Testad produkt: Dreame D9
Pris: Cirka 2 579 kronor hos Amazon Sverige

Utbudet av robotdammsugare har under de senaste åren formligen exploderat. Ett konstant flöde av nya modeller, främst från Asien, lanseras i ett rasande tempo och det är nästintill omöjligt att hålla reda på vilka alla dessa ”utmanare” är och om de verkligen är ett solitt alternativ till de sedan tidigare etablerade aktörerna på marknaden. För visst kan de vara lockande att klicka hem en robotdammsugare som kostar flertalet tusenlappar mindre än en mer celeber modell.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Dreame D9 är budgetsegmentets Rolls Royce som med en nästintill brutal sugkraft effektivt rengör hemmet samtliga ytor. Den smidiga appen innebär bra möjligheter till anpassad städning efter olika behov och även om moppningsfunktionen är av det enklare slaget gör den en hel del nytta.

Positivt

  • Priset
  • Smart kartläggning och navigeringsteknik
  • Grym sugkraft

Negativt

  • Når inte hela vägen in i hörn
  • Trasslar lätt in sig i lösa föremål

Budgetmodell besläktad med Xiaomi

Dreame är för många fortfarande en okänd aktör och de var så även för oss tills för bara några månader sedan (då vi testade tillverkarens skaftdammsugare T20), så ringer det några varningsklockor kan vi lugna er med att Dreame är en av flertalet tillverkare och varumärken som tillsammans med exempelvis Roborock eller Roidmi ingår i Xiaomis ekosystem.

Dreame D9

Gemensamt för alla dessa Xiaomi-besläktade produkter är bland annat att de nästan uteslutande är kompatibla med varandra gällande mjukvara och appar. I Sverige marknadsförs den här krabaten av flertalet återförsäljare under namnet Xiaomi Dreame D9, vilket alltså är felaktigt men samtidigt förståeligt då Varumärket Xiaomi är mer etablerat här.

Dreame D9

Dreame D9 må kosta en spottstyver jämfört med mer namnkunniga modeller, men sett till funktioner och prestanda kan vi bara konstatera att det här är ett riktigt intressant alternativ för dig som struntar i huruvida tillverkaren är känd eller inte utan prioriterar det som egentligen betyder något – städresultatet och själva handhavandet.


Navigerar med hjälp av laser

Sett till det yttre liknar Dreame vilken annan modern Xiaomi-, Ecovacs-, eller Roidmi-modell som helst. En avskalad design, ett fåtal funktionsknappar och den på ovansidan karakteristiska upphöjningen som huserar robotens lasersensorbaserade navigationssystem (Lidar) för att kartlägga hemmet.

Dreame D9

Med hjälp av Xiaomi (!) Home-appen installeras roboten på ett fåtal minuter varpå enhetens ikon därefter placeras sida vid sida med eventuella övriga produkter som appen stöder. Efter en initial kartläggningsrunda visualiseras sedan hemmet i appen.

Ytan kan därefter rumsindelas och namnges efter tycke och smak. Till kartan går det även att addera olika avgränsningar som roboten inte ska överträda – Sektioner, virtuella väggar samt så kallade ”no go-zoner” som roboten undviker enbart när den medföljande vattentanken för våtmoppning är monterat på enheten.

Dreame D9

Ja, Dreame D9 kan även våttorka golv, men lösningen är av den enklare sorten där moppningsenheten varken vibrerar eller är oscillerande. Svårare, ingrodda fläckar är således en övermäktig uppgift för roboten men som ett komplement till bekämpning av finare dammpartiklar – absolut!

Omfattande inställningsmöjligheter

I appen kan sugkraften ställas i fyra olika lägen, det går även att aktivera Carpet Boost-funktionen som innebär att roboten automatiskt maximerar sugkraften när den upptäcker en matta. Den maximala sugkraften är specificerad till imponerande 3 000 Pa vilket är riktigt bra och resulterar i att hårda golv – liksom tjockare mattor – rengörs effektivt. Dammbehållarens kapacitet är 570 mililiter och den töms och rengörs enkelt. Gången är genomgående relativt tyst (i maxläge 65 dB) och roboten arbetar systematiskt igenom hemmet effektivt tack vare lasersensorerna.

Det finns i ärlighetens namn inte mycket att anmärka på när det gäller Dreame D9, framför allt med priset i åtanke. Visst, den missar en del i inåtgående hörn, har en tendens att emellanåt ”släppa” en del last när den passerar en tröskel samt trasslar lätt in sig i kablar och liknande om sådana glöms framme, men under rätt förutsättningar (med eventuella hinder undanplockade) har vi i dagsläget svårt att finna en mer prisvärd robotdammsugare. 

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: D9
Testad: juli 2021
Tillverkare: Dreame
Körtid: Upp till 150 min
Dammbehållare: 0,57 liter
Hepa-filter: Ja
Kartläggning: Laser
Kommunikation: wifi
Tillhörande app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Övrigt: moppsystem ingår
Pris: Cirka 2 579 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5