Genesis II EX-335 GBS

Stor grillyta med jämn värmefördelning

Dold under en lucka på höger sidobord döljer sig en standard-sidobrännare på 3,52 kW, avsedd för att koka potatis eller liknande. Användbart om du saknar tillgång till ett kök, i övrigt ställer vi oss frågande till hur omfattande användandet verkligen är när det gäller sidobrännare i standardformat. Här hade vi hellre sett en infraröd brännare, liknande de som vissa modeller från exempelvis Napoleon eller Broil King är bestyckade med.

Den primära grillytan mäter 68 x 48 centimeter och gallret (som är tillverkat av gjutjärn, givetvis) är flerdelat. GBS i modellbeteckningen står för ”Gourmet Bbq System” och innebär att den runda, centralt placerade gallersektionen tillfälligt kan ersättas med en wokpanna, en pizzasten eller andra kompatibla gbs-tillbehör. Ett smart system som utökar grillens användningsområde och som vi gillar skarpt.

Weber Genesis II EX-335 GBS
Vredet för Sear Station-brännaren är färgat ilsket röd

Sear Zone för extra hög temperatur

Utöver huvudbrännarna, som är tre till antalet och tillsammans levererar upp till 11,4 kW, är Genesis II EX-335 GBS även försedd med en Sear Station-brännare på 2,6 kW som regleras via ett separat reglage, som tillsammans med två av huvudbrännarna skapar en så kallad ”Sear Zone” för extra hög värme, för att få till det där åtråvärda snygga grillmönstret på köttbiten.

Weber Genesis II EX-335 GBS
Sear station-brännaren i mitten.

Värmeutvecklingen är relativt snabb, enligt den inbyggda termometern nås 200 grader efter cirka fyra minuter. Att komma upp till 300 grader tar totalt tio minuter. Men då ska man ha i åtanke att givaren är högt placerad, när vi mäter temperaturen på själva grillgallret är motsvarande siffror 273 grader efter fyra minuter och hela 354 grader efter 10 minuter. En viss skillnad.

Appen håller koll

Den stora grejen med nya Genesis II EX-335 (samt EX-315 GBS) är givetvis den inbyggda kontrollpanelen samt möjligheten att koppla upp grillen via både bluetooth och/eller wifi. Du behöver bara ladda ned appen (Weber Connect) till din smartphone och följa anvisningarna så är du snart i gång. Fördelarna med Webers lösning är inte bara att du hela tiden får temperaturen, både i grillen och i det du grillar, tydligt presenterat på kontrollpanelens display – du får även push-notiser om anrättningens status skickat till din smartphone.

Weber Genesis II EX-335 GBS

Appens gränssnitt är snyggt och handhavandet enkelt. Du väljer styckningsdetalj och hur välgrillat du vill ha den. Därefter vägleds du hela vägen, alltifrån önskvärd grilltemperatur, när det är dags att vända på steken och slutligen när det är dags att ta bort köttbiten från gallret. Vi upplever uppkopplingen som stabil och att köttermometern visar rätt temperatur. Termometrarna som används är desamma som till Igrill 3, alltså trådanslutna. Det fungerar bra ända till den dagen du vill grilla en kyckling med hjälp av ett rotisseri, då är en trådlös köttermometer (exempelvis Meater) överlägsen.  

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: Genesis II EX-335
Testad: juni 2021
Tillverkare: Weber
Vikt: 85,6 kg
Mått (bredd x djup x höjd): 150 x 74 x 120 centimeter
Antal brännare: 3+1+1
Brännareffekt totalt: 17,5 kW
Grillgaller: Porslinemaljerat gjutjärn
Övrigt: Led-lampa på handtaget, bakgrundbelysta vred, inbyggd Weber Connect, elektrisk tändning
Rek. pris vid test: 19 948 kronor
Pris: Från 15 990 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5