Testad produkt: Galaxy Z Fold 3
Pris: 19 490 kronor hos Komplett
Från en intressant men svajig debut 2019 har Samsung kombinerade mobil och surfplatta bjudit på intressant innovation, men aldrig känts funktionsmässigt komplett. Snarare en sammanslagning av två funktioner, mest för att Samsung ska kunna visa att de kan göra det. Ett coolt koncept, men mer experimentell än praktisk.
Omdöme
Positivt
- Slimmad, snygg och behändig som platta
- Nu med pennstöd
- Vattentät
- Många smarta gränssnittslösningar
Negativt
- Klumpig som telefon
- Selfie-kameran brister i kvalitet
- Ingen penna på köpet
- Fortfarande dyr
För den som på något sätt missat det; Fold-mobilerna är surfplattor på dryga sju tum, med en vikbar oled-skärm, ett gångjärn på mitten, samt en långsmal skärm på ena halvan av baksidan. Viker du ihop plattan tar den andra skärmen över och Fold blir en mer traditionell smartphone istället.
Det är en påkostad och lyxig pryl som utrustats med mycket av vad Samsung också stoppar i sina topptelefoner. Senaste och snabbaste systemkretsarna, rejält med minne och lagringsplats, bra moderna uppkopplingsalternativ och en kamera i klass med marknadens bästa. Och med ett pris därefter. Den första modellen kostade 23 000 kronor medan förra årets Galaxy Z Fold 2 kostade 22 960 kronor.
Galaxy Z Fold 3 har flera förbättringar som adresserar de tidigare modellernas tillkortakommanden. Priset är inte en av dem. Bägge av årets vikbara Samsung-mobiler är billigare är dess föregångare, men här är prissänkningen mer marginell än den är för flipp-telefonen Galaxy Z Flip 3. Istället för strax över 20 000 kronor kostar basmodellen nu precis under 20 000. Det är fortfarande en investering i klass med en dyr laptop.

Tåligare än någonsin
Den första avgörande förbättringen är ett ökat fokus på tålighet. På något sätt har Samsung nu lyckats få full ipx8-klassad vattentålighet på sina vikbara mobiler, trots dess rörliga och flexibla komponenter och ett stort gångjärn på mitten. Den har också tåligare yta i bägge skärmarna. På insidan handlar det om ny och mer reptålig plastfilm, på utsidan har mobilskärmen fått det senaste Gorilla Glass Victus. Slutligen är ram och bakstycke byggda i en ny och extra stadig aluminiumlegering.
Den andra viktiga och stora nyheten är att surfplatteskärmen har fått stöd för pekpenna. När Samsung nu skippar Galaxy Note, eller åtminstone tar ett års paus med att släppa nya Note, är det extra välkommet. Pennkontrollen är lika bra här som på en Note-mobil eller en av de bästa Galaxy Tab-surfplattorna. Snabb respons, fin tryckkänslighet och en mängd bra verktyg för att utnyttja den – från anteckningsblock till utmärkt handskriftstolk för textinmatning.
Det enda negativa är att pennan bara går att använda på stora uppfällda skärmen och inte på ytterskärmen, samt att penna inte ingår eller sitter infälld i mobilen, som på en riktig Note. Penna får du köpa en separat. Två modeller av S Pen fungerar; S Pen Pro och en ny S Pen Fold Edition. Du kan således inte ta en penna från din gamla Note och använda.

