Testad produkt: Nintendo Switch Oled
Pris: Från 4 489 kronor på Prisjakt.se

Det blev ingen “Switch Pro” i år heller. Exakt när Nintendo tänkt visa upp den mytomspunna uppföljaren till sin succékonsol är det bara gudarna som vet. Tystnaden innebär dock inte att det anrika japanska företaget ligger på latsidan, för precis som med deras andra bärbara spelkonsoler har “vanliga” Switch förärats med två uppgraderingar. Först ut var den mindre Lite-modellen, och nu har turen kommit till Switch Oled.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Switch Oled är en lyxigare och mer komplett variant av Nintendos original från 2017. Skärmen är den stora stjärnan i paketet och levererar krispig bild som livar upp de allra flesta titlar vi har testat på konsolen. I bärbart läge vill säga. Lirar du främst på tv-apparaten finns det däremot inte så stora anledningar till att uppgradera.

Positivt

  • Underbar oled-skärm
  • Mer kraftfulla högtalare
  • Ethernetport för stabilare uppkoppling

Negativt

  • Inga spelmässiga förbättringar (utöver superb bild)
  • Något dyr jämfört med andra konsoler
  • Joycon-kontrollerna är desamma
Precis som namnet antyder är den här modellens främsta uppgradering just skärmen. Spelar du helst i dockat läge, alltså på en vanlig tv-apparat, kan du sluta läsa redan nu. För dig finns det nämligen bara en annan stor nyhet, dockningsstationens inbyggda ethernetport. Den som bara är intresserad av den funktionen kan dock glädjas, då det finns planer på att börja sälja dockningsstationen separat.
Swich Oled dock
Kanske inte den spexigaste bilden att inleda med. Men det är viktigt att poängtera att ethernetporten är den enda stora nyheten för dig som enbart lirar på tv:n.

Stilrent yttre

När vi ändå är inne på dockningsstationen har den nya varianten rundare former och sticker därmed inte ut lika mycket, rent utseendemässigt alltså. Dessutom finns den äntligen i stilrent vitt som alternativ till den svarta. Vilket du väljer är förstås en smaksak, men för vår egen del smälter den vita modellen in perfekt bland andra tekniska prylar i vårt vardagsrum. Särskilt jämfört med den gamla modellen med dockad konsol och färgglada Joycon-kontroller hängandes på varsin sida.

Switch OIed med Joycons och dockningsstation
Foto: Raphael Cano Felix

Men även om Joycon-kontrollerna känns betydligt lyxigare i denna skrud kan vi inte undgå det faktum att det fortfarande är samma vanliga kontroller som tidigare. Inklusive de eventuella fel dessa kan tänkas bära på, exempelvis driftproblematiken som drabbat ett stort antal Switch-ägare.

Switch stativ
Foto: Raphael Cano FelixSwitch Oleds (till höger) stativ kontra originalet (till vänster). Switch Lite (i bakgrunden) saknar stativ helt.

Det finns dock andra funktioner som uppgraderats, utöver skärmen då. Ett exempel är stativet, som med fördel används i det så kallade “table top”-läget. Denna gång är det nästan lika brett som själva konsolen, och kan dessutom vinklas exakt hur du vill ha det. En klar förbättring jämfört med den första Switch-modellen, vars stativ kändes riktigt smalt och därmed också instabilt i de flesta underlag.

Färgsprakande skärm

Men nog om det mindre väsentliga. Köper du en Switch Oled är det ju förstås främst på grund av den nya skärmen. Här har Switch-konsolens gamla 6,2-tums lcd-skärm bytts ut mot en betydligt mer modern oled-skärm på 7 tum. Det innebär avsevärt bättre bildkvalitet med bättre skärpa, klarare bild och ett bredare färgspektrum. Och det tar faktiskt inte lång tid alls förrän vi märker av fördelarna i själva spelen.

Switch x3
Switch Oled (i mitten) har en betydligt mer imponerande skärm än sina äldre syskon.

Passande nog lanserade Nintendo nya Switch Oled samtidigt som Metroid Dread, det senaste kapitlet i prisjägaren Samus Arans rymdäventyr. Och rent visuellt kunde de inte valt ett bättre lanseringsspel för Switch Oled. För precis som i tidigare spel går även Metroid Dread ut på att navigera runt en farlig planet med väldigt mångsidig flora och fauna. Allt från glödheta lavagrottor, översvämmade laboratorium och iskalla fryshallar visar oss då hur mer levande det grafiska blir med oled. Ett annat exempel på spel som sticker ut färgmässigt är fjolårets indiehit Hades, och även här ger den nya skärmen spelet en ny lyster.

