Testad produkt: Samsung Galaxy Z Flip 3
Pris: Från 7 319 kronor hos Prisjakt (8/128GB)
Efter att vi testade Samsung Galaxy Z Flip 3 i början av september hade den charmat oss rejält. Den första mobilen i sitt slag med vikbar amoled-skärm som inte kompromissade med prestanda, bara marginellt med funktionaliteten och som inte kostande skrattretande mycket. Flipp-mobilen var som vilken premium-smartphone som helst. Fast roligare.
Omdöme
Positivt
- Smart, snygg, och kompakt
- Bild och ljud i toppklass
- Förbättrad extraskärm
- Vattentålig
Negativt
- Ligger efter i batteritid
- Begränsad nytta med extraskärmen
- Tjock i hopfällt läge

Men det väckte en del frågor. Skulle första intrycket hålla i längden? Skulle själva telefonen hålla långtid användning? Gillade vi den bara för ett den var den första i sitt slag utan påtagliga problem? Har den problem vi missat? Därför bestämde vi oss för att byta till en Galaxy Z Flip 3 som vår dagliga telefon för att ta reda på det. Efter tre månader med flippmobil i fickan är det en del intryck som bestått, och nya som uppstått.
Hållbarheten står sig
Det första och kanske viktigaste: Flip ser ut att vara precis så tålig som Samsung utlovar. Efter att ha skramlat i en byxficka tillsammans med fickludd, diverse gruskorn, en och annan nyckelknippa och småmynt, och flippat upp och ihop den ett par dussin gånger om dagen, har den inte fått mer än någon knappt synlig mikrorepa på utsidan, och vikmekaniken är lika högklassig som när telefonen var ny.

Oron att det skulle komma in skräp i springan mellan halvorna när telefonen är hopfälld, eller att vikbara skärmytan skulle vara känsligare än en vanlig glasskärm, verkar obefogad. Skärmytan är opåverkad och hittills repfri.
Så plus för Flip på den punkten. I alla fall efter ett kvartal av intensivt bruk. Kanske klarar den bara en månad till innan problem uppstår. Kanske ett år. Kanske en evighet. Men den har i alla fall överlevt ett initialt gatlopp med bravur.
Skyhöga stilpoäng
Coolhetsfaktorn är fortfarande där. Den unika looken drar fortfarande blickar till sig, även om det kan bli ändring på det snart, om Samsungs intensiva reklam med Flip som årets julklapp ger effekt och det hamnar många sådana under granarna, och de blir en vanligare syn. Det blir fortfarande en liten seratoninkick varje gång vi halar upp Flip ur fickan och fäller upp locket. Speciellt för att svara på samtal. Det blir aldrig gammalt.
Men det är å andra sidan den enda egentliga glädje vi haft av att ha vikbart i fickan. Spar den utrymme? Egentligen inte. Det man vinner i korthet förlorar man i tjocklek, och Flip har sträckt ut byxfickan i mina jeans så att vi nu har en utstickande kvadrat på låret. Som spår efter en snusdosa, men fyrkantig.
Och någon annan glädje av vikdesignen kan vi inte minnas att vi haft på tre månader. Att ställa upp den som en minimal laptop för att använda den med delad skärm låter lockande i teorin, men när bägge skärmarna då är små som frimärken blir nyttan mindre. Efter att ha experimenterat med det i några dagar i början glömde vi helt bort att det var en möjlighet och använde Flip precis som vilken annan mobil som helst: Helt uppfälld, eller inte alls.