Ett bra tips är att köpa tillbehörskitet Note Package. Där ingår S Pen Note Edition, ett stabilt skyddande skal med inbyggt pennfäste och mobilladdare, något som Samsung inte längre slänger med när du köper deras toppmobiler. Det står Super Fast Charging på den, men sanningen är att inga av Samsungs mobiler är särskilt snabbladdade. Maxeffekt för laddning ligger på 25 Watt, vilket gör att det tar ett par timmar att fylla 4 400 mAh batteriet.
Energi och prestanda räcker långt
Det är ett marginellt mindre batteri än i Galaxy Z Fold 2, men med ungefär samma nivå på batteritiden. Vi kan strömma långfilm på den stora skärmen i drygt 15 timmar med hög ljusstyrka. Använder vi Fold 3 aktivt med omväxlande stor och liten skärm, med automatisk ljusstyrka och en mix av enklare sysslor räcker den i en handfull timmar till, beroende på vad du gör. Att fota och filma, köra vissa sämre optimerade appar eller spela spel drar givetvis mer ström.
Prestandamässigt har Fold 3 fått samma uppgradering som Flip 3. Den senaste Snapdragon 888 som levererar solida topp-prestanda, åtta gigabyte ramminne och snabb ufs 3.1-lagring. Här får du välja mellan 256 och 512 gigabyte. Plats att stoppa in mer själv finns inte. Medan Flip 3 har vissa problem att få till effektiv kylning går det bättre för Fold 3. Här finns det helt enkelt mer mobilchassi att leda bort systemkretsens värme, vilket gör att den presterar snäppet bättre.

Galaxy Z Fold 3 är mindre på alla ledder än föregångaren. Framför allt är den en halv millimeter tunnare uppfälld och hela två millimeter tunnare hopfälld. Det är givetvis bra, men är det bra nog? Det är fortfarande en enhet med full mobillängd, så det blir som att ha två telefoner i fickan samtidigt. Och den lilla glipa som Samsungs vikmobiler alltid haft intill gångjärnet är alltjämt kvar. Även om vatten inte längre är ett orosmoment kan damm och grus fortfarande bli det.
Bökig som hopfälld telefon
Fold 3 är som svagast när den ska användas som telefon i hopfällt läge. Här ställer själva formatet helt enkelt till det. Hopvikt är Fold smalare än en nomral telefon, dessutom tas en hel del av ytan upp av gångjärnet till vänster. Det gör att ytan som blir kvar för skärm är begränsad.
Samsung gör det bästa möjliga av situationen. De har uppgraderat skärmen till en ny panel med 120 Hz bildfrekvens, en Samsungs Dynamic Amoled 2X-panel, vilket innebär förbättrat färgomfång och ljusstyrka. Den klarar alla ljusförhållande galant, och har precis den rätta skärpan, lystern och kontrasten som en toppmobil ska ha.

Det går dock inte att frångå att den är irriterande trång att använda. Att skriva text på skärmtangentbordet är en utmaning och en del webbsidor och appar känns klaustrofobiska. Vi lockas konstant att istället fälla upp till fullskärm. Det är ju i och för sig tanken med Fold, men för vår del tycker vi att hela enheten gott kunde varit en centimeter bredare och därmed haft en mer praktisk skärm på utsidan.
Och då även ännu större skärm på insidan. Den uppfällda skärmen är huvudattraktionen. Här har inte så mycket skett med själva bildkvaliteten. Det är i stort sett samma skärm som tidigare, med 120 Hz bildfrekvens, samma mått och upplösning, samma utmärkta färgegenskaper och stöd för hdr10+.
Ljusstyrkan ser ut att ha trimmats upp, men det är allt. Den har dock fått snyggare yta med mindre vågighet runt den vikbara delen i mitten, bättre stabilitet och nästan glas-känsla i ytan och en heltäckande skärm utav avbrott för sådant som selfiekamera.

Först med dold kamera
Det finns en selfiekamera där, men Samsung blir först ut med en mobil i Sverige där kameran sitter dold bakom skärmen och inte behöver ett hål. Det är inte en helt perfekt lösning, den lilla cirkel där selfiekameran sitter har lägre pixeltäthet än resten av skärmen och syns tydligt när vi vet vad vi ska leta efter.
Men den gör det viktigaste, täcker ytan och gör att vi kan se på helskärmsvideo och andra appar utan att störas av en svart ring i synfältet. Tyvärr verkar den här lösningen påverka bildkvaliteten. Sensorn är på bara fyra megapixel och har liten yta. Bilder får såväl platt dynamik, blekta färger som mjuk fokus utåt kanterna. Kamera-appen ser ut att kompensera detta med efterbehandling, som lägger på artificiell skärpa i ansiktet, med dugligt resultat.
Den är också relativt släpig, filmar du eller strömmar ett videosamtal får du sitta still. Använd hellre den andra selfie-kameran om du kan. Ja, Fold 3 har två, det sitter en i ytterskärmen också. Men med ett vanligt hål och en mycket bättre sensor.

