Testad produkt: Atom L
Pris: 3 699 kr på E-ville

Minns du Jelly Pro? Den närmast komiskt lilla Android-telefonen, som vi testade för några år sedan var en rolig idé. Men tillverkaren Unihertz ägnade för mycket tid åt att göra den liten och för lite tid på att göra den bra, så någon succé blev det inte. Sedan dess har de fortsatt göra udda och nischade mobiler, men vi som svenskar har inte kunnat köpa dem. Tills nu. Här är den kompakta och tåliga mobilen Atom L.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Atom L lyckas med det viktiga: Leverera en stryktålig mobil i ett kompakt format, utan att den blir oanvändbar av att vara alldeles för liten. Visst innebär det lilla formatet en del kompromisser för användarvänligheten, men inga som diskvalificerar den som funktionell mobil. En bättre kamera och mer krut i processorn hade dock varit tacksamt.

Positivt

  • Kompakt
  • Bekväm att greppa
  • God batteritid
  • Överraskande bra ljud

Negativt

  • Oklart exakt vad den tål
  • Bara knappt godkända prestanda
  • Jobbigt liten skärm i vissa lägen
  • Halvdana kameror

Den lanserades redan i december förra året, till en början bara med leveranser till Kickstarter-backare. Under våren blev den allmänt tillgänglig och har nu fullt global mjukvara och en nordisk importör. Du lär troligen aldrig få se den hos de stora elektronikjättarna eller hos operatörer, utan den sällar sig till en stor skara bepansrade och stryktåliga mobiler som säljs i mindre specialbutiker.

Det finns två versioner av telefonen, Atom L och Atom XL. Det handlar inte om olika storlekar utan att XL har en extra funktion, walkie talkie för radiostandarden dmr. Annars är det exakt samma telefon, och det är bara Atom L som går att köpa i Sverige.

Till skillnad från lilla Jelly Pro är Atom L inte riktigt lika vansinnigt liten, utan känns mer sansat praktisk i sitt utförande. Den här typen av mobiler är för det mesta jobbigt stora, eftersom de först har normalstor skärm på över sex tum och format för en smartphone, och sedan är upp till dubbelt så tjocka som en vanlig mobil med flera millimeter extra skyddande chassi på sidorna.

Atom L
Fysisk hemknapp känns väldigt retro.

Kompakt men tjock

Atom L har en fyra tums skärm, vilket med dess för övrigt typiskt biffiga chassi gör den ungefär lika stor som en Iphone 12 Mini. Fast dubbelt så tjock och nästan dubbelt så tung. Jämfört med de flesta mobiler i den här kategorin är den dock bekväm att greppa, tack vare avrundade långsidor och inte lika mycket vassa kanter och hörn som många andra har.

Atom L bockar av alla egenskaper som en sådan här telefon ska ha. Den är vatten- och dammtät med full ip68-klassning. Det är i sig inte unikt, det har ju även många vanliga mobiler, men få i lägre prisklass. Atom L blir din för 3 699 kronor. Den är utöver det extra tålig för stötar och slag och har mil-std-810g-certifiering, extra tjockt Gorilla Glass med bytbar rep- och sprickskyddsfilm framför. En reservfilm medföljer också.

Unihertz är tyvärr inte så transparenta med exakt vad deras telefon testats för enligt mil-std-protokollet. En produkt behöver inte testas på alla punkter för att få certifiering. Exakt hur hög höjd du kan förvänta sig att den tål ett fall ifrån, eller hur extrema temperaturer den klarar av, framgår inte.

Atom L
Atom L i jämförelse med opraktiskt lilla Jelly Pro, kompakta "vanliga" mobilen Asus Zenfone 8, samt en genomsnittligt stor mobil just nu, Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Rätt funktioner, beskedliga prestanda

Telefonen är väl utrustad funktionsmässigt, med dubbla simkortsplatser, plats för extra mikro sd-kort, inbyggd fm-radio, nfc-stöd och ir-port. Den har bra wifi 5- och stabil 4g-uppkoppling, men wifi 6 och 5g får du klara dig utan. Den har tre navigeringsknappar under skärmen i form av touchkontroller, och mittenknappen är även fingeravtrycksläsare.

Utöver det har Atom L även en extraknapp på sidan. Ett långtryck på den tänder eller släcker led-lampan på baksidan. Ett dubbeltryck tar en skärmbild. Ett enkeltryck verkar inte göra något. Om det finns något sätt att ställa in detta och själv välja vad knappen gör så hittar vi det inte.

Atom L har en beskedlig Mediatek Helios-systemkrets som levererar godkända prestanda, men inte så mer. Vi navigerar i gränssnittet, laddar enklare appar och surfar på webben utan större problem, men en del tunga sidor kan orsaka lagg. Mobilen är överraskande bra på multitasking tack vare sex gigabyte ramminne, och det går snabbt att växla mellan fler aktiva appar. Så länge de inte är för stora och tunga. 128 gigabyte lagring får också ses som generöst i prisklassen. Behöver du mot förmodan mer finns det som sagt sd-kortplats.

