Testad produkt: Ryobi Roboyagi
Pris: 13 290 kronor på Bauhas


Att Ryobi storsatsar på smarta batteridrivna verktyg och prylar för trädgården har nog inte undgått många, i alla fall inte om du hänger på varuhus som Jula, Bauhaus och K-rauta. Antalet prylar i tillverkarens One+-katalog växer konstant samtidigt som det nyare 36V-systemet också utökas, framför allt när det gäller trädgårdsprodukter.

Mitt i sommaren fick vi in deras nya robotgräsklippare Roboyagi, som vi nu har testat ordentligt på en riktigt krävande tomt.
 
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vi gillar konceptet och flexibiliteten med separat installationspaket och utbytbart batteri. Klipparen gör sedan jobbet riktigt bra även om vi gärna sett stöd för guidekabel.

Positivt

  • Klarar stora gräsmattor (med testat installationskit)
  • Tar sig fram bra
  • Prisvärd

Negativt

  • Saknar stöd för guidekabel
  • Wifi-mottagningen kunde ha varit bättre

Konceptet med Ryobis nya robotgräsklippare skiljer sig aningen från konkurrenterna. Du väljer nämligen mellan två olika installationskit, dessa går att köpa separat, eller så väljer du lämpligt paket redan från början. Kitet består av begränsningskabel och ett batteri. Båda är dimensionerade för olika stora gräsmattor.

Vi testade det större paketet med ett 4Ah-batteri och 300 meter kabel, ett paket som ska lämpa sig till tomter på upp till 3 000 kvadratmeter. Det lilla paketet är 1 300 kronor billigare och är tänkt för dig med gräsmatta på max 1 200 kvadratmeter.

Ryobi robotgräsklippare

Klipparen är en riktigt stor pjäs och i kartongen medföljer hyfsat tydliga installationsanvisningar. Det gäller att du är supernoga med att lägga ut kabeln enligt anvisningarna, annars får Roboyagi svårt att hitta hem. Den har nämligen inte stöd för guideslinga, vilket gör att den behöver följa begränsningskabeln hela vägen tillbaka till dockan varje gång. Vi testade roboten på en 2 500 kvadratmeter stor tomt med massor av utmaningar i form av träd, lutningar, trånga passager och taffligt reparerade vildsvinsskador.

Roboyagi är riktigt bra på att ta sig fram. Den slirar sällan och klarar branta lutningar utan några som helst problem. När den stöter på hinder, som vi inte omringat med begränsningskabel, stöter den till lite abrupt, backar något och letar sig så småningom runt. Den stora utmaningen är helt enkelt det här med att lägga kabeln 45 centimeter från alla tänkbara hinder där den kan tänkas fastna. Det krävdes ett antal justeringar i efterhand innan klipparen klarade sig själv.

Ryobi

Appen är enkel att förstå sig på och det är smidigt att styra Ryobis robot på distans. I alla fall så länge avståndet till routern inte är för långt, vilket kan bli problem med större tomter beroende på var du placerar basstationen. Vi upplevde kontakten som svajig.

Ryobi

Roboyagi stöder klippningar i flera zoner, men eftersom den inte jobbar med guideslingor ställer du in detta genom att tala om hur långt (i meter) den ska vandra iväg längs med begränsningkabeln innan den når din "zon". Sedan ställer du hur stor del av tiden den ska spendera med denna punkt som start. Ett smart upplägg som funkade riktigt bra.

Gräsmattan vi testar på blir efter ett par veckor riktigt fin. Batteriet håller ut väldigt länge, så Roboyagi hinner täcka av stor yta mellan laddningarna.

Ryobi Roboyagi

Tillverkare: Ryobi
Klippyta: Upp till 3 000 m2
Klippbredd: 26 cm
Motor: Borstlös
Klipphöjd: 2-6 cm
Uppkoppling: Wifi
GPS: Nej
Pris: 13 290 kronor på Bauhas

Betyg: 4 av 5