Testad produkt: Bang & Olufsen Beosound Explore
Pris: 1 990 kronor hos Amazon Sverige

Ledighet innebär för många att resa. Att ta med sig en högtalare på densamma är för många en självklarhet. Och det finns ett gäng saker att ta i beaktande vid valet av reskamrat: Förutom det självklara, att högtalaren ljudmässigt ska prestera någorlunda bra, finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till. Den får gärna vara kompakt nog att rymmas i resväskan eller ryggsäcken och inte väga för mycket.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Det vill sig inte riktigt för Beosound Explore. En kompakt, tålig och snygg förpackning tillika riktigt bra batteritid räcker inte. Är det en engagerande och kompakt partymaskin du är ute efter bör du leta vidare och med tanke på konkurrensen i segmentet konstaterar vi snabbt att ljudprestandan helt enkelt inte matchar prislappen.

Positivt

  • Smidigt format, snygg design
  • IP67-klassad
  • Stereo med två enheter

Negativt

  • Burkigt ljud, svag basåtergivning
  • Pris (sett till ljudprestandan)

Mer då? Bra batteritid, givetvis, och är den dessutom rustad för lite tuffare tag är det ytterligare ett plus i kanten. Utbudet av potentiella kandidater som uppfyller kravspecifikationen, oavsett storlek eller prisklass, är minst sagt omfattande även om det ibland kan uppfattas som om JBL äger hela segmentet.
Beosound Explore

"Budgetalternativ" från Bang & Olufsen

Bang & Olufsen är ett lysande exempel på en tillverkare som lurar lite i vassen och som faktiskt har ett gäng spännande modeller i sin produktportfölj. Men tillverkaren är knappas känd för att gödsla marknaden med så kallade budgetalternativ, utan det brukar snarare resultera i en relativt kostsam historia – tills nu. Nåja, allt är relativt men Beosound Explore är inte bara en av de minsta bluetooth-högtalarna från B&O, med en prislapp på strax under två tusen kronor är den även deras billigaste.

Beosound Explore

Beosound Explore är verkligen kompakt och har en form som drar blickarna till sig. Den cylinderformade högtalaren är tillverkad av aluminium och finns i tre olika färger: Grön, grå eller svart med en matchande bärrem för att enkelt kunna bäras eller hängas på ryggsäcken eller liknande (även en karbinhake medföljer).

Exemplariskt användargränssnitt

På högtalarens ovansida finns fem funktionsknappar för att justera volym, pausa/återuppta uppspelningen, aktivera parkoppling (via bluetooth) samt för att byta spår. Enkelt så det förslår och via den tillhörande appen går det att anpassa ljudet efter dina personliga preferenser eller välja mellan fem olika förinställda lägen. Har du två Beosound Explore kan du via av appen para ihop dessa i en stereokonfiguration.

Laddning sker via i en usb-c-port som är placerad längst ned på högtalarens baksida. När det gäller batteritiden finns det inte mycket att anmärka på, upp till 27 timmars uppspelning (med låg ljudnivå) mäktar Beosound Explore med – riktigt bra! Konstruktionen är dessutom ip67-klassad, vilket innebär att högtalaren är damm- och vattentät.

Beosound Explore

Burkigt ljud gör oss besvikna

Sett till användarvänlighet och hantering är Beosound Explore således en riktigt fullträff, men hur står sig högtalaren ljudmässigt? Med tanke på dess blygsamma kroppshydda är våra förväntningar inte skyhögt ställda men å andra sidan brukar tillverkaren kunna överraska, så det är med viss tilltro vi börjar lyssna.

Och blir grymt besvikna. Ljudet är förvisso tydligt och det går att dra på rejält med volym utan att det brister och låter illa, men vi noterar även en viss burkighet som lägger sig om en blöt handduk över ljudupplevelsen. Akilleshälen är basljudet, som är nästintill obefintligt och det spelar ingen som helst roll hur mycket vi försöker justera ljudet i appen. Visst, det går att exprementera en hel del med hjälp av equalizern och på så sätt ändra ljudets karaktär men just basljudet är och förblir påtagligt begränsat.  

Omdöme

Det vill sig inte riktigt för Beosound Explore. En kompakt, tålig och snygg förpackning tillika riktigt bra batteritid räcker inte. Är det en engagerande och kompakt partymaskin du är ute efter bör du leta vidare och med tanke på konkurrensen i segmentet konstaterar vi snabbt att ljudprestandan helt enkelt inte matchar prislappen.

Specifikationer

Testad: augusti 2021
Modell: Beosound Explore
Tillverkare: Bang & Olufsen
Typ: portabel bluetooth-högtalare
Uteffekt: 2 x 30-watt
Anslutning: Bluetooth
Batteritid: upp till 27 timmar
Frekvensåtergivning: 56 Hz – 22 700 Hz
IP-klass: IP67
Aktiv röststyrningsassistent: Nej
Vikt: 0,7 kilo
Storlek H x D x B: 124 x 81 x 81 mm             
Pris: 1 990 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 2 av 5