Uppdatering 2021-07-24

Valve säger att de inte hittat ett spel som Steam Deck inte kan hantera

I en ny videointervju med IGN säger Valves hårdvaru-utvecklare att de inte hittat ett spel som Steam Deck inte kan hantera. Även samtliga spel som än så länge släppts under 2021 ska kunnat köras "utan problem".

"Det är första gången vi lyckats nå nivån av prestanda som krävs för att riktigt kunna köra den senaste generationens spel utan problem. Alla spel vi ville skulle vara spelbara är egentligen hela Steam-biblioteket. Vi har inte riktigt hittat något som vi kunde utmana enheten med som den inte kunde klara av", säger utvecklaren Pierre-Loup Griffais.

Detta hjälps av att Steam Deck fokuserar på att leverera en bärbar spelupplevelse med en upplösning på 800p och en bilduppdateringsfrekvens på 30Hz.

Hårdvaran som används för Steam Deck anser utvecklarna också ska vara bra säkrad för framtida spel. Dels för att det inte bara är Steam Deck som använder sig av samma Amd-CPU och GPU och lpddr5-minne.

Uppdatering 2021-07-18

Förhandsbeställningarna av Steam Deck fick Steams butik att krascha

Valves bärbara spelkonsol Steam Deck går nu att förhandsbeställa. Strax efter det att förhandsbeställningarna öppnade i fredags kraschade också Steams butik vilket resulterade i olika sorters felmeddelanden för användare.

Enligt The Verge ska även andra delar av Steam påverkats och varken butiken, spelplattformens Community-sidor eller dess åldersverifiering fungerade som de skulle.

Det är oklart om det stora trycket på förhandsbokningarna beror på intresse från riktiga användare eller från botar.

För att begränsa andrahandsförsäljningen av Steam Deck ska Valve gjort så att nya och oanvända Steam-konton inte kunde göra reservationer de första 48 timmarna.

Valve har än så länge inte sagt till vilken grad de förväntar sig att kunna möta efterfrågan på Steam Deck när spelkonsolen släpps i december. Andra spelkonsoler som Playstation 5, Xbox Series X och Switch Oled har varit mycket svåra att få tag i den senaste tiden.

Uppdatering 2021-07-17

Steam Deck kan just nu inte köra flera populära spel

Valves kommande bärbara spelkonsol, Steam Deck, har i dagsläget inte tillgång till flera populära spel så som Destiny 2, Apex Legends, PUBG och Rainbow Six Siege, rapporterar PC Gamer.

Detta är på grund av att spelen inte är kompatibla med Steam OS eftersom de använder sig av anti-fusk-mjukvara som inte aktiveras på Linux-baserade operativsystem. Följden blir att spelare inte kan komma åt spelens servrar.

Valve säger att de nu håller på att jobba med flera företag för att åtgärda det hela. Tekniskt sett skulle det däremot gå att installera ett annat operativsystem på Steam Deck och köra spelen den vägen.

Uppdatering 2021-07-15 

Här är Valves bärbara spelkonsol - Steam Deck

Valve har precis presenterat Steam Deck, företagets sedan länge omryktade Nintendo Switch-liknande spelkonsol.

Själva hårdvaran har en AMD APU med en quad-core Zen 2 CPU med åtta trådar och AMD RDNA 2-grafik samt 16 gigabyte lpddr5-minne. Lagringen är på antingen 64 gigabyte eMMC, 256 gigabyte nvme ssd eller 512 nvme ssd. Den går också att utöka genom microsd.

Konsolen har två styrspakar, två mindre trackpads under styrspakarna, knappsats, styrkors och en touchscreen på sju tum. Det finns även två axelknappar på både höger och vänster sida samt fyra knappar undertill.

Steam Deck kör en ny version av Steamos som ska vara optimerad för bärbart spelande. Utöver att vara en spelkonsol kan Steam Deck användas som en Linux-dator för att webbsurfa, streama video med mera.

Enligt Valve är konsolen designad runt hur Steam fungerar på en desktop-dator komplett med chatt, notifikationer, molnsparning och hela ditt Steam-bibliotek. Det går också att strömma spel till Steam Deck från en speldator genom Valve Remote Play.

Steam Deck börjar levereras i december och kommer gå att förhandsbeställa kl 19:00 fredag 16 juli. Pris startar på 399 dollar, motsvarande cirka 3470 kr, exklusive svensk moms. Det kommer också finnas modeller som kostar 529 och 649 dollar.