Under de senaste åren har olika amerikanska delstater försökt införa ”rätten att reparera”-lagar, men hittills har ingen lyckats – ofta efter påtryckningar från företag som tjänar pengar på att vara ensam om att reparera sina egna produkter, som Apple.

Nu rapporterar Bloomberg att ett första steg är på väg att tas mot ett nationellt införande av sådana regler. President Joe Biden väntas inom de närmaste dagarna instruera myndigheten Federal Trade Commission (FTC) att ta fram regler för rätten att reparera.

Den främsta måltavlan för reglerna ska vara bönder och företagen som säljer jordbruksmaskiner, som John Deere och Caterpillar. Vita Husets presstaleskvinna Jen Psaki nämnde just denna grupp vid ett pressmöte under tisdagen och sade att den exekutiva ordern ”kommer ge dem rätten att reparera utrustning de äger som de själva önskar”.

I teknikbranschen har Apple varit den mest kritiska mot den här typen av lagstiftning, och brukar bland annat påstå att införandet av rätten att reparera skulle utsätta Iphone-användare för säkerhetsfaror och andra problem. Apple har bakat in kod i IOS som gör att en Iphone inte fungerar ordentligt efter en reparation som inte har verifierats via företagets särskilda mjukvara.

Även inom EU har trevande steg börjat tas mot krav på enklare och billigare reparationer av elektronikprodukter.