Modell: CX True Wireless
Pris: 790 kronor hos Webhallen

Sennheiser behöver ingen närmare presentation. Är du intresserad och insatt i ämnet hörlurar har du givetvis även koll på att de tillhör en exklusiv skara av tillverkare som oavsett produktkategori i stort sett alltid levererar högkvalitativa hörlurar. Oftast till relativt hög prislapp, men det finns givetvis undantag som bekräftar regeln.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Förbättrad batteritid, Ipx4-klassning, Bluetooth 5.2 samt inte minst riktigt aggressiv prissättning – CX True Wireless lever upp till våra högt ställda förväntningar och är utan tvekan en värdig uppföljare till de sedan tidigare erkänt välljudande CX BT400. Ett väl förtjänat högsta betyg!

Positivt

  • Pris!
  • Träffsäkra touchkontroller, 
  • Komfortabla och välsittande
  • Bra batteridtid

Negativt

  • Kan upplevas som stora och "klumpiga"
  • Ingen aktiv brusreducering
CX True Wireless är ett lysande exempel. Modellen, som lanserades för närstan exakt en månad sedan, är en direkt uppföljare till CX 400BT som vi testade i höstas.
CX True Wireless

Design och konstruktion

Och mycket är sig likt – formen är i stort sett densamma liksom hörlurarnas olika funktioner, men visst finns här även en rad förbättringar.

Den rektangulära och något ”klumpiga” designen särskiljer onekligen CX True Wireless från de flesta andra trådlösa in ear-hörlurarna på marknaden och vid en första anblick kan det vara svårt att föreställa sig att de faktiskt har en acceptabel passform.

CX True Wireless

Men precis som föregångaren sitter de både bekvämt och bergfast i örongångarna. Ett gäng silikonproppar i olika storlekar (XS - L) som enkelt kan bytas ut, medföljer och vi kan bära hörlurarna flertalet timmar utan några som helst obehagskänslor. Nytt och glädjande är att CX True Wireless är ipx4-klassade (stänk- och svettsäkra).

Funktioner och användarupplevelse

Installationen tar med hjälp av den tillhörande appen ett par ögonblick och handhavandet är därefter som hämtat ur skolboken. Genom att med fingertoppen "tappa" mot hörlurarnas touchkontroller styr du samtliga funktioner.

Något som i sig knappast är unikt, Sennheiser har helt enkelt bara gjort det barnsligt enkelt: ett tryck på endera hörluren för att pausa/återuppta uppspelningen, två tryck på den vänstra för föregående spår respektive två tryck på den högra för nästa spår. Håll fingret kvar mot ytan för att sänka (vänster) eller höja (höger) volymen. Tre snabba tryck aktiverar telefonens inbyggda röststyrningsfunktion (Siri alternativt Google Assistant).

CX True Wireless

Med den tillhörande Sennheiser Smart Control-appen går det vidare även att anpassa hörlurarnas touchfunktioner liksom att justera ljudet efter tycke och smak med hjälp av den inbyggda equalizern. Föredömligt!

Prestanda och ljudkvalitet

Batteritiden är specificerad till 27 timmar – 9 timmar på en laddning och ytterligare 18 timmar i kombination med laddningsetuiet. En klar förbättring på 20 timmar. Den passiva ljudisoleringen från störande ljud utifrån är riktigt bra, något som bekant också är en förutsättning att göra uppspelningsljudet rättvisa.

Med en pokerhand bestående ett smidigt och användarvänligt handhavande, en bekväm och säker passform, ipx4-klassning samt en stabil kommunikation är trumfkortet de dynamiska 7 millimeters-elementen. För den här prisklassen är prestandan minst sagt imponerande. Ljudet som serveras är kristallklart, engagerande och basåtergivningen medryckande.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Modell: CX True Wireless
Testad: juli 2021
Tillverkare: Sennheiser
Färg: Svarta eller vita
IP-certifiering: Ipx4
Anslutning: Bluetooth 5.2
Ljudcodec: AAC, SBC, Aptx
Batteritid: upp till 9 timmar + 18 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: ja
Röststyrning: ja, telefonens inbyggda
Aktiv röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningsfordral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 12 gram
Vikt laddningsdosa: 37 gram
Rek pris vid test: 1 490 kronor
Pris: 790 kronor hos Webhallen

Betyg: 5 av 5