Testad produkt: Samsung Galaxy Z Flip 3 5G
Pris: 11 490 kronor hos Webhallen

Det var inte så länge sedan mobiler med vikbara oled-skärmar mest kändes som science fiction, men steget från koncept till färdiga produkter gick snabbt. Sedan ett par år har de funnits att köpa, men för orimliga summor pengar. Det blir det ändring på nu. Nya Galaxy Z Flip 3 är den första mobilen i sin klass som på allvar utmanar de traditionella rätblocksmobilerna på deras planhalva.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den kostar nu inte mer är en traditionell premiummobil och kan bocka av de flesta av deras egenskaper. Inklusive solida prestanda, bild och ljud i världsklass och nu också med vattentålig konstruktion. En nedbantad kamera och kortare batteritid är det du får kompromissa med. Men även de är godkända. Är du sugen på en Flip är det inte längre ett hinder från att slå till.

Positivt

  • Smart, snygg, bekväm och kompakt
  • Bild och ljud i toppklass
  • Förbättrad extraskärm
  • Vattentålig

Negativt

  • Kameror i mellanmobil-klass
  • Ligger efter i batteritid
  • Fortfarande viss hållbarhetsrisk
M3 rekommenderar

Galaxy Z Flip 3 är alltså uppföljaren till förra årets Z Flip 5G, den som kanske egentligen borde ha hetat Z Flip 2. Men nu slutar Samsung krångla till det och kör på enhetlig benämning på sina Flip och Fold-modeller. Det är givetvis ett plus, även om de egentligen inte har så mycket med varandra att göra utöver att de bägge har vikbara skärmar. De riktar sig till helt olika typer av användare.

Särskilt med Galaxy Z Flip 3:s nya aggressiva prissättning i åtanke. Tidigare flipp-modeller, både Samsungs egna och hittills enda konkurrententen Morotola Razr, har varit extremt dyra för den telefon du faktiskt får. Du har fått betala flera tusenlappar i överpris för ett gångjärn i mitten, i en mobil som dessutom varit markant sämre på flera punkter än topptelefoner med vanlig design.

Med Galaxy Z Flip 3 sänker Samsung priset – och det markant. Den kostar inte mer än en Galaxy S21 Plus, faktiskt till och med snäppet mindre. Det är fortfarande inte någon lågprismobil, utan vi pratar premiumpris, 11 490 eller 11 990 kronor, beroende på om du vill ha 128 eller 256 gigabyte lagring. Men för de pengarna får du också just en riktig premiummobil som kan mäta sig med rakryggade konkurrenter.

Många orsaker att välja vik

Känns flipp-mobil lockande, finns den nu som ett rimligt alternativ. Kanske blir du galen på en irriterande stor smartphone i fickan. Kanske ser du praktiska möjligheter med konstruktionen, som möjligheten att fälla upp den på ett bord och ta ett videosamtal handsfree. Eller så kanske du bara gillar den coola och annorlunda stilen och vill vara lite unik.

Galaxy Z Flip 3
Galaxy Z Flip 3 bygger vidare på designen från Galaxy Z Flip 5G. Mest nytt är kanske den heldragna svarta ytan, som rymmer både kameror och den yttre skärmen.

Det är fortfarande en kompromiss för att telefonen ska fungera i hopvikt format. Du får till exempel inte ett lika stort batteri som i en vanlig mobil, 3 300 milliamperetimmar, där flera toppmodeller idag har
4 000 eller mer. Då prestanda och bildskärm i Z Flip 3 är i samma klass som dem blir batteritiden vid aktiv användning på uppfälld skärm av naturliga skäl runt 30 procent lägre, än till exempel en Galaxy S21 Plus.

Det kan ändå räcka för en full dag om du inte är för intensiv i ditt användande, men räkna med att den kan behöva laddas oftare än andra mobiltelefoner. Du får inte heller särskilt snabb laddning. Z Flip 3 stöder 15 watts trådad laddning och du får skaffa laddare separat. Då är det kanske enklare att skaffa en trådlös qi-laddare att lägga mobilen på över natten. Den stödjer 10 watts trådlös laddning och kan också fungera som 4,5 watts laddplatta.

Två stora nyheter

En av de viktigaste nyheterna med årets Flip är att Samsung lyckats bygga den vattentät. Den är ipx8-klassad, vilket innebär att den klarar nedsänkning i grundare vatten i upp till 30 minuter. Bada inte medvetet med den, men skulle den trilla med i diskhon är det alltså ingen katastrof. Att Samsung lyckas med detta i en mobiltelefon med rörliga delar, en som för två generationer sedan var så öppen att det gick att se kanten av oled-panelen och bakom den med blotta ögat, är imponerande.

