Kaliforniska myndigheten med ansvar för arbetsrätt och bostäder, DFEH, har stämt Blizzard Entertainment och moderbolaget Activision Blizzard och påstår att företagen har skapat en kultur av ”konstanta sextrakasserier” och könsdiskriminering, rapporterar The Verge.

Inom loppat av några timmar efter att nyheten var ute hade flera kvinnor som jobbar eller har jobbat på företaget trätt fram och bekräftat uppgifterna. Några har avslöjat att de är med som anonyma personer i förundersökningen.

Enligt DFEH har alla kvinnliga anställda de talat med beskrivit arbetsplatsen som att jobba i ett ”frat house” (bostad som delas av manliga universitetsstudenter), där manliga anställda ofta drack på jobbet och öppet trakasserade och antastade kvinnliga kollegor.

Anställda som jobbat med World of Warcraft har beskrivit hur manliga anställda och chefer har flirtat med kvinnliga kollegor, skämtat om våldtäkt och allmänt betett sig nedsättande mot kvinnor. En chef ska ha föreslagit att en manlig anställd skulle ”köpa en prostituerad” för att bota sin nedstämdhet.

Flera högt uppsatta chefer är namngivna i stämningen, bland annat Blizzards styrelseordförande J. Allen Brack och World of Warcrafts före detta kreativa chef Alex Afrasiabi. Den senare ska ha varit så ökänd inom företaget att hans kontor fick ett smeknamn baserat på Bill Cosby.

Stämningen nämner också en kvinnlig anställd som tog livet av sig medan hon var på en affärsresa med sin manliga chef. Hon hade utsatts för konstanta trakasserier och enligt stämningen hade manliga kollegor bland annat skickat runt en nakenbild under en julfest.

Utöver alla anklagelser om institutionaliserade sextrakasserier tillkommer anklagelser om könsdiskriminering. Kvinnliga anställda ska bland annat ha nekats befordringar eftersom de ”kanske blir gravida och upptäcker att de gillar att vara mamma”.