Switch Oled
Foto: Raphael Cano Felix

Med det sagt är skärmens upplösning fortfarande densamma, alltså 720p i bärbart läge (1080p i dockat). Det bör dock inte komma som en överraskning, då maskinen sitter på exakt samma Tegra-chip som tidigare Switch-modeller och har inte heller utrustats med mer ram-minne. En missad chans att förbättra spelupplevelsen för vissa titlar som kämpar med bilduppdateringen. Några av dessa är No More Heroes 3 och Hyrule Warriors: Age of Calamity, där snäppet bättre hårdvara nog skulle kunna göra en avsevärd skillnad för spelbarheten.

Kompatibel med nästan alla tillbehör

Precis som med revisioner av andra spelkonsoler är även nya Switch Oled kompatibel med dina gamla Joycon-kontroller, proffskontroller – ja, nästan allt du använder på din “vanliga” Switch idag. Då den nya konsolen inte har exakt samma dimensioner som den gamla lär du dessvärre bli tvungen att skaffa nya skal och skärmskydd. Bärväskor bör inte vara ett problem, så länge du inte äger en som sitter supertajt på din nuvarande konsol.

Switch Oled plus Metroid
Metroid Dread är i många avseenden det perfekta lanseringsspelet för Switch Oled. Rymdmiljöerna får ett helt annat djup på den nya skärmen.

Äger du många digitala spel har du förmodligen också ett sd-kort i din Switch. Självfallet fungerar det också på den nya konsolen. Däremot får du ladda ned samtliga titlar återigen, oavsett om du överför din användarprofil trådlöst från din nuvarande Switch eller inte. Metoden är dock att rekommendera, då det är det enda sättet att föra över låsta sparfiler för titlar som Dark Souls och Pokémon-spelen (för att nämna några).

Metroid Dream OLED

En annan god nyhet är att konsolens interna minne har uppgraderats, från 32 gigabyte till 64 gigabyte. Visserligen är det fortfarande för lite för den som mestadels lirar digitalt, men vi får åtminstone plats med spel som Mortal Kombat 11. Något som inte var möjligt med den gamla modellen utan att använda ett separat sd-kort.

Främst för nya Switch-spelare

Switch Oled känns helt enkelt som en lyxigare variant av originalkonsolen. En modell som innehåller mer av det goda, men som kanske inte är ett måste för den som redan äger en vanlig Switch. Rent prestandamässigt har det ju inte hänt något. Spelen presterar exakt som tidigare, trots att en del av dessa skriker tydligt efter kraftfullare hårdvara. Ethernetporten känns ironiskt nog som ett svar på den alltmer växande skaran av molnbaserade titlar.

Switch x3
Switch, Switch Lite eller Swich Oled? Svaret är helt beroende på om du har en Switch sedan tidigare och vilka lägen du tänkt spela i. Samt din plånbok, så klart.

Och att tredjepartstillverkare väljer molnet kan vi gissningsvis förklara med att Switch-konsolens hårdvara börjar komma till åren. Ranten bör dock inte missförstås. Switch Oled är i allra högsta grad det bästa sättet att lira Switch-spel på. På den bärbara fronten till och med bättre än Switch Lite. Trots avsaknaden av ett riktigt styrkors. Så pass mycket skillnad gör faktiskt oled-skärmen. Frågan är mest om du själv är villig att betala för det allra bästa som finns just nu, eller hellre väntar på något som eventuellt finns vid horisonten.


Specifikationer

Produktnamn: Switch Oled
Tillverkare: Nintendo
Testad: Oktober 2021
Processor: Specialanpassad Nvidia Tegra
Skärmtyp: Multitouch Oled 1280x720
Storlek: 7 tum
Upplösning: 1080p i stationärt läge, 720p i bärbart
Anslutningar: 3.5 mm audioutgång, usb-c, dubbla usb-a, ethernet, hdmi
Lagring: 64 gigabyte (kan utökas med sd-kort)
Batteritid: 4-9 timmar beroende på spel
Dimensioner: 102 x 242 x 13,9 mm
Vikt: 420 g (med Joycons tillkopplade)
PrisFrån 4 489 kronor på Prisjakt.se

Betyg: 4 av 5