Förra året lanserade Ikea luftrenaren Förnuftig, en enkel historia som kostar 600 kronor och kan rena luften i rum på 8–10 kvadratmeter. Nu har företaget lanserat en ny modell kallad Starkvind som är betydligt mer avancerad.

Starkvind finns för det första i två utföranden: En klassisk modell som står på högkant och en modell inbyggd i ett litet bord som till exempel kan stå intill en soffa eller i korridoren. Den föregående finns i svart/mörkgrått och vitt/ljusgrått, den senare i svart/svart och vitt/ljust trä.

För det andra är den uppkopplad och kan anslutas till Ikeas Trådlös-system där den ska kunna styras via Apple Homekit, Google Assistant och Amazon Alexa, rapporterar Homekit Authority. Ikea säger att detta ska gälla från start, men så hette det även vid lanseringen av företagets smarta rullgardiner som i själva verket fick stöd för Homekit flera månader efter säljstarten.

Starkvind kan rena luften i rum på upp till 20 kvadratmeter och har även blivit tystare, mellan 24 och 53 decibel enligt Ikea (mot 28–60 decibel i Förnuftig, som alltså är nära dubbelt så högljudd vid maxeffekt).

I likhet med Förnuftig har den tre filter: Ett grovfilter som håller borta damm, hår och andra stora partiklar, ett partikelfilter som fångar 99,5 procent av alla mikroskopiska partiklar (sot och liknande) samt ett gasfilter som fångar upp lättflyktiga organiska föreningar som lösningsmedel och lukter från matos.

Svenska priser har inte presenterats, men i USA kommer Starkvind kosta 129 dollar fristående och 189 dollar i bordsform. Förnuftig kostar 55 dollar i USA så svenska priser lär hamna kring 1 400 respektive 2 100 kronor, men vi skulle inte förvånas om bordsmodellen landar på 1 999 kronor för att hamna under 2 000-kronorsstrecket.