Testad produkt: Xiaomi Redmi Note 10 5G
Pris: 2 657 kronor på Cdon

I en flod av olika Xiaomi-modeller hittade vi tidigare i somras Redmi Note 10 Pro, som visade sig vara en av årets roligaste mobiler, med väldigt mycket kvalitet för sin prislapp på 3 690 kronor. Vad den inte hade var 5g. Med Redmi Note 10 5G lägger sig Xiaomi istället på en prispunkt som är tusen kronor lägre, samt adderar 5g-stöd. Kan det bli en lika lyckad mobil eller får de kompromissa för mycket med andra egenskaper?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Pålitliga prestanda, bra batteritid och just 5g-möjlighet är saker som Redmi Note 10 5G levererar över förväntan. Men på andra punkter märks det låga priset av mer, som en skärm utan rätt färger och en ovanligt enkel kamera. Vill du absolut ha 5g och har en snäv budget är den ett bra val. Annars finns smartare alternativ.

Positivt

  • Godkända prestanda
  • Bra batteritid
  • Kvalitativ huvudkamera
  • Billigt för 5g

Till det yttre är de snarlika varandra. Redmi Note 10 5G är aningen smalare, men det handlar fortfarande om en telefon av större modell. En 6,5-tumsskärm med 20:9 i bildförhållande med inte alltför tunna skärmkanter. Den är också relativt tung med sina 192 gram. En stor del består av ett rejält batteri på 5 000 mAh, en egenskap den delar med Redmi Note 10 Pro.

Telefonen finns i två färger, mörkgrå Graphite Gray och mörkblå Nighttime Blue. Bägge har en matt baksida i plast och en plastram som övergår i ytterligare en svart plastram innan konstruktionen avslutas med plant glas på framsidan. Tack vare den matta ytan föredrar vi faktiskt denna billigare modell framför Redmi Note 10 Pro då den är komfortabel att greppa.

På höger långsida hittar vi tydliga volymknappar med distinkt mekanik och en på-knapp som dubblerar som smal, men snabb, och väl fungerande fingeravtrycksläsare. Upptill sitter den ir-sändare som flera Xiaomi-mobiler är utrustad med och ett klassiskt hörlursuttag. På undersidan finns en usb-c-port för laddning. Intill ir-sändaren finns ett hål, men vi är inte säkra på varför. Vi hoppades först att det skulle vara en extra högtalare för stereoljud, men det är något får vi klara oss utan i den här mobilen.

Redmi Note 10 5G ljusstyrka
Skärmljusstyrkan räcker inte riktigt till i starkt dagsljus. Den är användbar, men inte mer än så.

Kompromisser i ljud och bild

Ljudet från den högtalare vi får är kraftfullt, med distinkt mellanregister och bas, men detaljkvaliteten lämnar en hel del att önska för bägge. Däremot är diskanten tydlig och krispig. Trots avsaknad av stereo blir det godkänt på ljudfronten. Vi kan som i de flesta Xiaomi-mobiler växla mellan tre ljudprofiler, Musik, Video eller Röst. Eller låta telefonen välja själv i ett Smart-läge. Med hörlurar inpluggade finns även en grafisk equalizer, men den påverkar inte den inbyggda högtalaren.

Bildskärmen i Redmi Note 10 5G är en 1 080 x 2 400 pixlars ips-panel med Gorilla Glass 3. Den har trevligt nog 90 Hz bildfrekvens för en jämnare upplevelse i menyer, dokument och webbsidor. Det är inte påslaget från början, så det är det första vi gör med mobilen. Finns det så ska det nyttjas och med telefonens stora batteri anser vi att den ska kunna driva det. Funktionen ska dessutom vara dynamiskt och gå ned till en lägre frekvens när bilden är statisk eller om den spelar upp video.

Skärmen har inget hdr-stöd och är inte ljusstark. Som bäst lyser den med ungefär 500 cd/m2 i autoläget. För att vara en ips-skärm har den dock riktigt bra kontrast, med djupare svärta än många konkurrenter, även om det fortfarande är långt till en oled-liknande upplevelse. Det skärmen inte ser ut att ha är färgomfång. Röda och gröna toner ser påtagligt bleka ut.

Redmi Note 10 5G grepp
Redmi Note 10 5G är stor, men bekväm att greppa.

Ny processor som levererar

Mobilen drivs av en systemkrets från Mediatek, nya Dimensity 700 5G. Mediatek är mer i ropet än på länge och utmanar Qualcomm på allvar i mellan- och budgetklassen. Deras toppmodell Dimensity 1200 imponerade till exempel nyligen i Oneplus Nord 2. Här är det mer förväntad budgetprestanda, väl godkänt för prisklassen och en pigg upplevelse i all vardaglig användning, men ingenting som du kör tunga bildredigeringsappar eller krävande spel på.

Du får fyra gigabyte ramminne och generöst med lagring, 128 gigabyte med möjlighet att utöka med mikro sd-kort på en av telefonens två simkortsplatser. Allt som allt är det här bra för sin prislapp. Prestandan är ungefär 30 procent lägre än vad Redmi Note 10 Pro levererar… för ungefär 30 procent lägre pris.

Med tanke på att vi får snabbare uppkoppling är det en bra deal. 5g- och 4g-uppkoppling ger bra signal och höga hastigheter, medan wifi 5 ger oss bra mottagning. Wifi 6 stöds inte. Men det innebär att det är andra saker som det istället kompromissas desto mer med. Vi har nämnt plastigare (men fortfarande välbyggt) chassi, monoljud och en färgmässigt blek bildskärm.