På baksidan hittar vi en 48-megapixel kamera som tar stabilt bra bilder i dagsljus, men som får kämpa i dunklare ljusförhållanden, med grynig bild och bleka färger. Det är egentligen en sensor som kan leverera bra foton även då, men inte utan hjälp av bra bildprocessor och intelligent kameraapp, något som saknas här.

Atom L
En 48-megapixel kamera som borde kunnat ta bättre bilder än den gör. En positiv sak med så här bastanta mobiler är i alla fall att stora sensorer som denna får plats utan att kameran sticker ut på baksidan.

Liten, men inte för liten

Vad som gör Atom L unik är utan tvekan det kompakta formatet, och det beror av naturliga skäl på en kompakt skärm. Det är en enkel ips-panel i 16:9-format och exakt fyra tum på diagonalen. Upplösningen på 640 x 1 136 bildpunkter räcker för att göra den godkänt skarp, men med liten yta blir en del text och detaljer extra finstilt och då räcker inte pixlarna riktigt till.

Skärmen är ljusstark nog för att kunna användas utomhus en solig dag, men du kan behöva hitta skugga för att den ska bli enkelt läsbar. Den saknar också en del svärta som gör att kontrasten blir lidande om vi kör på full ljusstyrka, men det reder sig om vi drar ned ljusstyrkan en aning.

Hur är en fyratumsskärm att använda i vardagen? Jodå, det går faktiskt acceptabelt. Allt skalas ned så att vi för det mesta, trots liten yta, får acceptabel översikt utan att det blir oläsligt. Det största problemet är en del webbsidor med fast pixelantal i vissa element, och att skärmtangentbordet blir mindre. Bägge går dock att vänja sig vid med lite tålamod.

Det blir inte någon rolig upplevelse att titta på film eller hantera otympliga dokument som pdf-filer, men för det mesta är skärmen funktionell, om än inte idealisk. Däremot är Atom L överraskande bra att spela musik på. Bra högtalare är inget vi förväntade oss att en mobil som den här skulle prioritera, men den som sitter här har förvånansvärt ren klang, fyllig bas och hög detaljnivå. Det är visserligen bara monoljud, men ändå mer än väl godkänt.

Atom L
Många appar ingår. En del hör till hårdvaran, som en simkortshanterare och en fjärrkontroll-app till ir-sändaren. En del andra begriper vi inte vad de har här att göra.

Stort batteri ett plus

Med en liten skärm, beskedliga prestanda och ett stort batteri på 4 300 milliamperetimmar har vi höga förhoppningar på bra batteritid. Och Atom L levererar, med nära tolv timmar mediaströmning och ännu längre för surf och blandad appanvändning, men vi hade hoppats på lite till. Batteriet är i alla fall snabbladdat, skulle du behöva går det smidigt att toppa upp med medföljande 18 watts Quickcharge 3.0-laddare.

Tack vare den långa ledtiden för att bli tillgänglig i butik, först släppt till Kickstarter-backare, och sedan med ytterligare dröjsmål innan den blev tillgänglig för svenska köpare, dras Atom L med äldre mjukvara. Den kör Android 10 med eget gränssnitt och det är oklart huruvida det är någon generationsuppdatering planerad.

Gränssnittet är grafisk rent och slöar inte ned systemet nämnvärt. Det lägger till ett knippe navigering- och handhavandefunktioner som kan vara praktiska att utforska, samt ett tiotal extra små appar med varierande nytta. En del av dem, som ett spelläge du aldrig lär använda, känns mest instoppade för att fylla skärmen med ikoner.

Atom L är inte en telefon för alla. Men ska du absolut ha en extra tålig mobil men ogillar att telefoner nu för tiden blir större och större, så är det här ett gångbart alternativ. Den lilla skärmen kräver tålamod i vissa lägen, men är aldrig så kompakt att den blir omöjlig att använda. Funktionsmässigt får du det mesta du kan tänkas behöva, även om kvaliteten på alla detaljer inte är i topp.

Specifikationer  

Produktnamn: Atom L
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Unihertz
Systemkrets: MediaTek Helio P60
Processor: 4st Cortex-A73 2 GHz, 4st Cortex-A53 2 GHz
Grafik: Mali-G72 MP3
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 4 tum ips, 640 x 1136 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 4.2, gps, nfc, fm-radio
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 500 mAh, 11h 40min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 13h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 26h samtal
Storlek: 13,5 x 6,5 x 1,75 cm
Vikt: 232 gram
Rek. pris: Ingen uppgift.
Aktuellt pris: 3 699 kr på E-ville

Prestanda

Antutu Benchmark: 244 765 poäng
Geekbench 5: 1 445 poäng
Geekbench 5 en kärna: 296 poäng
3dmark Wild Life: 649 poäng
Läshastighet, lagring: 509,1 MB/s
Läshastighet, skrivning: 194,6 MB/s

Betyg: 3 av 5