Testat spel: Mario Golf: Super Rush
Pris: Från 498 kronor på Prisjakt

Rent historiskt har Mario Golf-spelen varit indelade i två fack: de mer solocentrerade rollspelen för bärbara enheter som Game Boy, och de familjevänliga flerspelarupplevelserna på stationära konsoler. När serien nu äntrar hybridkonsolen Switch har utvecklarna valt en mellanväg som fungerar i en del, men inte alla, avseenden.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Mario Golf: Super Rush är ett välgjort och underhållande sportspel som visar att Nintendo och Camelot lärt sig sin läxa efter det innehållsfattiga Mario Tennis: Ultra Smash. Vi uppskattar särskilt det nya “Speed golf”-läget, som ger sporten en dynamik som annars är svårfunnen. Däremot saknar vi en del inslag från tidigare spel, som minigolf och olika föremål att använda under omgångarna.

Positivt

  • Lättillgänglig golf när den är som bäst
  • Underhållande storyläge
  • Fungerar väl över nätet

Negativt

  • Fin, men något avskalad grafik
  • Saknar inslag från tidigare spel
  • När får vi tillbaka minigolfsläget?

Se upp, Tiger Woods!

I det här fallet rör det sig delvis om ett golfäventyr som enbart finns tillgängligt för din skräddarsydda Mii-avatar. “Golf Adventure”, som det kort och gott heter, placerar din karaktär jämte andra Super Mario-fiender (!) som bytt bana till förmån för en karriär inom golf. Tillsammans deltar ni i olika turneringar där grunderna lärs ut riktigt utförligt. En perfekt introduktion om du inte spelat tidigare Mario Golf-spel, eller golfspel överlag.

Mario Golf Story

I det lilla äventyret stöter du på Toads och andra färgglada karaktärer från Marios värld. Dessvärre är dialogerna inte särskilt djupa, utan handlar mest om tips och kallprat. Emellanåt behöver du också besöka olika affärer för att uppgradera ditt utbud av klubbor och utstyrslar. Även här är samtalen generiska. Efter ett tag slår det oss att “Golf Adventure” egentligen bara är ett skal för olika turneringar med särskilda regler.

Mario Golf Shy Guy

Letar du efter Mario-versionen av det fenomenala Golf Story, även det till Switch, lär du bli besviken. Med det sagt får vi fortfarande erfarenhetspoäng beroende på hur vi klarar oss i de olika utmaningarna. Vår karaktär blir bättre med tiden, men ändå känns det som om något saknas. Som om helheten aldrig når upp till charmen från de äldre Mario Golf-äventyren till Game Boy.

“Men träffa då!”

Mario Golf hoppade som bekant över Wii-generationen, därmed fick vi aldrig uppleva hur rörelsekontroller möjligtvis hade påverkat gameplay. Wii Sports-puritaner kan dock känna sig bönhörda, då Mario Golf: Super Rush kan styras med hjälp av Joycon-kontrollerna. Med betoning på KAN, då utförandet passar sig bäst i sällskap av flera. Då kan dina medspelare åtminstone skratta åt dina frenetiska vev.

Bowser Jr Mario Golf

I teorin ska vi hålla Joycon-kontrollen som en golfklubba och därefter svinga den. Men trots otaliga försök att få kontrollen i rätt position slutar det oftast med att tiden tar slut. Game over. Det som borde vara lika självklart som Wii Sports blir istället en kamp mot klockan. När vi skiftar över till vanliga kontroller blir upplevelsen genast mer behaglig. Här liknar upplägget mer de befintliga kontrollmetoder som finns i andra golfspel. Enkla att begripa, svårare att bemästra.

Sprid kaos på banan

Nytt för denna upplaga av Mario Golf är det alternativa läget “Speed golf”, där vi får springa och jaga vår boll direkt efter att vi har svingat iväg den. Samtliga karaktärer spelar då i realtid, vilket bådar för kaos på den annars öppna slätten. Särskilt om du väljer att slå på specialslag, då varje karaktär genast får tillgång till en, för andra, förödande attack. Inte särskilt realistiskt, men å andra sidan är det inte heller meningen i Marios sportspel.

Mario Golf kaos

Är du ute efter en ännu våldsammare och betydligt mer kaosinriktad version av golf är det dock “Battle golf” som gäller. Här är de gröna utomhusmiljöerna utbytta mot en gigantisk, fullsatt arena fylld med Thwomps, Bob-ombs och andra välkända Mario-antagonister. Detta läge är garanterat det mest adrenalinfyllda, men dessvärre finns det enbart en bana att spela på. Och genomsyrar tyvärr också helheten i Mario Golf: Super Rush.

För lite av det goda

Hur mycket vi än uppskattar Mario Golf: Super Rush kan vi inte se mellan fingrarna att det saknar en hel del lägen från föregångarna. Storyläget är underhållande ett bra tag, men är dessvärre låst till din avatar. För Mario och resten av gänget gäller det bara att välja bana och antal hål. Inga stora turneringsmöjligheter eller extralägen utöver de vi redan nämnt. Och vad hände med minigolfen?

King Bobomb Mario Golf online

Framför allt saknar de allra flesta lägena möjlighet att låta fyra spelare tävla mot varandra. Hur kolossalt kul vore det inte att spela “Speed Golf” på delad skärm, med specialattacker påslagna? Istället är det bara den gamla, hederliga golfen som låter tillåter fler än två spelare. Och då vi måste turas om och vänta ut varandras slag blir det inslaget aldrig ens hälften så festligt som Mario Kart 8 DX.

Pauline superattack Mario Golf

Men grunden finns åtminstone här. Det allra bästa vore om utvecklaren Camelot lät sig inspireras av Mario Golf: World Tour till 3DS. Mosa in alla de extra banor, karaktärer, föremål och lägen det bjöd på. Gärna som gratis nedladdningsbart innehåll. Då kan vi prata om den ultimata Mario Golf-upplevelsen, istället för att dra paralleller till det förfärliga Mario Tennis: Ultra Smash.


Mario Tennis: Super Rush

Testat: Juli 2021
Genre: Sport
Utvecklare: Camelot
Utgivare: Nintendo
Plattform: Switch
Testat på: Switch Lite
Pris: Från 498 kronor på Prisjakt

Betyg: 3 av 5