Testad produkt: Panasonic TX-65JZ2000E
Pris: 40 990 kr på Hembiobutiken

Panasonic har under flera år haft bild i världsklass i sina bästa tv-modeller och även imponerat stort ljudmässigt. Både 2019 års GZ2000 och 2020 års HZ2000 gav den bästa bio-upplevelsen i tv-soffan, och bäst bild generellt för vardera år. I år är konkurrensen tuffare, med flera tillverkare som gör stora uppgraderingar på panelsidan.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Panasonic levererar bildkvalitet i toppklass, de mäktiga högtalarna har blivit ännu bättre och den nya intelligenta automatiken gör ett övertygande jobb i de flesta situationer. En smart tv och en smart-tv är dock inte samma sak, och som modern medieplattform år 2021 ligger Panasonics plattform långt efter. Dags att släppa sargen och byta ut den.

Positivt

  • Hdr i toppklass
  • Snyggt och kraftfullt ljud
  • Nytt smart ai-läge
  • Nu även bra för spel

Negativt

  • Inte längre överlägsen bild
  • Branchens sämsta apputbud
  • Tråkigare fjärrkontroll
  • Relativt dyr

Förväntningarna är höga på JZ2000, som presenterades i vintras och som nu finns att köpa. Den finns i 55- och 65-tumsstorlek. I skrivande stund är det bara 65-tummaren som börjat levereras. Det är den vi har testat här, med modellbeteckning TX-65J2000E. Den har en rejäl prislapp, precis under 41 000 kronor.

Redan när vi packar upp den märks det att det är en ny tv. Den delar en del designelement med tidigare modeller, framförallt ett extra stort och brett bakstycke, som sträcker sig ända ut på sidorna och ända upp i överkant på den tunna oled-panelen. Den har samma halvdecimeterhöga panel under bildytan för framåtriktade högtalare.

Men den har också ett par intressanta nyheter i utformningen. Dels sitter alla bildingångar nu riktade nedåt eller åt sidan, så att hela uppsättningen går att använda om du väggmonterar tv:n, som var ett irritationsmoment i tidigare Panasonic-modeller vi nu slipper. Dels har foten byggts om. Den centralt monterade foten har nu swivel-funktion och tv-skärmen kan alltså vinklas i sidled. Det är väldigt ovanligt på en stor tv.

Panasonic TX-65JZ2000E vridbar
Vridbar tv hör inte till vanligheterna.

Intensivt ljus

Precis som Sonys nya toppmodell A90J, som vi testade i våras, bygger Panasonic JZ2000 på en specialbyggd och extra ljusstark oled-panel. De kallar sin för Master HDR OLED Professional Edition, samma namn som förra årets panel. Vi tror att det är samma panel i grunden som i HZ2000. Panasonic pratar gärna om nyheterna i JZ2000, men nämner inte panelen som en av dem.

De har nämner att de jobbat på effektivare värmehantering. Det är panelen som står för den teoretiska maxljusstyrkan, men det är sedan värmeavledningen som avgör hur högt du kommer, på hur stor yta på tv:n samtidigt samt hur länge. Och ljust blir det, på ett sätt vi är ovana med ifrån en oled-panel. I alla fall när vi kör tv:n i manuellt intensiv-läge, eller med rätt hdr-bildkällan.

Det här var Panasonic unika med i förra generationen, men nu har Sony med A90J, som använder LG:s nya Evo-panel, kommit ikapp på den punkten. Vi har svårt att avgöra om Panasonic eller Sony gör det bättre jobbet. Sony ser ut att ge högre punktljusstyrka, medan Panasonic kan leverera hög intensitet i större ytor. Men det handlar om en subjektiv upplevelse, vi har dessvärre inte haft tillfälle att ha bägge tillgängliga för en sida-vid-sida-jämförelse.

TX-65JZ2000E hdr
Med rätt 4k- och hdr-bildkälla blir det bländande intensitet i bilden.

Ny, smart automatik

Den andra komponenten för förbättrad bildkvalitet är en ny processor; HCX Pro AI som ersätter HCX Pro. Den har, precis som föregångaren, klanderfri färghantering med rätt lyster, utan att bli överdriven, samt bra uppskalning som ger sdr-bild en hdr-liknande upplevelse.

Den största och viktigaste nyheten är ai-stödd automatik. Den ska kunna identifiera vad du tittar på och justera bildinställningarna efter det, samt givetvis ljusförhållandena i rummet. Det här är något som varit ett problem för Panasonic tidigare, det går att få väldigt bra bild men du behöver mer manuell justering än hos konkurrenterna för att få till det.

