2021-09-03: Testet uppdaterat med information om tillagd funktion, hantering av lokala ljudfiler.
Uppdaterad 2022-06-14 med aktuella priser.
Testad produkt: Huawei Watch 3 Pro Classic
Pris: 3 449 kronor hos Amazon Sverige
Det var ett tag sedan Huawei släppte en fullfjädrad smartklocka i Apple Watch-klass, med kraftfull hårdvara, full uppsättning sensorer och kommunikation, samt en öppen plattform med appbutik. Föregångaren Huawei Watch 2 kom så tidigt som 2017. Sedan dess har Huawei släppt klockor i sin slutna och billigare Watch GT-serie. Men nu är det dags igen, med Watch 3 och Watch 3 Pro.
Omdöme
Positivt
- Klassisk design och hög byggkvalitet
- Har de flesta viktiga sensorer och uppkopplingar
- Bra batteritid
- Snyggt och mestadels lättnavigerat system
Negativt
- Något stor och tung
- Ingen pay-lösning
- Begränsningar i flera funktioner
- Litet apputbud
Watch 3 Pro har relativt stora mått, en utstickande sensor på undersidan gör att den är relativt tjock. Designen, klassisk herrurs-stil med stor 1,43 tums skärm och avfasade matta ytor, ger ett snyggt, sobert intryck, men det är absolut inte den nättaste och mest diskreta klocka du kan skaffa.
Mycket hårdvara under huven
Funktionsmässigt bockar den av det mesta vi kan tänka oss att en modern smartklocka ska ha. Den har uppkoppling med både bluetooth, wifi och 4g/lte med esim-stöd, den har komplett gnss-uppsättning med stöd för dubbelbands-gps och Galileo. Vidare har den en stor och snygg amoled-skärm, högtalare, mikrofon och som vi redan konstaterat, en påkostad och lyxig konstruktion. Skärmen är av reptåligt safirglas och den är vattentät ned till fem atmosfärers tryck.

Du får också sensorer som mäter allt från det mest grundläggande som gyro, accelerator, position och puls, till lufttryck för höjdindikation, kompass, blodsyre, hudtemperatur och ljussensor. Med hjälp av dessa får du även sömnmätning, stressanalys och falldetektering. Är det något vi saknar är det ekg och blodtrycksmätare.
Huawei ger oss ingen information om processorn i klockan, men den är utan problem snabb nog för att driva alla interna och tredjeparts-appar vi testar. Gränssnittet är snabbt och responsivt. Vissa appar tar väl lång tid på sig att starta, men väl igång upplever vi inga nämnvärda fördröjningar eller hackighet. Med två gigabyte ramminne och 16 gigabyte inbyggd lagring får du gott om plats för appar och sparad offlinemusik.
Ljusstark och långlivad
Skärmen är en snygg och ljusstark amoled med hög punkttäthet och bra maxljusstyrka. Den fungerar i starkt solljus, även om ytan inte har det mest effektiva reflexskyddet. I automatiskt läge är den som standard lite för ivrig på att ställa ned ljusstyrkan, men det går att justera.
Vi blir också övertygade av klockans batteritid. Huawei berättar inte hur stort batteriet är, men vi kan konstatera att det räcker i tre dagar, med alla sensorer utom gps påslagna för aktiv loggning, och med skärmen i alltid på-läge. Tredje dagen behöver den laddas över natten, vilket går smidigt med en enkel trådlös laddare med magnetlås.
I standardläge är dock de flesta sensorer avslagna och likaså är alltid på-läget deaktiverat. Då håller batteriet i ytterligare två dygn innan det är dags för laddning. Det är helt klart bättre än Apple Watch och de flesta Google Wear OS-klockor, och i klass med vad vi kommit att förvänta oss av Samsung Galaxy Watch. Det blir ett mycket gott omdöme för batteriet.

