Testad produkt: Sony HT-A7000
Pris: Kostar 14 823 kronor hos Amazon Sverige

Efter en 40 minuter lång installation som nästan slutade med att undertecknad ringde chefredaktören för att 1) säga upp sig, 2) gråta ut och 3) be om att få tillbaka jobbet, vaknade Sonys HT-A7000 till liv. Problemet var att det grafiska gränssnittet för HT-A7000, som går att få på tv:n, inte alls ville synas på tv:n. Men det löste sig. En snabb och automatisk kalibrering senare var HT-A7000 redo att börja testas.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det går inte att sticka under stol med två saker: Det är ruskigt bra ljud i den här limpan och den är nästan lika ruskigt dyr. Vill du ha en limpa som verkligen låter bra och som dessutom är från Sony får du helt enkelt betala för det. Men då får du en ljudlimpa som i princip kan spela allt du slänger åt den. Och som bonus kan du koppla in flera enheter när earc-portarna på din tv-tagit slut.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Snygg
  • Kan spela upp nästan alla format
  • Du kan få ett gränssnitt på tv för ljudlimpan

Negativt

  • Dyr
  • Saknar equalizer

Rejäl pjäs

M3 rekommenderar

Det ska sägas på en gång att Sony HT-A7000 tar sin plats. Närmare 130 centimeter plats under tv:n, vilket gör det till en ljudlimpa som dels trivs bäst under en större tv, dels en väldigt synlig sådan. Det förra är en smaksak plus att du inte köper grisen i säcken. Kartongen är gigantisk, du vet exakt vad du får med dig när du går hem storleksmässigt.

Det senare, utseendet, kan och har Sony gjort något åt. Det är en elegant pjäs med glasad ovansida där det sitter en handfull knappar. Trots sin storlek är det en sober ljudlimpa som vilar under tv:n.

Sony HT-A7000

Högtalare i mängder

Med den är limpan får du 7.1.2-kanals surroundljud genom två uppåtriktade högtalare, fem främre högtalare, två diskanthögtalare och en inbyggd subwoofer. Den här kombon kan sedan leverera Dolby Atmos-ljud, som kan skapa ett virtuellt surroundljud eller 3d-ljud, genom att studsa ljudet via taket. Effekten fungerar, men om du är ute efter att bygga en hemmabio behöver du högtalare bakom dig, men för Ture Mjuk och Tekla Maräng är nog effekten alldeles utmärkt.

Sony
Mängder av högtalare som låter riktigt bra!

Ruskigt bra ljud

Vad som imponerar mest ljudmässigt är basen. Det är rejält med tryck i den, visserligen kan den inte skapa ett subsoniskt muller, men den skänker definitivt djup i ljudbilden. Även mellanregistret är välbalanserat och ger ett mjukt ljud som inte irriterar. Höga frekvenser är inte heller några problem.

Vi testade med kolla på Altered Carbon och visst låter det maffigt. När första riktiga actionscenen drar igång (cirka sju minuter in i första avsnittet, säsong ett) viner ljuden av skotten (nästan) runt i rummet medan basen pumpar på som om den hade betalt för det. Den underskattade animerade serien Love, Death & Robots får också en mer känsla av närvaro i rummet.

Surroundeffekten finns där, men den är inte mycket bättre än det som en Atmos-ljudlimpa för 4 000 kronor kan ge. Däremot är ljudet generellt sett mycket bättre. Allt annat vore konstigt – den här kostar trots allt 14 000 kronor. Av okänd anledning finns ingen equalizer att mixtra med, men några förinställda ljudlägen går att välja mellan.

Gott om möjligheter

HT-A7000 har två stycken hdmi 2.1 passthrough-ingångar som grejar såväl 4 som 8k. Om din tv bara har en earc-ingång får du en extra genom den här. Är du en gamer som har lyckan att äga en PS5 och Xbox Series S kommer du att bli ännu lyckligare då du med den här kan koppla in bägge utan att behöva kompromissa med ljud och bild.

HT-A7000 har stöd för Chromecast, Airplay 2, Spotify Connect plus att du kan koppla in den till Google Home eller Amazon Alexa. En usb-port möjliggör uppspelning från ett usb-minne, om du hellre vill det. Och den har bluetooth.

Det är alltid svårt att rekommendera en ljudlimpa som kostar så här mycket, men då den har så ruskigt bra ljud, vilket är vad vi primärt går efter, ger vi ändå tummen upp för den här välljudande besten.

Specifikationer

Modell: Sony HT-A7000
Testad: Oktober 2021
Tillverkare: Sony
Anslutning: 2 x hdmi, hdmi-utgång, optisk, 3,5 mm kontakt, usb, 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, Chromecast, Airplay 2, Spotify Connect
Ljudfunktioner: dts-es avkodare, dts 96/24, Dolby Digital, dts-dekoder, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, dts-hd Master Audio, dts-hd High Resolution, Dolby Atmos, dts:x, Dolby Dual Mono.
Ljudformat: Wav, wma, aac, aiff, Ogg Vorbis, mp3, flac, ape (Monkey's Audio), he-aac, dsd, alac
Mått: Soundbar: 1 300 x 80 x 142 mm.
Vikt: Soundbar 8,7 kg
Pris: Kostar 14 823 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5