Testat spel: Olympic Games Tokyo 2020
Pris: 349 kronor hos Spelbutiken

Med mindre än två veckor kvar till de Olympiska sommarspelen får vi väl anta att de faktiskt blir av denna gång, eller? Hur det än blir kan vi i alla fall leka sommarspelen digitalt, i det officiella olympiska spelen-spelet. Ett spel som faktiskt lanserades i Japan för över ett år sedan, men som för oss andra hamnade i malpåsen. Frågan är om förseningen beror på bristande kvalité, eller om Sega ville att spelet skulle glänsa bredvid den riktiga olympiska elden.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Olympic Games Tokyo 2020 ger oss det mesta vi önskar oss av den här typen av partysportsamlingar. De enkla sporterna påminner om den klassiska Track and Field-serien, medan de mer avancerade grenarna för tankarna till de lättsamma sportspel som förgyllde 00-talet. Men oavsett gren är spelandet härligt lättillgängligt och orealitiskt – och alldeles perfekt för sommartävlingar med vänner. 

Positivt

  • Lättspelade grenar där skicklighet spelar roll
  • Utmärkt blandning av enklare och mer avancerade sporter
  • Lagom invecklade kontroller som hela tiden visas på skärmen som påminnelse

Negativt

  • Korta men många laddtider och andra uppehåll
  • Ingen av sporterna har tillräckligt med djup för att hålla i längden
  • Att spela mot datorstyrda motståndare är okej, men inte mer

Sporta loss

Med 18 sporter av väldigt varierad sort ger Olympic Games Tokyo 2020 ett gott första intryck. Nio av sporterna bygger i grunden på klassiskt knapphamrande, ungefär som i den klassiska Track and Field-serien, men med ett tillskott av extra finess.

Längdhopp Sega Olympic Games Tokyo 2020

I 100 meter ska vi till exempel hamra på kryss för att springa snabbt, och sedan tajma in den sista spurten och slänga oss framåt vid mållinjen. I släggkastning ska vi hålla i släggan med L1 och R1, snurra snabbt men behärskat på ena styrspaken för att sedan släppa släggan vid rätt tidpunkt. I längdhopp ska vi springa och samla kraft med kryss, för att sedan dra styrspaken i rätt vinkel så nära plankan som möjligt. Det är tillräckligt enkelt för att alla ska kunna spela, men samtidigt finessrikt nog för att skicklighet också ska spela roll. Ett perfekt recept för snabbt och rättvist partyspelande.

Fotboll Sega Olympic Games Tokyo 2020

Alla på plan!

Vid sidan av de enklare sporterna hittas lika många mer avancerade sådana, där fler knappar används och matcherna tar längre tid att slutföra. Här finns till exempel basket, fotboll, beachvolleyboll, tennis och boxning. Det är fortfarande lättsamma och lättspelade varianter som i stort sett alla kan lära sig på några minuter, men att ha någorlunda koll på sportens grunder är ett måste för att ha en vinstchans. Vi lyckades till exempel inte slutföra en enda match i baseball.

De andra sporterna ställde lyckligtvis inte till liknande problem, möjligtvis undantaget judo som inte alls spelas som förväntat – på gott och ont. Vad de mer avancerade sporterna däremot lyckas utmärkt med, speciellt fotboll, rugby, pingis, beachvolley och boxning, är att framkalla känslan av de sportspel som regerade kring millennieskiftet. Spel där realism inte är viktigast, där du inte behöver ha koll på 17 olika knappar och där brytningar à la Danielsson inte bara är okej – de hyllas.

De relativt enkla kontrollerna leder emellertid också till att tävlingarna saknar djup. Speciellt i lagsporterna är det full fart framåt som gäller, inte minst eftersom medspelarna inte riktigt vet vad defensiv eller taktik betyder. När det endast är en datorstyrd kompanjon vid din sida fungerar det lyckligtvis oftast bra, medan du i basket, fotboll och rugby får vara beredd på att både skratta och gråta åt märkligt beteende.

Vollyboll Sega Olympic Games Tokyo 2020

Spela flera mera

Men det är så klart inte när vi spelar mot datorn som Olympic Games Tokyo 2020 glänser. Den största underhållningen fås, inte helt oväntat, genom att spela med och mot vänner. Antingen online eller i samma soffa, kan upp till fyra spelare tävla med eller mot varandra.

Vi kan börja med onlineläget, en funktion som dessvärre kan svaja. Det finns gott om möjligheter att anordna eller hoppa med i tävlingar tillsammans med personer från jordens alla hörn, men risken att hamna i ospelbara rundor på grund av stora fördröjningar är stor. När vi spelar med vänner i Sverige fungerar det däremot mer eller mindre klockrent, med endast enstaka mindre märkbara problem.

Att spela tillsammans i samma soffa är däremot svårslaget. Det är blodigt allvar och full komik på samma gång. Det är fantastiska räddningar, rediga tavlor och yra höns. Men det är också rättvist och lagom skicklighetsbaserat. Återigen, ett perfekt recept för rättvist partyspelande.

Boxning Sega Olympic Games Tokyo 2020

Se dummare ut än du är

Det hela blir också ännu roligare tack vare goda möjligheter att både skapa egna avatarer, och därefter klä dem med mer eller mindre seriösa kläder och hattar – eller varför inte klä ut dem till Sonic eller Tokyo OS officiella maskot? Det är dumt, det är kul.

Basket Sega Olympic Games Tokyo 2020

Långt ifrån felfritt, men perfekt ändå

I slutändan finns det helt enkelt väldigt mycket att tycka om i Olympic Games Tokyo 2020. Spelet är sannerligen inte perfekt och speciellt lagsporterna med datorstyrda medspelare och motståndare är, i brist på bättre ord, intressanta. Men det gör inte så mycket; ett par märkliga händelser här och var lyfter snarare partyspelskänslan.

För det är som ett lättsamt partyspel Olympic Games Tokyo 2020 glänser. Det här är inte FIFA, NBA 2K eller GT Sport – det här är underhållande partyspelande framför realism och skicklighet. Men till skillnad från flera andra partyspel spelar fingerfärdighet större roll än slumpen.

För ensamma spelare blir Olympic Games Tokyo 2020 snabbt tradigt. Tillsammans med familj och vänner blir det däremot en härlig påminnelse till en tid då sportspel inte behövde vara så allvarliga för att vara bra.

Pingis Sega Olympic Games Tokyo 2020

Olympic Games Tokyo 2020

Testat: Juli 2021
Genre: Sport
Utvecklare: Sega
Utgivare: Sega
Plattform: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, pc
Testat på: Playstation 5
Pris: 349 kronor hos Spelbutiken


Betyg: 4 av 5