Lägg till det en inbyggd mikrofon med bra upptagningsförmåga en kraftfull inbyggd högtalare, pålitlig gest, rörelsestyrning för sådant som väckning av skärmen och Huawei Watch 3 Pro har alla tekniska förutsättningar att vara en riktigt bra smartklocka. Det är upp till systemet, tjänster och mjukvara om de lyckas leva upp till det.
Först ut med Harmory
Huaweis situation med Google-blockad har gjort att de fokuserar helt på sina egna system för att ersätta Android, samt att även bredda sin produktportfölj i västvärlden. Medan de lanserar nya mobiler och gör ett stort mjukvaruskifte på hemmamarknaden till sitt egna operativsystem Harmony OS, har de dragit i bromsen för det på andra marknader. Senaste toppmobilen P50 ser till exempel inte ut att bli Sverigeaktuell.
Huawei Watch 3 och Watch 3 Pro är därmed de första prylarna med Harmony OS som vi får se i Sverige. Det är precis som Samsungs Tizen, ett flexibelt system som ska kunna vara bas i allt från tv-apparater till smartklockor.
För dig som användare innebär det inte så mycket, mer än att Watch 3 och 3 Pro har ett annorlunda gränssnitt än föregångaren, som kör Google Wear OS, och har egen appbutik istället för att använda Google Play. Mycket i gränssnitt och upplägg är bekant sedan tidigare. Här hittar vi samma uppsättning grundappar och ett snarlikt upplägg som i de senaste Watch GT-modellerna.

Användarvänligt, ibland
Det är snyggt, snabbt och för det mesta lättnavigerat. Klockans inbyggda app är dock frustrerande bökig. Men då det är lätt att installera appar via mobilen förlåter vi det. Klockan har en genvägsknapp som du själv väljer vad den ska starta och en hemknapp, som också är roterande krona, som du använder för att bläddra i menyer och scrolla i långa listor. Utöver det är det svepningar på skärmen som gäller.
Att komma igång med klockan är dock en ovanligt omständlig process. Appen du behöver i din mobil är Huawei Hälsa, som trots sitt namn är såväl en hälso-app, kontroll- och som inställningsapp för klockan, samt butik för appar och urtavlor. Det finns en Huawei Hälsa i Google Play, men det är en felaktig version. För att installera korrekt app behöver du antingen sidoladda en apk från Huaweis webb eller ladda hem den från Huaweis egna app-butik App Gallery.
Väl installerad är det sedan lätt att parkoppla klockan med en qr-kod. I Hälsa-appen presenteras loggad mätdata i stora, tydliga paneler. Kanske för stora, då det inte får plats mycket information på startskärmen. I appen finns också ett urval av träningsprogram, såvitt vi kan se enbart för gång och löpning, från promenader till intervallprogram, uthållighetsträning med mera.
Enkla extra-appar
I klockan finns det sedan ett tiotal program till, exempelvis för cykling, simning, roddmaskin och skidåkning. Hur de flesta av dessa fungerar har vi inte haft tillfälle att testa, men för vandring och motionslöpning loggar klockan positionsdata och händelser såvitt vi kan se bra. De uppmaningar och statusuppdateringar vi får under ett pass känns dock mest förvirrande.
Det finns också påminnelse om att röra på sig om man sitter stilla för länge samt autodetektering av träning för gång, löpning, roddmaskin och crosstrainer. Men den tar väl lång tid på sig att begripa att det är träning på gång, det är mycket enklare att starta manuellt.
Slutligen saknar vi möjlighet att exportera träningsdata till andra system. Det är inget som är ett stort minus för en vardagsmotionär, men för den som vill ha Huawei Watch 3 Pro som komplement till andra träningsverktyg kan det vara en begränsning.