Redmi Note 10 5G kameror
En liten kamerapanel med tre linser och en tilltalande design.

Tre sensorer, två kameror

Det som kanske har bantats ned mest i den här telefonen är kameran. Här sitter en med 2021 års mått mätt enkel 48-megapixelssensor, som har sällskap av en 2-megapixels makrokamera och en 2-megapixels stödkamera för djupseende som förbättrar bokeh-fotning. Det är allt. Du får varken vidvinkelmöjlighet eller optisk zoom. Vi hade nog gärna bytt makron mot en enkel vidvinkellins.

Huvudkameran tar dock riktigt bra bilder under fördelaktiga ljusförhållanden. De 12-megapixelbilder den producerar i standardläget är skarpa, har en fin färgbalans och behaglig dynamik som inte överdriver djupet i skuggor. Det saknas dock en del nyansering i sådant som lövverk och gräsmattor, men det är vanligt med de flesta mobilkameror som inte hör till absoluta toppskiktet.

Kamera-appen är Xiaomis vanliga, med ett ai-läge som du kan slå på för scenigenkänning och automatisk efterbehandling. Något vi rekommenderar att du håller dig ifrån, det ser endast ut att göra bilder överdrivet mättade.

MIUI
MIUI 11 har en stil som sticker ut, och i alla fall rent visuellt tilltalar.

Tappar i kvällsljus

Vid nattfoto och i mörka rum får du ha tålamod med autofokus, men även då fotar kameran med väl godkänd kvalitet. Vi håller oss dock undan från det långexponerande Natt-läget, då det överexponerar mörka ytor till den grad att de blir aggressivt flammiga. Men för det mesta kan du få snygga kvällsbilder i standardläge. Här skulle vi faktiskt rekommendera att du aktiverar ai-läget, kvällsfoton får lägre färgmättnad som den då kompenserar upp till en bättre nivå.

Makrokameran är mindre imponerande. Den har fast fokuspunkt och ett väldigt kort skärpedjup, vilket gör att det är svårt att hitta rätt avstånd. Rätt avstånd är dessutom så långt ifrån att vi inte riktigt får de där riktiga närbilderna. Bilden blir även brusig, om det inte är starkt solsken.

Selfiekameran på framsidan, som sitter i ett centralt placerat och relativt stort skärmhål intill övre kortsidan, är en enkel 8-megapixel som tar godkända, men inte särskilt imponerande porträtt. Bilder har ett visst brus som inte ser ut att det går att bli av med, men med ai-automatik och ansiktsigenkänning får du skarpa selfies med rätt hudtoner. 

Övertygande batteritid

Det stora batteriet blir svårare att förvalta väl här än i Redmi Note 10 Pro som har amoled-skärm. På hög ljusstyrka drar den klart mer ström, men dämpar vi ljusstyrkan på skärmen visar det sig att Dimensity 700 är en strömsnål systemkrets. Vi får utan problem ut en full dags intensivt användande ur telefonen och för det mesta går det två dygn mellan laddningarna.

MIUI alternativ
Det är lätt att ändra viktiga huvudaspekter med gränssnittet, som hur appar och ikoner ska visas, vilken typ av navigering du vill ha samt hur snabbinställningar och notifieringar fungerar. Det finns många fler sätt att anpassa gränssnittet på, även om de inte är lika tydliga som dessa val.

Här får vi ingen extrem snabbladdning och givetvis är inte trådlös laddning något vi förväntar oss i den här prisklassen. Men de 18 watts effekt som medföljande laddaren levererar gör att vi fortfarande kan fylla batteriet från nästan tomt till 100 procent på bara ett par timmar.

Gränssnittet MIUI 11 är detsamma som i andra Xiaomi-modeller och det är en smaksak om det är ett system du gillar eller inte. Det är funktionsfyllt och du har många möjligheter att anpassa stil och navigering så som du själv vill. Som standard är det inställt på klassisk skärmknappsnavigering, men du kan lätt byta till att styra med svepgester. Om Xiaomi bara kunde rensa upp bland deras egna och tredjepartsappar, som mest är onödiga, hade vi uppskattat MIUI mer.

5g är än så länge bara hett i enstaka stadskärnor i Sverige och du kommer klara dig länge med 4g-uppkoppling. Då är frågan om en så här prispressad 5g-mobil är värd att satsa på. Den har en hel del kompromisser jämfört med liknande alternativ utan 5g. Framför allt får du här en trist mediaupplevelse med blek skärm, monoljud och en klart nedgraderad kamera. Är det värt snabbare mobilsurf? Det är upp till dig.

Specifikationer  

Produktnamn: Redmi Note 10 5G
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: MediaTek Dimensity 700 5G
Processor: 2st Cortex-A76 2,2 GHz, 4st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G57 MC2
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6,5 tum ips, 1080 x 2400 bildpunkter (20:9), 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.1, a-gps, Galileo, nfc, ir, fm-radio
Operativsystem: Android 11 med MIUI 12
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 14h 15min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 38h samtal
Storlek: 16,2 x 7,53 x 0,9-1 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 2 690 kr
Aktuellt pris: 2 657 kr på Cdon

Prestanda

Antutu Benchmark: 244 765 poäng
Geekbench 5: 1 678 poäng
Geekbench 5 en kärna: 545 poäng
3dmark Wild Life: 1 108 poäng
Läshastighet, lagring: 925,6 MB/s
Läshastighet, skrivning: 383,9 MB/s

Betyg: 4 av 5