Testad produkt: Freebuds 4
Pris: Kostar 1 165 kronor hos ComputerSalg

Huawei satsar alltmer på ljudprodukter, inte minst hörlurar. I våras testade vi de prispressande Freebuds 4i och dessförinnan Freebuds Pro, tillverkarens snygga toppmodell som övertygade på de flesta punkter.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Freebuds 4 är ett par fjäderlätta true wireless-hörlurar som erbjuder suverän komfort och presterar bra ljudmässigt. Den så kallade aktiva brusreduceringen är däremot ett rejält klamp i klaveret så är det en sövande reskamrat du är ute efter – leta vidare!

Positivt

  • Helt ok ljud
  • Smidigt format, bra passform
  • IPX4-klassade
  • Bra samtalsljud i båda riktningar

Negativt

  • Brusreduceringen är under all kritik
  • Överkänsliga touchkontroller
  • Begränsat med funktioner via hörlurarna

Nu är det dags för ytterligera en ny modell – Freebuds 4, som får ses som en uppdaterad version av Freebuds 3, som såg dagens ljus 2019.

Huawei Freebuds 4

Freebuds 4 har en så kallad öppen design, det vill säga de saknar isolerande silikonproppar som trycks in i örongången, med karakteristiska touchkänsliga nedåtriktade skaft för att styra uppspelnings- och samtalsfunktionerna. Hörlurarna erbjuder även aktiv brusreducering, en funktion som vi vanligtvis inte hittar i modeller med just en öppen design. Sett till enbart formen är Freebuds 4 således alldeles uppenbart "inspirerade" av Apples Airpods.

Bekväma att bära, även under en längre period

Den främsta fördelen med en öppen konstruktion är att de oftast är bekvämare att bära än modeller med tätande silikonproppar, som kan ibland skapa ett obekvämt tryck inne i örongången, framför allt efter en längre tids användande. Det slipper vi alltså här. Nackdelen är att ljud utifrån läcker in i större omfattning och den mindre tajta passformen påverkar oftast basåtergivningen negativt. 

Sett till komfort finns således inget att anmärka på. Snäckornas matchvikt ligger på ynkliga 4,1 gram styck och väl på plats märker vi knappt av dem – på ett positivt sätt. Den tillhörande laddningsdosan är även den lätt, smidig till formatet och glider lätt ned i fickan.

Begränsad funktionalitet 

Funktioner styrs via hörlurarnas touchkänsliga skaft. Tryck och håll kvar fingret avvisa ett inkommande samtal samt för att aktivera/avaktivera den aktiva brusreduceringen och svep uppåt eller nedåt längs med stjälken för att justera volymen.

Huawei Freebuds 4

Med ett snabbt dubbeltryck svarar du tillika avslutar ett samtal. Vid uppspelning kan samma dubbeltappande anpassas i appen för antingen spela upp/pausa, nästa låt, föregående låt eller aktivera telefonens röstassistent. Aningen begränsat alltså, vill du snabbt kunna byta spår både framåt och bakåt med hjälp av hörlurarnas kontroller får du således pausa eller återuppta uppspelningen via mobiltelefonen. Varför har Huawei inte adderat funktioner för ett respektive tre tryck? Obegripligt!

Snabb och enkel installation

Installationen går både snabbt och smidigt. Den tillhörande Appen Huawei AI Life är såväl användarvänlig som lättbegriplig, även om själva innehållet är magert. Här serveras eventuella uppdateringar av mjukvaran till hörlurarna och du kan välja mellan två lägen för den aktiva brusreduceringen. Det är även här du anpassar vilken funktion som ska aktiveras när du dubbeltappar på hörlurarna.

Huawei Freebuds 4

I övrigt finns inte mycket att skriva hem om; batteristatus, en enklare ”Hitta mina hörlurar”-funktion (ett ljud spelas upp från endera hörluren) samt en begränsad equalizer (standard, basförstärkning, diskantförstärkning) är i stort vad som bjuds på.

Usel brusreducering

Freebuds 4 presterar relativt sett bra ljudmässigt. Välbalanserat och med gott om luft i det övre frekvensområdet. Basåtergivningen, som för hörlurar med öppen design är den största utmaningen, överraskar positivt. Jämfört med ett par välisolerade och bra in ear-hörlurar står sig Freebuds 4 slätt men som sagt – sett till förutsättningarna låter det klart acceptabelt.

Något som är mindre bra är den aktiva brusreduceringen. Tekniken i Freebuds 4 kallas ”Open-fit Active Noise Cancellation 2.0” och som med hjälp av ett dubbelt mikrofonhybridsystem automatisk ska justera brusreduceringen baserat på din omgivning.

Men ärligt talat fungerar det riktigt uselt. Faktum är att tekniken snarare tillför brus alternativt förstärker ljudet utifrån. Vi upplever det rent utav som tystare med brusreduceringen avslagen, vilket givetvis är uppåt väggarna dåligt och knappast någonting man vill betala för. Om detta går eller kommer att åtgärdas med någon eventuell uppdatering av mjukvaran framöver låter vi vara osagt, men i dagsläget är funktionen inte värd namnet. 


Specifikationer

Produkt: Freebuds 4
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Huawei
Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
IP-certifiering: IPX4 (inte laddningsfodralet)
Batteritid (med ANC): Upp till 4 timmar + upp till 16 timmar med laddningsdosan.
Anslutning: Bluetooth 5.2
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Vikt (två hörlurar): 8,2 gram
Vikt laddningsdosa: 38 gram
Pris: Kostar 1 165 kronor hos ComputerSalg

Betyg: 2 av 5