Nära toppklass, men inte riktigt
Fold 3 har också en gedigen uppsättning huvudkameror på baksidan. Det är inte en lika avancerad uppsättning som i senaste Galaxy S21 Ultra eller S21 Plus, utan ser ut att vara exakt samma eller mycket lik de tre kameror föregångaren hade. Tre 12-megapixelsensorer, huvudkamera, vidvinkel och 2x optisk zoom, med samma optik och egenskaper. Huvudkameran och zoom har optisk bildstabilisering, men inte vidvinkeln.
Fold 3 tar stabilt bra foton i de flesta lägen, från fullt dagsljus till dunkla rum. Det är väl balanserade färger och dynamik, men en del små detaljer kan försvinna jämfört med mobiler med fler pixlar att jobba med. Har vi ai-läget på byter den ivrigt över till ett långexponerande nattläge så fort det börjar skymma på. Det är på gott och ont, det blir då svårt att ta snabba bilder på rörliga motiv. I gengäld får du istället mer ljus och en brusfri bild, även när det är mycket mörkt. Ai:n är lätt att stänga av vid behov.
Zoomen har 2x optiskt och det med samma finns färger och ljushantering som huvudkameran. Sedan går den upp till 10x med digital inzoomning. Vi går dock helst inte över 4x, sedan blir det bara suddigt. Vidvinkeln är den svagaste länken. Den matchar inte de övriga två i ton och dynamik och blir rejält brusig och flammig vid kvällsfoto. Den har bra linskorrigering i tagna foton, men det brister av någon anledning i sökaren.

Smartare multitasking
Gränssnittet i Fold 3 är OneUI 3.1, här finns många smarta funktioner som gör hanteringen av stor skärm och även dubbelskärm smidig. Hanteringen av delad skärm och flera fönster har förbättrats sedan förra Fold. Vi ser en försmak av det i Galaxy Z Flip 3, men det är i Fold 3 som den verkligen kommer till sin rätt. Det är enklare än någonsin att öppna nya appar i halvor och fjärdedelar av skärmen, och det är smidigt att spara undan grupper av dubbel- eller trippelappar för att snabbt kunna öppna dem senare.
Samsung gör många framsteg i Galaxy Z Fold 3, men det största problemet är, förutom det svindlande priset, att dess grunddesign bara gör den bra som miniatyr-surfplatta, men yxig och opraktisk som handhållen telefon. Ska den vara bägge och ändå kosta mer än Samsungs bästa vanliga mobil och surfplatta tillsammans, vill det till att kombinationen är tillräckligt bra för en användare för att vikbar portabilitet ska vara värt det. Riktigt där är inte Samsung ännu, men de är på rätt väg.
Specifikationer
Produktnamn: Galaxy Z Fold 3 SM-F926B
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 888
Processor: Kryo 680 Prime 2,84 GHz + 3st Kryo 680 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 680 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 660
Minne: 12 GB
Lagring: 256/512 GB
Skärm: 7,6 tum amoled, 1768x2208 bildpunkter, 120 Hz
Extra skärm: 6,2 tum amoled, 832x2268 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2x telefoto med led bak, 10 megapixel fram, 4 megapixel i innerskärm
Anslutningar: Usb 3.2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 11 med OneUI 3.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentålig (ipX8), e-sim, dual sim via e-sim, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning, stöd för Samsung S Pen.
Batteri: 4 400 mAh, 15 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35tim samtal
Storlek uppfälld: 15,8 x 12,8 x 0,64 cm
Storlek hopfälld: 15,8 x 6,7 x 1,44 cm
Vikt: 271 g
Rek. pris: 19 490 kr (256 GB), 20 490 (512 GB)
Pris: 19 490 kronor hos Komplett
Prestanda
Antutu Benchmark 9: 775 347 poäng
Geekbench 5: 3 563 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1129 poäng
3dmark Wild Life: 5 729 poäng
Lagring, läsning: 1 844,6 MB/s
Lagring, skrivning: 770,7 MB/s