Den andra stora nyheten är extraskärmen på utsidan, strax bredvid kamerorna. Den har växt från minimala 1,1 tum med knappt plats för en textrad, till 1,9 tum och gott om plats för valbar urtavla, notifikationer och små widgetappar som du kan välja och kontrollera med pek och svep. Allt från väder, diktafon, musikspelarkontroll, tidtagarur och en hälsowidget.

Tanken med bonusskärmen är ju att du inte ska behöva fälla upp mobilen stup i kvarten, både för att det är omständligt och för att stora skärmen drar mycket mer ström. Och får det ändamålet är den nu betydligt mer användbar än tidigare.

Galaxy Z Flip 3 baksida
Den yttre skärmen med en av flera behändiga mini-appar.

Starkare metall

Designen är annars sig lik föregående modeller, Samsung har helt enkelt tagit en traditionell mobil och vikt den dubbel, samt satt en diskret stötdämpande ram runt skärmen och ett par små extra gummikuddar i hörnen där de möts. Mobilen är aningen tunnare än föregångaren och dessutom tunnare än de flesta andra smartphones när den är uppfälld.

Ramen är i en ny aluminiumkomposit som Samsung nu introducerar, som ska vara stadigare och tåligare än tidigare mobiler. Den ser ut och känns som vanlig matt aluminium och med lätt rundade kanter blir Z Flip 3 bekväm att greppa. På ena långsidan sitter volymkontroller och en på-knapp, som också är en smal fingeravtrycksläsare. Det går tydligen inte att bygga in i skärmen, men den fungerar klanderfritt, så vi klagar inte.

Konstruktionen har fortfarande kvar den springa mellan de två halvorna i skarven, som gör att mobilen blir lätt kilformad när den fälls ihop. Antingen anser Samsung att detta inte är ett så stort problem som vi befarar, eller så är det något de inte kan åtgärda och helt enkelt något vi får leva med.

God möjlighet till personlig stil

Telefonen finns i ett gäng färger, från traditionellt svart till skogsgrön och lavendel, där både ram och baksidan följer i samma färg. Samsung säljer dessutom en handfull extra färger som inte går att köpa i butik.

Galaxy Z Flip 3 lavender
Lavendel-färgad Flip.

Utsidan, eller baksidan när den är uppfälld, är täckt av Gorilla Glass Victus, något vi tidigare mest sett i telefonskärmar, inte i bakstycken. Skärmen kan givetvis inte ha det, utan har ett ytskikt i plast, men det är glas bakom, förutom just i området precis runt skarven, så det känns mestadels som att använda ett skärmskydd som på vilken mobil som helst. Förutom just där den viks, där ytan känns mjukare och blir lite vågig. Men vi pratar om en skarv på bara 6-7 millimeter. Skarven syns tydligt om vi får reflexer i en mörk skärmyta och vid kontrastskiftningar i ljusa ytor, om vi tittar på skärmen allt annat än rakt framifrån. En perfekt bildupplevelse blir det aldrig, men i de flesta situationer vänjer vi oss snabbt och kan ignorera det.

Snabb skärm med smartare multitasking

Skärmen är annars en amoled-panel i typisk hög Samsung-klass, med hög toppljusstyrka, intensiva, livfulla färger, givetvis hundraprocentig kontrast och stöd för hdr 10+. Skärmen har nu också fått en bildfrekvens på 120 Hz, något som saknades i Z Flip 5G. Det ger ett rejält lyft för användarupplevelsen och en känsla av snabbhet.

Den är lite avlång, vilket för det mesta är ett plus. Det gör att mer av en webbsida eller dokument kan visas utan att du behöver scrolla. Det gör också att du får extra marginal för att köra multitasking på delad skärm, något som Samsung trimmat gränssnittet för och gjort mer hanterbart än någonsin.

Det tog några minuter innan vi fick kläm på hur det är tänkt att fungera, men sedan gick det mycket smidigt. Här har tidigare Sony legat i framkant, men nu har Samsung en lika snygg lösning. En så här avlång skärm gör dock att du inte kan utnyttja hela för att titta på film. Antingen får vi svarta block på sidorna eller så missar vi mycket av bilden. Det gör dock att vi lätt kan slippa störas av hålet i skärmen för selfie-kamera. 

Galaxy Z Flip 3 skärm
Vi blir aldrig helt av med vecket i mitten av skärmen, men Samsung har förbättrat upplevelsen markant från de första Fold och Flip-modellerna.

Mediaupplevelsen kompletteras av förstklassigt ljud. Flip 3 har stereohögtalare med detaljering och klang som kan mäta sig med de bästa mobilerna på marknaden. Den har även bra stöd för kvalitetsljud över bluetooth, om du föredrar lurar.