Vi testar tv:n i nya Auto AI-läget både för bild och ljud och tycker att den för det mesta träffar rätt, med små justeringar av standardläget om vi tittar på en biofilm, en nyhetssändning, en naturfilm eller sport. Det blir inte lika stora skillnader som att manuellt växla mellan olika bildlägen. Det går att justera hur mycket av bilden ska anpassas till innehållet, men inte ens när vi ställer detta i maxläge blir effekten mer än mild.

Panasonic TX-65JZ2000E kontakter
Bättre placering av kontakterna än i förra modellen.

Funkar sömlöst för det mesta

Det är nog smart, för systemet kan byta bildläge mitt i en sändning. Till exempel om en fotbollsmatch går från spel till studiosnack, eller om en talkshow går från att intervjua en gäst till att spela en filmtrailer eller ha ett musikframträdande. Det blir skillnad, men inte så mycket att det känns ryckigt eller förvirrande.

Ljudmässigt tycker vi inte att det fungerar lika bra som det gör för bild. Vi får en klang som inte alls liknar den separata ljudprofilen för musik när vi spelar just detta. Och sportläget för ljud, med sin stadium-känsla, uteblir också. Här föredrar vi att köra det utmärkta och mångsidiga standardläget för det mesta och sedan manuellt växla till musik, tal eller sport vid behov.

De färdiga bildlägena är samma som i HX2000. ”Dynamisk” maxar kontrast och färgomfång, ”Normal” är väl balanserat och fungerar till det mesta, ”Sport” maxar kontrast och rörelseutjämning. Här finns en ”Personlig” profil för den som vill trixa manuellt med parametrar och samma ”Professionell 1” och ”Professionell 2” som i föregångaren. Dessa är två profiler som är upplåsta för detaljerad och professionell kalibrering.

Många filmlägen och komplett hdr-stöd

Sedan finns hela tre filmlägen. Dämpade men fortfarande dynamiska ”Bio”, som passar bra för uppskalad fhd-video och som behåller viss rörelseutjämning, ”Filmmaker” som återger bilden så nära källmaterialet som möjligt och ”True Cinema” som ser ut att passa bäst i ett mörkt rum om du vill maxa hdr-effekt och dynamik. Vilken du väljer där är en smaksak. Själva tycker vi att de två sista håller för hårt på sin strikta bildfrekvens. Den varma färgtonen i alla tre biolägena passar inte för alla typer av film. Men dessa går att justera i vardera profil. Slutligen aktiveras Dolby Vision och Netflix Calibrated-lägen i de appar och filmer som stödjer det.

Panasonic TX-65JZ2000E högtalare
Panasonics Z2000-serie är unik i branschen med sin toppriktade högtalare. Nu får den sällskap av extra högtalare på sidorna.

Panasonic har i JZ2000 en av de mest kompletta listorna på hdr-standarder som stöds. Från hlg och hdr10 till hdr10+ och Dolby Vision. Samt Dolby Vision IQ och hdr10+ Adaptive. De tar respektive hdr-standard och adderar automatisk anpassning till ljusförhållandena i rummet för att optimera upplevelsen.

Det finns också ett spelläge, men det verkar bara aktiveras med bildsignal från en externt ansluten konsol eller dator. I det får du låg latens, ned mot cirka 14 millisekunder och Freesync Premium, vilket framför allt är bra om du har en ny Xbox. Även om Panasonic redan förra året stödde vissa hdmi 2.1-funktioner och tekniskt sett kunde säga att de hade två hdmi 2.1-portar, har de nu implementerat betydligt fler. Du får framför allt nu också stöd för 120 Hz 4k-bild och variabel bildfrekvens. Det här är ett stort steg i rätt riktning för Panasonic, som tidigare legat efter på spelsidan.

Mäktigt ljud

Med JZ2000 behöver du ingen separat ljudanläggning. Den har en 20 watts subwoofer, med mer stuns än de flesta kan hantera i sitt vardagsrum, och hela sju 15 watts rundriktade högtalare, tre framåt-, två uppåt- och två sid-riktade högtalare i ett Doly Atmos-kompatibelt system. Det ger utmärkt surroundljud och lysande närvarokänsla i filmer. Med en smart kalibrering kan tv:n lyssna sig till akustiken i rummet och sedan anpassa ljussignalen efter det för bästa effekt.

Vi får inte riktigt samma detaljnivå och klarhet som Sony levererar i A90J eller Philips med förra årets toppmodell. Vill du ha tv:n som allmän ljudanläggning för till exempel musik kommer den lite till korta. Då är vi givetvis petiga, JZ2000 är bra på det också. Bara inte bäst.

Är det å andra sidan kraft och effektiv surround du är ute efter, för den där riktiga närvarokänslan i ett spel eller en actionfilm, då är det här det bästa tv-ljudet just nu. Det är också mycket smidigt att ansluta extern bluetooth-högtalare eller hörlur och strömma ljuded till dem. Enda problemet här är att vi inte ser ut att kunna ha en bluetooth-bildkälla och tillfälligt även ha bluetooth-hörlurar.

