Testad produkt: Broil King Baron S590 IR
Pris: Från 17 990 kronor hos Prisjakt

Uppdaterad 2022-04-21 med aktuellt pris.

Broil King har ett stort antal modeller i produktportföljen. Den största grillen i Baronserien heter 590. Den här grillen har precis fått en ansiktslyftning, modellen vi får in för test har tillägget IR som skvallrar om att den är försedd med en infraröd sidobrännare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt gedigen gasolgrill med rejäl yta och imponerande effekt utspridet över hela sex brännare. Den kostar en rejäl slant, men den är samtidigt väldigt svår att inte tycka om. Rekommenderas! 

Positivt

  • Rejäl och praktisk
  • Bra brännare med jämn värmefördelning
  • Rotisseri- och sidobrännare (ir)

Negativt

  • Dyr
  • Ingen lösning för att hålla koll på köttemperatur
Grillen är en riktigt tung pjäs som tar tid att sätta ihop. Instruktionerna är hyfsat tydliga och alla delar håller hög kvalitet, så du behöver inte oroa dig för att skära dig på vassa kanter eller för att delar inte ska passa ihop hundraprocentigt. Här snackar vi kanadensisk kvalitet när den är som bäst.
Test Broil King Baron S 590 IR
Den rejäla grillytan gör att du kan laga mat till många…

Grillen är godkänd för att inhysa gasoltub i skåpet och efter ett par timmars montering är vi igång och startar Baron S 590 IR för första gången. Grillen har hela fem dual-tube-brännare plus rotisseribrännare under huven, samt en infraröd sidobrännare placerad till vänster. När du inte använder denna för att grilla eller koka potatis, har du en extra avlastningsyta. Du har även en fällbar del på höger sida för att ställa skålar, kryddor och öl på under matlagningssessionen. Praktiskt!

Brännarna levererar riktigt jämn och fin värme och tack vare den gigantiska grillytan kan du laga mat åt ett helt kompani. Eller bara nyttja ytan för flera olika grillzoner med olika temperatur. Under brännarna fångar plåtar upp neddroppande fett. Det mesta av fettet förbränns och hjälper till med smaken när du grillar. Vi testar Baron S 590 IR under ett antal försommarkvällar och utmanar den med allt från grönsaker och fågel till fläsk-, nöt- och viltkött. Gjutjärnsgallret ger oss fina grillinjer i köttbitarna, men vi kan också ställa ned värmen för att tillaga maten under längre tid. Grillen saknar inbyggd köttermometer, här rekommenderar vi att du införskaffar en separat lösning om du vill få perfekt resultat.

Test Broil King Baron S 590 IR
Den bakre rotisseribrännaren är riktigt bra och ger mervärde.

Termometern i locket på grillen går upp till 350 grader och det är inga problem att maxa Broil King S 590 IR när du blåser på alla brännarna. När vi mäter upp temperaturen med en separat ir-termometer visar den något lägre temperatur, men den här grillen levererar utan tvekan värme så det räcker och blir över. Den är dessutom väldigt tät i sin konstruktion så att värmen behålls.

Test Broil King Baron S 590 IR
En ir-brännare på sidan är alltid praktisk.

Visst är det bra med en sidomonterad ir-brännare när du vill bränna på biffen med riktigt hög temperatur. Men det hade varit ännu trevligare med en invändig sådan, det tar emot lite att grisa ned det rostfria gallret, om du sedan vill koka potatis på den eller låta en sås stå och sjuda. Den invändiga rotisseribrännaren är ett stort plus när vi tillagar till exempel en hel kyckling. Det är inte en ir-brännare, men den gör ändå jobbet bra och levererar mäktiga 4,4 kW. Rotisserimotorn är enkel att sätta fast när du behöver den, så att du annars kan utnyttja ytan som en extra hylla för grönsaker och annat.

Test Broil King Baron S 590 IR
Reglagen är riktigt gedigna och självklart bakgrundsbelysta.

Vreden på grillens framsida är givetvis bakgrundsbelystabelysta och drivs av batterier, precis som den elektriska tändningen. Avsaknaden av termometer-probes och uppkoppling gör att Broil Kings nya grill känns analog, men den är å andra sidan extremt välbyggd och gedigen. Är den värd sitt höga pris? Nja, säger vi och sneglar på en 3 år gammal Landmann-grill som håller på att rosta bort. Du får det du betalar för och vi är övertygade om att den här modellen, där det mesta är tillverkat av rejält rostfritt stål och aluminium, kommer att hålla i många år. Om du inte behöver nästan en meters grillbredd kan du spara en rejäl slant och satsa på en mindre modell.

Test Broil King Baron S 590 IR
Skåpet under grillen rymmer en hel del, bland annat gasoltuben.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: Baron S 590 IR
Testad: juni 2021
Tillverkare: Broil King
Vikt: 85 kg
Mått (bredd x höjd x djup): 160 x 117 x 61 centimeter.
Antal brännare: 5+1+1
Brännareffekt totalt: 21,9 kW
Grillgaller: Gjutjärn
Övrigt: Led-belysta rattar, elektrisk tändning
Rek. pris vid test: 15 999 kronor
Pris: Från 17 990 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5