Testad produkt: Fitbit Luxe
Pris: 1 590 kronor hos CDON

Fitbit har adderat ytterligare en modell till sin arsenal av träningsarmband. Nya Luxe har ett utseende som påminner om det nedbantade armbandet Inspire, men nu utrustad med färgskärm och exklusivare material.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med en något större skärm och funktionalitet hade Fitbit Luxe varit en riktig fullpoängare, men just nu erbjuder armbandet egentligen ingenting vi inte redan har sett hos en Fitbit-produkt tidigare. Även om Luxe har många rätt är den enda användaren vi skulle rekommendera armbandet till i nuläget den som faller pladask för färgskärmen, alla andra blir förmodligen mer nöjda med någon av de andra två Fitbit-armbanden.

Positivt

  • Fantastisk batteritid
  • Förvånansvärt bra sömnspårning
  • Otroligt komfortabel, smidig design
  • Ljusstark färgskärm…

Negativt

  • … men alldeles för liten för att vara funktionell
  • Dras med en del buggar och lagg
  • Ingen inbyggd gps
  • Ingen Fitbit Pay

Luxe har marknadsförts som Fitbits aktivitetsarmband för den modemedvetne. Vi vet inte om vi håller med om deras beslut att trycka på Luxes estetiska kvaliteter. Visst är det smidigt och litet, med flera intressanta armbandsalternativ för att piffa upp handleden, men det gäller även för till exempel Sense och Charge-serien.

Komfortabelt och långlivat sällskap

Luxe är ett av de bekvämare aktivitetsarmbanden vi har testat från Fitbit, kanske till och med det mest komfortabla. Med sin otroliga lättviktskonstruktion på ynka 30 gram och den pyttelilla displayen kommer den inte att skava obekvämt, även om du har känsliga handleder.

Den som använt en Fitbit-produkt tidigare kommer att känna igen sig direkt. Gränssnittet och funktionerna är i mångt och mycket identiska med Fitbits tidigare armband. Funktionerna i själva klockan är begränsade till notifikationer, spårning av träning, ett meditationspass, alarm och tidtagarur.

Fitbit är kända för att ha fantastiskt bra batteritid, och med Luxe slår de faktiskt till och med den höga ribban de själva satt. Vi bar armbandet på armen i över en vecka, inklusive sömnspårning och ett träningspass här och där, utan att behöva ladda Luxe.

Fitbit Luxe
Gränssnittet i Fitbit Luxe och den tillhörande Fitbit-appen kommer att kännas igen av tidigare användare. Luxe har till stor del liknande funktionalitet som tidigare aktivitetsarmband.

Träningsfunktionerna känns igen från tidigare armband från Fitbit. Det finns 16 olika träningsformer att spåra, varav vi kan skapa genvägar till sex av dem. Luxe ska känna av sju av träningsformerna automatiskt, bland annat gång, cykling och crosstrainer. Luxe är vattentät ned till 50 meter och fungerar därför att ta med sig till simbassängen eller in i duschen. Här finns även ett vattenlås som gör skärmen mindre känslig för tryck.

Koll på sömnen – och uppvaknandet

I och med sin komfortabla design är det inga problem att ha på sig Luxe dygnet runt. Det här kommer väl till pass då Luxe med hjälp av puls- och syresättningsmätare håller stenkoll på din sömn, med förvånansvärt pålitligt resultat.

Vi behöver faktiskt inte ens starta sömnmätningen, det räcker med att vi går och lägger oss med Luxe på handleden för att den ska börja mäta sömnen. All data samlas i appen, där det går att se när sömnen varit som djupast, om det finns andningssvårigheter som sömnapné till exempel. Om du har ett premiumabonnemang tillkommer även ytterligare information.

Fitbit app
I den tillhörande appen går det att se hur bra du har sovit under natten, med förvånansvärd pricksäkerhet.

När vi ändå pratar om sömn kan vi även passa på att nämna vad som händer efteråt – att vakna. Luxe har fått funktionen Smart Wake, någonting Fitbit lanserade redan i fjol. Det här är samma tanke som appar som till exempel Sleep Cycle, där det går att ställa in att vakna när sömnen är som lättast under en halvtimmesperiod på morgonen. Det här ska göra dig mindre groggy, då du inte väcks från djupsömn.

Med hjälp av den förvånansvärt exakta sömnspårningen fungerar den här funktionen riktigt bra. Den enda nackdelen är att det inte går att justera fönstret för när uppvaknandet ska ske utöver ett fönster på 30 minuter. Dessutom är funktionen knölig att få till på Luxes skärm. Det ska även sägas att det inte är helt enkelt att som sömndrucken försöka stänga av eller snooza alarmet.

Bortslösad färgskärm

Fitbit gör onekligen mycket rätt med Luxe, men det finns en punkt de har missat totalt, nämligen skärmen. Det är en besvikelse när vi för första gången får en färgskärm i ett riktigt kompetent armband från Fitbit, så är den på tok för liten för att vara funktionell.

Luxes skärm tar bara upp cirka hälften av hela boetten, vilket påverkar såväl det estetiska som funktionaliteten negativt. Den är så pass liten att gränssnittet blir lidande och utan några fysiska knappar blir det helt enkelt svårt att orientera sig i de få funktionerna du kommer åt via skärmen.

Vi kan till exempel aldrig backa ett steg, utan kan bara välja att gå tillbaka till hemskärmen med två ”dutt” på skärmen. Och när vi ska orientera oss bland flera notiser som dyker upp på skärmen måste vi svepa bort var och en av dem.

Utöver det måste vi stå ut med en viss laggkänsla, någonting som tyvärr har blivit någonting vi nästan förutsätter när vi testar en Fitbit-modell. Dessutom stöter vi på småbuggar, som att det tar några försök innan vi kan ladda ned en ny urtavla utan att få ett felmeddelande, att Luxe inte synkar med appen på första försöket eller när vår meditationssession avbryts av ett meddelande om att det är dags för oss att röra på oss, som sedan inte kan tryckas bort.

Fitbit Luxe
Visst är färgskärm trevligt, men Luxes skärm är så liten att den blir svårmanövrerad.

Det här kombinerat med att Luxe bara har marginellt mer funktionalitet än den betydligt billigare Inspire 2, som lanserades i fjol, gör att vi undrar vem som egentligen ska köpa Luxe. Här saknas flera funktioner som Fitbit Pay eller inbyggd gps, som vi får med i senaste Charge 4, som i dag dessutom går att köpa för flera hundralappar mindre än Luxe.

Vi misstänker att det här kanske är sista modellen som släps innan Googles uppköp av Fitbit slår igenom och börja märkas i produkterna. Vi ser fram emot vad som komma skall, för ska vi vara helt ärliga börjar vi bli uttråkade av att majoriteten av Fitbits senaste lanseringar endast bjuder på marginella skillnader mot tidigare modeller.

Specifikationer

Testad: Juni 2021
Tillverkare: Fitbit
Produkttyp: Aktivitetsarmband
Skärm: Oled (färg). 36,8 x 16,4 mm.
Sensorer: Optisk pulsmätare, Sp02-sensor. Accelerometer (3 axlar).
Anslutningar: Bluetooth.
Batteritid: Minst fem dagar. Vid test upp till åtta dagar.
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter. Sömnmätning, stegräkning.
Mått: 36,3 mm x 17, 62mm x 10,05 mm. Vikt: 30 g.
Rek. pris: 1 590 kronor.
Pris: 1 590 kronor hos CDON

Betyg: 3 av 5