My Homescreen
My Homescreen är snyggt och enkelt. Men saknar det viktigaste.

Smidigt men osmart

Smart tv-systemet är fortfarande My Homescreen, som nu kommit upp i version 6.0. Det är ett snabbnavigerat och smidigt system för den som bara snabbt vill växla mellan ett fåtal favoritappar, funktioner och bildkällor. Extra eloge till Panasonic för sina utmärkta menyer för bild- och ljudinställningar, som är bäst strukturerade i branschen och erbjuder klockrena förklaringar på lekmannaspråk, även för de mest avancerade bildinställningarna.

JZ2000 har fått en ny fjärrkontroll med snabbknappar för Netflix, Rakuten, Prime Video och Youtube, samt en programmerbar knapp för valfri app. I övrigt är det en traditionell fjärr med styrkorsnavigering och andra förväntade knappar. Vi tycker att den rent designmässigt är ett steg tillbaka. Den är stor, tung, plastig och känns inte alls lika premium som själva tv:n. Dessutom har bakbelysningen i knapparna plockats bort.

Systemet är problemet

Som modern smart-tv är My Homescreen tyvärr hjälplöst efter konkurrenterna på den punkt som är viktigast – tillgång till innehåll. Panasonic saknar kort och gott appar som numera känns som ett måste. Många stora svenska Play-tjänster saknas och av de stora strömningstjänsterna har den bara tillgång till ett fåtal.

Tjänster som Disney+, Apple TV+, HBO, SF Anytime, och C more finns inte installerade eller i app-butiken och den enda musikappen av rang är Deezer. Det är även ont om sport-tjänster, internationella nyhetskanaler, nischande filmtjänster som Crunchyroll och Mubi och, tja det mesta.

Fjärrkontroll
En stor och högst traditionell fjärrkontroll.

Det här är helt enkelt inte bra nog för den som vill vara en aktiv konsument av strömmad media. Ska du ha en Panasonic-tv behöver du också investera i en separat mediaspelare, som en Amazon Fire TV, Nvidia Shield eller Apple TV för att nämna några. Annars är du strandad om du vill se de senaste filmerna och serierna.

Inte en tv för alla

Det är i och för sig en liten investering i jämförelse med en tv i den här prisklassen, men det gör hanteringen av olika enheter, fjärrkontroller och så vidare onödigt omständlig. Panasonic har pratat om att gå över till Android TV. Enstaka modeller kör redan Googles system istället för My Homescreen. Men inte denna premium-modell, tyvärr.

Du kan dock styra den med Google Assistent eller Amazon Alexa, om du har en sådan smarthögtalare. Tv:n ska också ha inbyggt stöd för dessa röstassistenter. Du kan i teorin prata med tv:n via mikrofonen i fjärrkontrollen. Men detta fungerar inte i ”din region” får vi veta, när vi försöker göra det.

Det här känns som ett mellanår för Panasonic i tv-racet. Försprånget i bildkvalitet de hade 2020 har blivit mer eller mindre uppätet. Av de två tv i toppklass vi hittills testat föredrar vi Sony A90J, med sin jämnare, snyggare uppskalning och marknadens bästa rörelsehantering. Det är gott om kvalitet på de punkterna även här, men inte tillräckligt för att behålla tätpositionen. De främsta nyheterna i JZ2000 handlar om livskvalitets-förbättringar för användare som bara vill ha en bra tv utan onödigt mekande.

JZ2000 bakifrån

Vi också att det behövs en modern smart-tv-plattform som inte bara ger bra bild och ljud, utan även rätt innehåll. Panasonic behöver komma ikapp på den punkten, vårt tålamod har helt enkelt tagit slut. Vi kan därför inte längre ge ett toppbetyg, trots utmärkta bild- och ljudegenskaper. Bryr du dig inte om sådant är det dock fortfarande en lysande kandidat till tv-bänken.

Specifikationer

Produktnamn: Panasonic TX-65JZ2000E
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Panasonic
Paneltyp: Oled
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 40-120 Hz
Lokal dimning: Oled
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+ Adaptiva, Dolby Vision IQ
Operativsystem: My Homescreen 6.0
Ljud: 7.1, 7x15 Watt + 20 Watt subwoofer
Anslutningar: 4st hdmi 2.1 (earc på en port, vbr på två), komposit, 3st usb 2, lan, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (med fot): 144,8 x 35 x 91 cm
Vikt (med fot): 28 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 300x300 mm
Rek pris: 40 999 kr
Aktuellt pris: 40 990 kr på Hembiobutiken

Betyg: 4 av 5