Testad produkt: Roborock H7
Pris: 3 263 kronor hos ComputerSalg

Som de flesta av er känner till är Roborock numera en av de starkast lysande stjärnorna inom kategorin robotdammsugare. Ett hett produktområde i vilket man kontinuerligt, tillsammans med övriga lagkamrater inom Xiaomi-sfären (Dreame, Roidmi med flera), har utmanat de sedan tidigare mer etablerade tillverkarna såsom iRobot och Neato. Med jämförbara produkter, sett till prestanda och funktioner fast till ett betydligt lägre pris, är de inte längre utmanare, utan för många spekulanter snarare ett förstahandsval.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Roborock H7 tar vid efter föregångaren med några små förbättringar, exempelvis stöd för dammsugarpåsar och det magnetiska väggfästet. En klart prisvärd skaftdammsugare som presterar riktigt bra på alla underlag i hemmet.

Positivt

  • Lätthanterlig konstruktion, bra prestanda
  • Lätt att rengöra, stöd för dammsugarpåsar
  • Hepa-filter

Negativt

  • Kan inte stå själv
  • Något plastig känsla

Vi ser en liknande utveckling när det gäller skaftdammsugare. En scen som länge har dominerats av varumärken som Dyson, Bosch och Electrolux får även de nu smaka på anstormningen från de kinesiska tillverkarna.
Roborock H7

Bra blir ännu bättre

H6 från Roborock som vi testade för nästan exakt ett år sedan imponerade stort på oss och vi förärande modellen utan tveksamhet med vår eftertraktade ”M3 Rekommenderar”-utmärkelse. Nu är efterföljaren H7 här och mycket är sig likt, men det bjuds även på en hel del nyheter.

Missa inte: 14 sladdlösa skaftdammsugare i stort jämförande test

Sett till modellens design krävs mer än ett tränat öga för att notera några skillnader mot tidigare modell. Förutom att dammbehållaren är något större än tidigare, 500 ml jämfört med 400 ml, är det snudd på omöjligt att särskilja dem åt. Det är främst ”under huven” som Roborock H7 har uppgraderats.

Roborock H7

När vi ändå är inne på behållaren har den numera stöd för dammsugarpåsar. Med ett enkelt handgrepp ersätts det ordinarie filtret med en adapter för de små uppsamlingspåsarna (två påsar ingår). Lösningen resulterar i en något enklare hantering vid tömning, å andra sidan är påsarna inte gratis, men det är trevligt att ett alternativ erbjuds.

Enkel att hantera

Huvudenheten har ett så kallat pistolgrepp. Den relativt låga vikten (knappt 1,4 kilo) innebär att den är enkel att hantera, men till skillnad från modeller med låg tyngdpunkt är den inte självstående utan kräver sitt väggfäste för en säker förvaring när den inte används. Med en knapp placerad längst bak väljer du med tummen vilket av tre olika effektlägen som ska användas: Eco, Standard eller Max. Det uppladdningsbara batteriet (3 610 mAh) tar cirka 2,5 timmar att ladda och mäktar med cirka 90 minuter i Eco-läget och runt minuter i Max-läget.

Roborock H7

Precis som till majoriteten av alla skaftdammsugare medföljer ett gäng olika munstycken avsedda för olika användningsområden. Väggfästet är annorlunda utformat, istället för att som tidigare klicka fast de olika tillbehören på avsedd plats är nu både sidorna på dockningsstationen samt munstycken i stället magnetiska. Smart!

Roborock H7

Roborock H7 är enkel att rengöra och underhålla mellan städpassen. Dammbehållaren töms genom att en lycka öppnas i underkant av behållaren och innehållet faller ned (om du nu inte använder påsarna). Behållaren går även att lossa helt, vilket är nödvändigt när det är dags att rengöra och skölja Hepa-filtret.

Sugeffekten är något högre än tidigare, 160 AW jämfört med 140 AW. Det är emellertid inget vi märker av i praktiken, båda modellerna presterar riktigt bra. Något egentligt incitament för att uppgradera från H6 till nya H7 finns i ärlighetens namn inte. Men om du inte redan har en skaftdammsugare, då är det den här du ska köpa.  
 M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: H7
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Roborock
Batteri: 3 610 mAh
Batteritid: upp till 90 min (i eco-läge)
Laddningstid: 2,5 timmar
Kapacitet behållare: 0,5 liter
Filter: Hepa
Antal hastigheter: 3
Max sugeffekt: 160AW
Ljudnivå: 75 dBA
Vikt huvudenhet: Cirka 1,7 kilo
Övrigt: Totalt fyra munstycken, väggfäste (för laddning)
Pris: 3 263 kronor hos ComputerSalg

Betyg: 4 av 5