Funktionellt men bitvis begränsat
För övrigt har klockan ett knippe mer generella appar förinstallerade, som stoppur, timer, röstinspelare och väderapp. Klockan fungerar som vanlig mediaspelarkontroll om du startar till exempel Spotify på mobilen och har också en egen musikapp. I tidigare Huawei-klockor har vi kunnat använda den för att spela upp lokala mp3-filer på klockan, men det är inte uppenbart hur. Något sätt att föra över valfria filer till enheten hittar vi inte.
Uppdatering 2021-09-03: En systemuppdatering av klockan och en uppdatering av Hälsa-appen lade efter vår test till funktionen att föra över musikfiler från mobilen och spela upp dem lokalt på klockan. Vi har testat funktionen och den fungerar bra. Dock saknas fortfarande möjlighet att skapa spellistor.
Istället är appen knuten till Huaweis egna musikströmningstjänst Huawei Music och aktiveras genom att du installerar den på mobilen. Det är en betaltjänst som kräver prenumeration på 99 kronor i månaden för att lyssna och för att kunna ladda ned låtar lokalt till klockan. Som tjänst har Huawei Music ett solitt bibliotek musik i klass med andra tjänster, men en del nischade artister saknas och sådant som poddar får du klara dig utan.
Ju mer vi använder klockan desto fler irritationsmoment dyker upp. Till exempel finns en snabbmeny för inställningar som sveps in från skärmens ovankant, men den saknar ljusstyrkekontroll, vilket är något vi ofta vill komma åt. Den tar det flera klick och menybläddringar att leta reda på.
Det finns inte heller något sätt att svara på aviseringar, får du ett sms är det till att hala upp telefonen för att skicka ett svar. Än så länge saknas en lösning för kontantlösa betalningar. Utan Google Pay, och utan någon egen lösning kan det vara en dealbreaker för många användare.

En början till appbibliotek
Slutligen har vi app-utbudet, som är något Huawei kommer behöva att bygga upp. I Hälsa-appen finns en avdelning för appar och en för urtavlor. Apparna är så få att de snabbt går att räkna manuellt, 48 stycken för att vara exakt i skrivande stund. Det mesta är nischande appar av mycket blandad kvalitet. Det behövs helt klart att Huawei tar tag i detta och säkrar upp fler viktiga och användbara appar till sin nya plattform.
Urtavlor finns det fler av. Förutom ett tiotal förinstallerade finns hundratals fler att ladda ned via mobilen. De flesta av dessa kostar dock pengar, mellan 5 och 50 kronor, men det finns också ett gediget utbud av gratis alternativ som håller hög kvalitet.
Kan Huawei och den nya egna plattformen utmana i smartklocke-toppen? De gör flera saker helt rätt, och hårdvarumässigt är det inget snack om att Watch 3 Pro levererar. Men det räcker inte riktigt när så många nyckelfunktioner saknas. Just nu känns den funktionsmässigt mer som en konkurrent till Fitbit och Garmin än till Samsung och Apple och den ligger även efter dem på vissa punkter. Fast bygget och pris är i Apple Watch-nivå.
Vad som saknas är tjänster och mjukvara. Sådant kan byggas ut efterhand. Men nu saknas för mycket och vi kan inte basera våra rekommendationer på vad som kanske händer i framtiden. Nya Huawei Watch är snygg, lyxig och presterar hårdvarumässigt, men det räcker inte hela vägen.
Specifikationer
Produktnamn: Huawei Watch 3 Pro
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Huawei
Minne: 2 GB ram
Lagring: 16 GB lagring
Bildskärm: 1,43 tum rund amoled, 466x466 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, krona, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, wifi, 4g (esim), gnss, nfc
Operativsystem: HarmonyOS 2.0
Mått, boett: 48 x 49,6 x 14-15,5 mm.
Vikt, inkl armband: 77 gram.
Systemkrav: Smartphone med IOS 9, Android 6 eller senare.
Batteritid: 2-5 dagar, upp till ca 20 dagar i sparläge.
Övrig: Vattentät (5 ATM), mikrofon, högtalare
Rek. pris: 4 490 kronor
Pris: 3 449 kronor hos Amazon Sverige
