Valves bärbara Steam Deck, en av årets hetaste nyheter, släpps först i december 2021. Men intresset är stort redan nu. Därför guidar nu M3 dig i allt du behöver veta inför ett eventuellt köp.

Valve Steam Deck

Vad är Steam Deck?

Portabel spelkonsol? Bärbar pc? Sanningen är att svaret är mer komplicerat än en simpel placering i endera kategorin. Valves kommande maskin är nämligen en portabel spelenhet som kör Steam OS, Valves Linux-baserade operativsystem. Därmed kan du bära med dig hela ditt Steam-bibliotek för portabelt spelande.

Steam Deck påminner till utseendet om en biffigare Nintendo Switch. Prestandamässigt är den också vassare, då den drivs av ett fyrkärnigt Zen 2-processor med åtta trådar, ett grafikkort av typ RDNA 2 samt 16 gigabyte lpddr5-ramminne.

SteamDeck och PC
Foto: Valve

Valves nya maskin finns i tre varianter, där alla delar samma prestanda, men bjuder på olika storlekar av intern lagringskapacitet. Den billigaste modellen är utrustad med ett emmc-minne på 64 gigabyte, mellanmodellen med ett nvme ssd-minne på 256 gigabyte och den allra dyraste modellen har hela 512 gigabyte i ett high-speed nvme ssd-minne.

Kontrollmässigt har vi en sedvanlig design med de vanligt förekommande knapparna, med den stora skillnaden att enheten även är utrustad med så kallade ”grepp-knappar”. Dessa är vanligt förekommande i elit- och proffskontroller, men även i Valves bortglömda Steam Controller. På tal om den är Steam Deck även utrustad två trackpads. Dessa är särskilt användbara för spel som annars inte är ”handkontrollsvänliga”, exempelvis strategispel.

Vilken sorts skärm är den utrustad med?

Samtliga Steam Deck är utrustade med 7-tums pekskärmar med multitouch. Den dyraste modellen av enheten kommer dessutom med anti-reflekterande etsat glas. Upplösningen ligger på 1 280 x 800 och uppdateringsfrekvensen på 60hz. Enheten klarar visserligen mer än så, men endast om den ansluts till en separat tv-skärm eller monitor.

Vad kostar Steam Deck?

Den billigaste modellen av Steam Deck kostar 419 euro (cirka 4 564 kronor). Mellanmodellen landar på 549 euro (cirka 5 981 kronor) och den dyraste på hela 679 euro (cirka 7 398 kronor). Notera att den enda skillnaden enheterna emellan är lagringsutrymmet, samt att dyraste modellen är utrustad med anti-reflekterande glas. 

Vilka spel och program klarar den av?

Enligt Valve själva finns det inte ett enda Steam-spel som inte fungerar på enheten. Däremot får du räkna med att dra ned på effekter och antal bildrutor per sekund, beroende på vilken titel du spelar. Några siffror som nämnts i sammanhanget är 800p och 30hz.

Eftersom själva operativsystemet är baserat på Linux är det fritt fram att använda Steam Deck som en pc. Men det kommer även att finnas möjlighet att installera andra operativsystem på den, exempelvis Windows.

Detta kan komma att bli nödvändigt för dig som vill spela vissa spel som för närvarande inte är kompatibla med Steam OS. Några exempel är Destiny 2, Apex Legends, PUBG och Rainbow Six. Enligt Valve själva jobbar de på att åtgärda problemet tillsammans med berörda företag.

Vilka andra funktioner har den?

Den installerade mjukvaran är baserad på Steam OS. Alltså kan du räkna med att få den sedvanliga Steam-upplevelsen, fast i bärbar form. Det innebär dina befintliga vänlistor, community-forumen, Steam-chatten, molnsparfiler samt möjligheten att strömma spel från din hem-pc direkt till Steam Deck.

Hur länge håller batteriet?

Enligt Valve håller Steam Decks inbyggda batteri mellan 2–8 timmar, beroende på titel.

Vilka tillbehör kommer den att stödja?

Steam Deck är kompatibel med i princip alla kontroller och tillbehör du kan tänkas vilja ansluta genom usb-c eller bluetooth. Det innebär allt från handkontroller och headsets till möss och tangentbord.

Mest intressant är förstås möjligheten att ansluta själva enheten till en extern monitor eller tv-apparat, ungefär som Nintendos Switch. Här kommer du själv att kunna välja att antingen köpa Valves officiella dockningsstation eller fixa anslutningen med egna tillbehör. Enligt specifikationerna har Steam Deck då möjlighet att skicka signaler på upp till 8k i 60hz, eller 4k för den som hellre spelar i 120hz.

Utöver den inbyggda lagringen kommer du också ha möjligheten att utöka utrymmet för spel ytterligare med sd-kort (micro sd, sdxc och sdhc). De emmc- och nvme ssd-minnen som sitter i själva enheterna bör enligt Valve själva inte bytas ut av konsumenter, men vi gissar att några entusiaster lär försöka ändå.

När och hur kan jag köpa en Steam Deck?

Precis som med andra spelkonsoler är efterfrågan på Valves nya maskin stor. Faktum är att Steam-butiken kraschade när Valve öppnade upp den för förhandsbokningar. Den officiella lanseringen är förlagd till december 2021. Samtliga exemplar av den första uppsättningen konsoler är dock fullbokade sedan länge. Enligt Steams dedikerade sida för konsolen ger en förhandsbokning idag förväntad leverans under andra kvartalet 2022.

Väljer du att förhandsboka via Steam dras en förbokningsavgift på 4 euro. Än så länge är det okänt om du kommer att kunna köpa Steam Deck på andra ställen än just Steam. Om vi inte räknar med andrahandsmarknaden förstås.

Är detta pc-spelandets frälsning?

Vi tror att Steam Deck är en ypperlig chans att bjuda in andra målgrupper som nödvändigtvis inte använder datorn som spelmaskin av olika anledningar. Kanske personer som inte har tiden eller orken att sätta sig in i hur man bygger en spel-pc.

Givetvis gynnas även den befintliga pc-publiken av Steam Deck, dels då vi nu slipper köpa bärbara versioner av våra favoritspel, dels för att utbudet skiljer sig åt från den enda konkurrenten – Nintendo Switch.

Borde inte Valve jobba på Half-life 3 istället?

Det ena måste nödvändigtvis inte utesluta det andra…