Full fart, nästan

Samsung snålar inte med prestandan, utan utrustar sin Flip-serie med senaste snabba Qualcomm-processorn, här en Snapdragon 888, det finns således tillräckligt med kraft för alla tänkbara sysslor. Det finns dock ett prestandatak. Processorn sitter i övre halvan av mobilen och kan bara utnyttja den delen för värmeavledning. Om allt leds ut i chassit skulle det kunna bli jobbigt varmt att greppa telefonen.

Samsung verkar ha valt att vara försiktiga med detta, vilket leder till att processorn blir varmare och får stega ned i prestanda under långvarig intensiv användning. Det gör att enstaka sysslor, som videoexportering och långa spelsessioner, kan få en viss upplevd prestandasänkning. Det hade också kunnat drabba sådant som filmning, men då kamerorna i telefonen är så blygsamma påverkas de inte.

Z Flip 3 får nämligen inte plats med de stora kamerahus och jättesensorer som moderna toppmobiler har. På gott och ont. Den enklare kameran är fortfarande allt annat än dålig och har fördelen att linserna inte sticker ut från resten av chassit. Kameran består av två sensorer på tolv megapixel, en för huvudkameran och en för vidvinkelkameran.

Galaxy Z Flip 3 baksida
Uppfälld är Galaxy Z Flip 3 tunnare än de flesta mobiler. Det beror delvis på att den måste vara det för att inte bli orimligt tjock när den är hopfälld. Det gör också att plats för batteri blir begränsad. Men snyggt är det.

Fotar bra, men inte bäst

De är mindre till ytan än de som sitter i Samsung S21 och S21 Plus samt presterar inte riktigt lika bra. Men Samsung vet hur man förvaltar väl godkänd hårdvara, vilket det här fortfarande är, med bra bildsignalbehandling och en fotoapp med många intressanta lägen och funktioner, som både höjer kvaliteten på slutresultatet och gör telefonen såväl lätt som rolig att fota med. Foto är inte fokus för Z Flip 3, men den gör inte heller bort sig.

Bilder i dagsljus blir skarpa och rena, med bra balans i färger och dynamik. Vidvinkelkameran tappar dynamik och överdriver kontrasten något, men det går fortfarande att ta snygga och dramatiska landskapsbilder, särskilt i starkt solljus.

I kvällsljus och vid fotning och filmning i dunkelt upplysta rum märks det att det handlar om en klart enklare kamera. Här hänger Z Flip 3 inte med, utan producerar mer brus och plattare dynamik än Galaxy S21-seriens kameror. Med ett långexponerande nattläge och stadig hand kommer du dock långt för kvällsfoto utomhus, det går att få till snyggt resultat, men det kan behövas tålamod och några försök. Att fota rörliga objekt på kvällen blir dock snabbt ett problem.

OneUI
Det mesta är bekant i Samsungs OneUI. Hanteringen för dubbla skärmar har dock trimmats.

Framtiden ljusnar för flipp-mobiler

Hållbarheten i känns fortfarande som ett orosmoln för alla mobiler med rörliga delar. Men Samsungs nya giv gör oss mindre oroliga än vi tidigare varit. Är du bara en försiktig mobilanvändare och inte har en näve sand i samma ficka som din vikbara mobil, ska du nog kunna undvika katastrofer.

Funktions-, kvalitets-, och inte minst prismässigt kan Galaxy Z Flip 3 mäta sig med de bästa mobilerna just nu. Du tappar i batteritid och kamerakvalitet, men får istället en unik design och konstruktion. Det kan vara rätt byte för en hel del användare.

Det här är den första vikbara mobil vi kan ta på allvar som ett alternativ till traditionella designer. Men säkerligen inte den sista.

Specifikationer  

Produktnamn: Galaxy Z Flip 3 SM-F711B
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,7 tum amoled, 1080 x 2640 bildpunkter (22:9), 120 Hz, vikbar
Extra skärm: 1,9 tum amoled, 260 x 512 pixels
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 11 med OneUI 3.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentålig (ipX8), e-sim, dual sim via e-sim, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning.
Batteri: 3 300 mAh, 13 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 15 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 22 tim samtal
Storlek uppfälld: 16,6 x 7,2 x 0,7 cm
Storlek hopfälld: 8,64 x 7,2 x 1,7 cm
Vikt: 183 g
Rek. pris: 11 490 kr (128 GB), 11 990 (256 GB)
Pris: 11 490 kronor hos Webhallen

Prestanda

Antutu Benchmark 9: 744 441 poäng
Geekbench 5: 3 447 poäng
Geekbench 5 en kärna: 994 poäng
3dmark Wild Life: 4 952 poäng
Lagring, läsning: 1715,8 MB/s
Lagring, skrivning: 752,4 MB/s

Betyg: 4 av 5