Praktiska nyttan går att diskutera
Men helt uppfälld är det absolut inget fel på den. Det lilla synbara vecket i mitten av skärmen bryr vi oss snabbt inte om och glömmer ofta bort att det existerar, och som flitig användare på språng uppskattar det långsmala formatet som gör enhandsanvändning smidig.
Extraskärmen på utsidan är inte lika användbar som den ger intrycket av till att börja med, och bjuder efter ett tag på en hel del frustrationselement som inte upptäcktes vid första testet. Har du permanenta notifikationer som inte går att svepa bort, något som en del appar har en förkärlek att lägga till, så ligger de även här och tar upp precis hela skärmytan.
Det krävs extra skärmsvep för att läsa de nya notifikationerna, och indikation om hur många som ligger på kö och väntar saknas. Det gör att vi mycket hellre helt enkelt flippar upp skärmen för att få bättre överblick. Likaså är andra widgets som går att lägga på miniskärmen mer eller mindre onödiga. Det är bökigare och tar mer tid att pilla sig fram på den än att flippa upp till fullskärm och de flera skärmwidgets direkt.
Det enda vi rutinmässigt har extraskärmen till är att kolla vad klockan är, och till snoozern på väckningsalarmet på morgnarna. Men då vi också på dagtid har en smartklocka på armen så är det väldigt sällan vi kollar klockan på mobilen. Bara i undantag när klockan är av.
Plus och minus
Batteritiden är precis det bekymmer vi befarade efter testet. 3 000 mAh är helt enkelt under gränsen för vad som blir praktiskt på en så här pass energikrävande mobil, med ljusstark oledskärm, 5g och toppresterande processor. Då extraskärmen inte används tillräckligt istället för huvudskärmen så spar den knappast någon energi. Det blir till att ladda på minst en gång om dagen och varje natt. Ska framtida Flip-modeller förbättras är det här den första punkten att ta tag i.
Kameran är däremot en riktigt positiv överraskning. Vi saknar knappast de stora och tredubbla kamerorna som andra mobiler i tiotusenkronorsklassen är bestyckade med. Endast vid ett tillfälle har vi tänkt att det hade varit bra med en optisk zoom, och i alla andra lägen har den enklare och kompaktare standardkameran samt dess vidvinkelkompajon täckt alla våra fotobehov med övertygande bildkvalitet och pålitlighet.

Kanske behöver inte varje toppmobil tredubbel linsuppsättning, gigantisk sensor med upp mot hundra megapixlar och mängder av avancerade stabilisatorer, periskop-optik och allt annat som tillverkarna kryddar specifikationslistan med för mobilkameror. Enklare hårdvara med rätt bildprocessor och mjukvara bakom ger kort och gott en väldigt hög lägstanivå.
Tack och hej, Flip
Efter tre månader avslutar vi detta experiment och återgår till en vanlig, stelryggad mobil. Mest för snabbare hanteringen och en påtagligt bättre batteritids skull. Men också för att Flippen, utöver en rejäl dos charm, inte egentligen gav oss några fördelar. Men det kan absolut hända att den ger dig fler.
Omdömet från recensionen står kvar. Galaxy Z Flip 3 är tillräckligt bra för att tas på allvar i sin prisklass, och är värd en M3-rekommendation. Men den passar inte för alla. Två av de främsta nackdelarna från första testet ser ut att vara mindre bekymmer än befarade – hållbarhetsrisken och enklare kamerorna. I gengäld är komforten av en hopfälld mobil inte så uppenbar som första intrycket gjorde gällande, och den är inte lika praktiskt att använda ihopfälld som man kunnat hoppas på.
Flippa för stilens skull, Galaxy Z Flip 3 är fortfarande coolaste mobilen i år med flera mils marginal. Och var trygg med att den verkar hålla så bra som Samsung lovar. Men utöver det ska du kanske inte ha för höga förväntningar på revolutionerande nytt förhållande till din mobil.
Specifikationer
Produktnamn: Galaxy Z Flip 3 SM-F711B
Testad: Augusti till december 2021
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 8 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,7 tum amoled, 1080 x 2640 bildpunkter (22:9), 120 Hz, vikbar
Extra skärm: 1,9 tum amoled, 260 x 512 pixels
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 11 med OneUI 3.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentålig (ipX8), e-sim, dual sim via e-sim, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning.
Batteri: 3 300 mAh, 13 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 15 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 22 tim samtal
Storlek uppfälld: 16,6 x 7,2 x 0,7 cm
Storlek hopfälld: 8,64 x 7,2 x 1,7 cm
Vikt: 183 g
Rek. pris: 11 490 kr (128 GB), 11 990 (256 GB)
Pris: Från 7 319 kronor hos Prisjakt (8/128GB)
Prestanda
Antutu Benchmark 9: 744 441 poäng
Geekbench 5: 3 447 poäng
Geekbench 5 en kärna: 994 poäng
3dmark Wild Life: 4 952 poäng
Lagring, läsning: 1715,8 MB/s
Lagring, skrivning: 752,4 MB/s
