Audacity är ett välkänt program baserat på öppen källkod som är populärt för ljudredigering. Efter att programmet köptes av Muse Group i maj har integritetspolicyn förändrats, något som oroar användare, skriver Appleinsider.

Programmet samlar nu betylidgt mer information om användaren och dess dator, bland annat användarens land baserat på ip-adress, felmeddelanden, kraschrapporter och vilken processor som används.

Mer kontroversiellt är att programmet också samlar ”data nödvändiga för polis, juridiska processer och myndigheters förfrågningar”, utan att specificera exakt vilken data som samlas. Ip-adresser sparas på ett sätt som kan identifieras under 24 timmar, vilket enligt vissa påståenden är nog för att myndigheter ska kunna identifiera användare inom lagens gränser.

Datan ska sparas inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) men enligt policyn måste företaget ibland dela data med huvudkontoret i Ryssland samt med advokater i USA.

Användare av programmet diskuterar nu på Github och Reddit om att bryta loss en förgrening av programmet och utveckla ett eget Audacity, då programmet alltså baseras på öppen källkod.